E-urile sunt substanțe chimice care se adaugă în produsele alimentare pentru a le îmbunătăți culoarea, gustul, structura și, nu în ultimul rând, pentru a le prelungi termenul de valabilitate.
Numerele asociate E-urilor desemnează o categorie specifică de aditivi, spre exemplu, numerele 100-199 sunt specifice coloranților alimentari, potrivit cugetliber.ro. În Europa, șofranul este E-164, curcuma E-100, boiaua de ardei E-160c. Numerele 200-299 sunt atribuite conservanților, aceștia previn înmulțirea bacteriilor din alimente. E-220, spre exemplu, este dioxidul de sulf care se folosește pentru a bloca bacteriile acetice, ce transformă vinul în oțet.
Antioxidanții se regăsesc între numerele 300-399, vitamina C (E-300) fiind unul dintre ei. Numerele 400-499 implică agenți de îngroșare, emulgatori și stabilizatori. Aceștia sunt folosiți mai ales în supe și sosuri și ajută la păstrarea amestecului dintre substanțe uleioase și substanțe apoase, precum maioneza. 500-599 reprezintă corectorii de aciditate și agenții antiaglomeranți, cum ar fi bicarbonatul de sodiu care reglează aciditatea. 600-699 sunt amelioratorii de aromă, inclusiv glutamatul de monosodiu (E621).
Îndulcitorii, agenții de spumare și gazele sunt între numerele 700-999 și se folosesc la ambalarea produselor alimentare. Spre exemplu, azotul gazos (E-941) se folosește la ambalarea cipsurilor deoarece împiedică oxidarea.
De cele mai multe ori, produsele ieftine sunt și cele mai bogate în E-uri nocive. Acestea stau foarte mult pe stoc, iar pentru a le vinde, producătorii le „împing” pe piețele țărilor cu putere de cumpărare mai mică, din care face parte și România. Restricțiile referitoare la folosirea E-urilor diferă de la o țară la alta, în funcție de cum autoritățile din domeniul alimentar interpretează rezultatele de laborator privind toxicitatea.
Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!
Sursa foto: ://www.curademiere.ro/tot-ce-trebuie-sa-stii-despre-aditivii-alimentari/