Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
ACTUALITATE
Adaugat: 01 Decembrie 2019

        Ziua Națională a României are o semnificație profundă, fiind vorba de constituirea României Mari. Pe 1 Decembrie 1918, Adunarea Națională a Românilor, convocată la Alba Iulia, decreta unirea Transilvaniei cu România. În afară de Transilvania sunt alipite și Banatul, Crișana și Maramureș, astfel formându-se un singur stat, potrivit Libertatea.

 

         Atunci, Vasile Goldiș a citit proclamația care decreta: „Adunarea națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie/1 decembrie 1918, decretează unirea celor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul, cuprins între Mureș, Tisa și Dunăre”.

 

         Astfel, granița României era în Vest pe Tisa, era inclusă o bucată importantă din Ungaria de azi și Serbia de azi (Banatul sârbesc). Din cauză că Ungaria pierdea masiv teritorii, a declarat război României și Cehoslovaciei în 1919. Confruntarea s-a terminat pe 4 august 1919 atunci când România a cucerit Budapesta, iar atunci celebrul sergent Iordan a atârnat opinca în Parlamentul maghiar. 

 

        Prin tratatul de la Trianon, în 1920, Ungaria a cedat definitiv pretențiile sale teritoriale, mai exact Ungaria a cedat oficial Transilvania României, dar pe granița actuală de vest, fără teritoriul până la Tisa. Cu ceva timp înainte ca Transilvania să se unească cu România, Basarabia decretase deja unirea în data de 27 martie 1918. Și Bucovina proclamase unirea cu patria-mumă cu doar câteva zile mai devreme, pe 28 noiembrie - aceasta includea și două județe care acum fac parte din Ucraina. 

 

        În anul 1940, în baza pactului Ribbentrop-Molotov, Uniunea Sovietică (URSS) a anexat Basarabia, nordul Bucovinei și ținutul Herța. În prezent, sudul Basarabiei este parte a Ucrainei. Restul Basarabiei formează actualmente Republica Moldova, alături de Transnistria. 

 

        Abia după celebrul discurs al președintelui american Woodrow Wilson din 8 ianuarie 1918 a avut loc unirea tuturor provinciilor istorice cu populație românească. Atunci, părintele spiritual al Marii Uniri, a condamnat orice tratat secret și a cerut oficial autodeterminarea popoarelor care formau imperiul Austro-Ungar în discursul numit „Cele 14 Puncte”.

 

Ce sărbătorim pe 1 Decembrie - Zi Națională după Revoluția din 1989

         Ziua de 1 Decembrie a fost proclamată drept Zi Națională a României după Revoluție. În perioada comunistă (din 1948 și până la Revoluție), ziua națională era pe data de 23 august, când România a întors armele împotriva Germaniei naziste în cel de-Al Doilea Război Mondial. În perioada 1866-1947, ziua națională era pe 10 mai și era numită Ziua Regalității. 

 

         Pe 1 Decembrie 1918, Marea Adunare de la Alba Iulia a votat unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România. De atunci s-a creat un singur stat național. Ziua de 1 Decembrie a devenit zi națională a României în anul 1990. 

 

La mulți ani, România!

 

 

        Dacă ți-a plăcut acest articol, distribuie-l și urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!

 

 

Sursa foto: ://www.domnite.ro/cum-se-manifesta-iubirea-de-tara/flag-of-romania-with-coat-of-arms-in-the-corner-on-white-background-isolated-contains-clipping-path/


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Posibilitatea obligativității purtării măștii în casă și mașină, criticată dur de un cunoscut avocat: Un minunat prilej de a te transforma într-un pericol public!
Avocatul Gheorghe Piperea critica recomandarea premierului Orban refer...
 
E oficial! Iată cum va începe școala din 14 septembrie
Președintele României a anunțat când și în ce condiții va înce...
 
Ministrul Sănătății vrea prelungirea stării de alertă pentru încă 30 de zile
Ministrul Nelu Tătaru a declarat că este necesară prelungirea stăr...
 
Guvernul a stabilit care sunt cele 25 de boli pentru care este obligatorie carantina sau izolarea
Autoritățile au pus în dezbatere publică un proiect care prevede c...
 
Ministrul Agriculturii - Când și cu cât vor fi despăgubiți fermierii afectați de secetă
Despăgubirile vor fi virate imediat după rectificarea bugetară, a s...
 
Medic renumit, declarații uluitoare despre testele pentru Covid-19: Dacă o probă e pozitivă, toate sunt declarate la fel
Medicul Ioan Sarbu a vorbit într-un interviu despre cum se manipuleaz...
 
Zilierii și sezonierii vor primi sprijin financiar de la stat. Câți bani se dau
Zilierii și sezonierii afectați de pandemie vor primi 35%, respectiv...
 
Un medic spune ce trebuie să facem pentru a scăpa de avalanșa infectărilor cu Covid-19
Doctorul Virgil Musta spune ce reguli trebuie să respectăm pentru a ...
 
 
 
 
POLITICA
 
Atac dur la USR-PLUS: „Oamenii noi”, niște găinari

» 15 August 2020 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
Medic renumit, declarații uluitoare despre testele pentru Covid-19: Dacă o probă e pozitivă, toate sunt declarate la fel

» 13 August 2020 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Astăzi se sărbătorește Sfânta Maria Mare

» 15 August 2020 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Rezervația Naturală de Zimbri Ceahlău - o mini grădină zoologică
NEAMT
» 15 August 2020 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL TULCEA
 
Dragoș Simion, susținut de PER pentru funcția de primar al municipiului Tulcea

» 15 August 2020 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL MEHEDINTI
 
Un candidat la Primăria Severin are un proiect pentru transformarea Stadionului 1 Mai

» 13 August 2020 | Comentarii 0