Printre alimentele care s-au scumpit cel mai mult în luna septembrie a acestui an, spre deosebire de luna august, se numără citricele și fructele meridionale, brânza de oaie și ouăle. În același timp, cartofii, fasolea boabe și unele fructe proaspete au înregistrat scăderi ale prețurilor.
Din ultimele date publicate vineri de Institutul Național de Statistică, în luna septembrie citricele s-au scumpit cu 2,22%, brânza de oaie cu 0,88%, iar ouăle cu 0,79%. În schimb, de la începutul lui 2019, cel mai mult s-au scumpit citricele (+25,6%), fructele și conservele din fructe (+13,49%) și cartofii (+11,96%).
La capitolul mărfuri nealimentare, în luna septembrie, față de decembrie 2018, cel mai mult s-au scumpit țigările (+7,65%), combustibilii (+4,75%) și cărțile (+3,74%). Și transportul aerian, serviciile de apă, canal și salubritate, serviciile poștale au înregistrat cele mai mari scumpiri în rândul serviciilor de la începutul anului și până în septembrie.
Inflația anuală a coborât de la 3,9% cât era în august, la 3,5% luna trecută. Banca Națională a României a majorat prognoza de inflație pentru sfârșitul acestui an la 4,2%, iar pentru anul următor estimează o inflație de 3,3%.
Dacă ți-a plăcut acest articol, distribuie-l și urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!
Sursa foto: ://www.b1.ro/stiri/economic/cartofii-citricele-alimentele-cele-mai-mari-scumpiri-in-acest-an-tutunul-combustibilul-preturi-mai-mari-2019-289684.html