Ciupercile sunt cât se poate de sănătoase pentru organism dar, înainte de a le consuma trebuie să ne asigurăm că nu sunt toxice. Există o mulțime de soiuri care dăunează organismului și dacă sunt ingerate se poate ajunge la intoxicații grave, potrivit cugetliber.ro.
Simptomele intoxicațiilor sunt variate, dar cele mai multe debutează cu greață, diaree, vărsături, dureri de stomac. În unele cazuri, consumul de ciuperci poate duce la hepatită, agitație, delir, halucinații, chiar și convulsii sau comă. Potrivit medicului Irina Toma, pacienții pot intra foarte repede în stări de bradicardie sau tahicardie, ori tensiunea poate fi prea mică sau prea mare. În cazuri grave se instalează deshindratarea și tulburările renale.
„De cele mai multe ori, intoxicațiile cu ciuperci se complică și din cauza insuficiențelor hepatice sau a celor renale, care, din păcate pot duce la deces, așa că se impune prezentarea de urgență la medic, mai ales că simptomele apar la scurt timp după ingestie. Tocmai de aceea, îi sfătuiesc pe cei care preferă să își culeagă singuri aceste legume să fie mai atenți și să le ia numai pe acelea despre care au cunoștințe că sunt comestibile. Totodată, este necesar ca ciupercile să fie mai cărnoase și neapărat deschise la culoare” a explicat medicul de familie, Irina Toma.
Este de preferat să se evite cumpărarea ciupercilor de la vânzătorii ambulanți din piețe sau de la oamenii care stau la marginea drumurilor.
Dacă ți-a plăcut acest articol, distribuie-l și urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!
Sursa foto: ://www.banatulazi.ro/au-aparut-deja-primele-cazuri-de-intoxicatie-cu-ciuperci-in-vestul-tarii/