Scumpirea alimentelor pare să nu se oprească sub nicio formă, din contră, și alte produse pe lângă ulei își dublează prețul. Spre exemplu, în această iarnă produsele făcute din 100% lapte ar putea deveni un lux. Președintele Asociației Patronale Române din Industria Laptelui, Dorin Cojocaru, avertizează că până la sfârșitul anului cașcavalul și brânza vor exploda din punct de vedere al prețului.
„Acum, cașcavalul care are 15-20 de zile de maturare pleacă de la poarta fabricii de undeva de la 35, 40, 47 de lei, depinde și în ce magazine vă uitați, că au marje diferite. Eu am fost la raft și m-am uitat. Telemea, 47, 50, 55, depinde cum este ambalată. Brânzeturile maturate au trecut de mult de 100 de lei. Prețul la raft este strict politica comerciantului. Acum avem peste 60-65 de lei pe kilogram la cașcaval. Ceea ce vedem astăzi, la raft, este făcut din laptele cumpărat în luna iunie” a declarat Cojocaru, potrivit observatornews.ro.
Din cauza scumpirii utilităților și a mâncării pentru animale, dar și a secetei, fermele mici nu au mai putut face față costurilor de întreținere, astfel că oamenii și-au dus animalele la abator.
„Sunt cozi de tăiat vaci la abatoare, se fac programări. Dacă acum avem deficit de lapte, ce va fi în ianuarie, februarie 2023? Dacă până anul trecut aveam un deficit de lapte de 200.000 - 300.000 de tone de lapte pe an, până în luna mai-iunie depășisem 700.000 de tone deficit lapte materie primă oferită de către fermieri” a precizat Dorin Cojocarul, președintele APRIL.
Te-ar putea interesa: De la anul se schimbă certificatele de naștere, căsătorie și deces!
Ne poți urmări pe Facebook sau poți descărca aplicația gratuit și te anunțăm noi când apare ceva nou!
Sursa foto: https://www.exquis.ro/alegi-sanatoase-branzeturi-urda-vs-branza-capra/