Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Google Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
Adresa de email:                                      Parola:
Stiri
 
ACTUALITATE
Adaugat: 01 Decembrie 2019

Comentarii 0 Comentarii

        Ziua Națională a României are o semnificație profundă, fiind vorba de constituirea României Mari. Pe 1 Decembrie 1918, Adunarea Națională a Românilor, convocată la Alba Iulia, decreta unirea Transilvaniei cu România. În afară de Transilvania sunt alipite și Banatul, Crișana și Maramureș, astfel formându-se un singur stat, potrivit Libertatea.

 

         Atunci, Vasile Goldiș a citit proclamația care decreta: „Adunarea națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie/1 decembrie 1918, decretează unirea celor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul, cuprins între Mureș, Tisa și Dunăre”.

 

         Astfel, granița României era în Vest pe Tisa, era inclusă o bucată importantă din Ungaria de azi și Serbia de azi (Banatul sârbesc). Din cauză că Ungaria pierdea masiv teritorii, a declarat război României și Cehoslovaciei în 1919. Confruntarea s-a terminat pe 4 august 1919 atunci când România a cucerit Budapesta, iar atunci celebrul sergent Iordan a atârnat opinca în Parlamentul maghiar. 

 

        Prin tratatul de la Trianon, în 1920, Ungaria a cedat definitiv pretențiile sale teritoriale, mai exact Ungaria a cedat oficial Transilvania României, dar pe granița actuală de vest, fără teritoriul până la Tisa. Cu ceva timp înainte ca Transilvania să se unească cu România, Basarabia decretase deja unirea în data de 27 martie 1918. Și Bucovina proclamase unirea cu patria-mumă cu doar câteva zile mai devreme, pe 28 noiembrie - aceasta includea și două județe care acum fac parte din Ucraina. 

 

        În anul 1940, în baza pactului Ribbentrop-Molotov, Uniunea Sovietică (URSS) a anexat Basarabia, nordul Bucovinei și ținutul Herța. În prezent, sudul Basarabiei este parte a Ucrainei. Restul Basarabiei formează actualmente Republica Moldova, alături de Transnistria. 

 

        Abia după celebrul discurs al președintelui american Woodrow Wilson din 8 ianuarie 1918 a avut loc unirea tuturor provinciilor istorice cu populație românească. Atunci, părintele spiritual al Marii Uniri, a condamnat orice tratat secret și a cerut oficial autodeterminarea popoarelor care formau imperiul Austro-Ungar în discursul numit „Cele 14 Puncte”.

 

Ce sărbătorim pe 1 Decembrie - Zi Națională după Revoluția din 1989

         Ziua de 1 Decembrie a fost proclamată drept Zi Națională a României după Revoluție. În perioada comunistă (din 1948 și până la Revoluție), ziua națională era pe data de 23 august, când România a întors armele împotriva Germaniei naziste în cel de-Al Doilea Război Mondial. În perioada 1866-1947, ziua națională era pe 10 mai și era numită Ziua Regalității. 

 

         Pe 1 Decembrie 1918, Marea Adunare de la Alba Iulia a votat unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România. De atunci s-a creat un singur stat național. Ziua de 1 Decembrie a devenit zi națională a României în anul 1990. 

 

La mulți ani, România!

 

 

        Dacă ți-a plăcut acest articol, distribuie-l și urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!

 

 

Sursa foto: ://www.domnite.ro/cum-se-manifesta-iubirea-de-tara/flag-of-romania-with-coat-of-arms-in-the-corner-on-white-background-isolated-contains-clipping-path/


Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Costin Mărculescu, critici dure la adresa lui Ștefan Bănică Jr., după moartea Cristinei Țopescu: „A bătut-o de zeci de ori, inclusiv în public”
Și Cristina Țopescu spunea despre Ștefan Bănică Jr. că era viole...
 
Anunț important despre buletine! De anul viitor se va călători în UE doar cu cele noi
Călătoriile în afara României vor fi posibile numai dacă cetățe...
 
Avertisment: Iranul va avea materialele necesare, până la sfârșitul anului, pentru a fabrica bomba nucleară
Israelul avertizează că Iranul va avea suficient material fisionabil...
 
Șef din Poliția de Frontieră, condamnat la închisoare pentru șantaj și cumpărare de influență
Fostul șef al Poliției de Frontieră Giurgiu a fost condamnat la șa...
 
Cioloș „este un izvor nesecat de tupeu!”
Partidul Ecologist Român susține că Dacian Cioloș, liderul PLUS, s...
 
Când vor putea românii să acceseze Programul Rabla 2020
Ministrul Mediului face precizări despre Programul Rabla din acest an...
 
Un cunoscut avocat distruge DNA: Această instituție a fost înființată nu pentru a lupta cu corupția, ci pentru a controla lupta...
Avocatul Radu Chiriță acuză că i se contestă dreptul de a repreze...
 
A început înscrierea la cel mai important concurs de eseuri în limba engleză. Premiul: Participarea la o școală de vară din Marea Britanie
Marți, 14 ianuarie 2020, a început înscrierea la Shakespeare School...
 
 
 
 
ACTUALITATE
 
Dana Gîrbovan, despre rapoartele instituțiilor europene cu privire la SIIJ: Realizate într-un mod vădit partizan, neprofesionist și subiectiv. Efectul: scăderea încrederii în justiție

» 25 Ianuarie 2020 | Comentarii 0
 
SHOWBIZ
 
Ce spune Andreea Marin despre revenirea în televiziune: Am primit oferte...

» 24 Ianuarie 2020 | Comentarii 0
 
EDUCATIE
 
FSLI cere vaccinarea antigripală a personalului din învățământ

» 24 Ianuarie 2020 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
24 ianuarie 1859, Mica Unire – un eveniment deosebit de important pentru țara noastră

» 24 Ianuarie 2020 | Comentarii 0
 
ECONOMIE
 
Sub 0,1% din veniturile unei familii reprezintă cheltuieli pentru educație

» 24 Ianuarie 2020 | Comentarii 0