Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
SANATATE
Adaugat: 27 Iulie 2013

CAMPANIA „MEDICUL DE GARDĂ”. Batjocură cu bugetul Sănătăţii. Doar informatizarea poate opri fraudele         Medici de familie şi farmacişti au fost prinşi din nou cu reţete compensate false. De data asta la Vâlcea. Fenomenul nu va dispărea până când nu va exista un mecanism eficient de control al prescrierii, prin card de asigurat şi dosar electronic.
         Încă un scandal cu o reţea de medici, asistenţi şi farmacişti zguduie sistemul sanitar românesc, după un scenariu depistat şi în alte cazuri. 11 medici de familie, asistenţi şi farmacişti din Vâlcea şi Dolj au fost audiaţi de procurorii DIICOT, iar patru au fost arestaţi pentru 29 de zile. Aceştia sunt acuzaţi că au prejudiciat în mai puţin de un an bugetul Sănătaţii cu aproape un milion de lei.
         Cazurile de acest fel depistate de autorităţi s-au înmulţit, iar experţii în sănătate atenţioneză că nu se vor opri fără un sistem de control. Or, singura soluţie sigură este informatizarea sănătăţii cu ajutorul cardului şi dosarului electronic. Dacă furturile ar fi eliminate, câştigul la bugetul de stat ar fi de cel puţin 300 de milioane de euro pe an.
         Cum se fura la Vâlcea
         Mai exact, mecanismul prin care se acţiona la Vâlcea şi Dolj este similar cu cel descoperit şi în cazuri din Capitală, pe care EVZ le-a relatat pe larg. Medicii eliberau reţete compensate fictive (peste 400 într-un an), prescripţiile erau trimise pentru decontare la Casa de Asigurări de Sănătate Vâlcea, farmaciştii vindeau apoi medicamentele prescrise şi astfel încasau bani de două ori (şi de la cei care le cumpărau cu banii jos, şi de la asigurări). Ce obţineau, împărţeau cu medicii de familie. „În urma percheziţiilor DIICOT Vâlcea la locuinţele, cabinetele medicale, dar şi la farmaciile învinuiţilor au fost ridicate mai multe unităţi de calculator, laptopuri, telefoane mobile, documente, cutii pline cu medicamente prescrise şi suma de 20.000 de lei”.
         Printre persoanele audiate se numără şi surorile Dumitrescu, doctoriţe de familie, una dintre ele fiind soţia contabilului Casei de Asigurări de Sănătate Vâlcea, Petre Popescu.
         Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, medicii şi farmaciştii cercetaţi riscă până la 12 ani de închisoare.
         Metodă „populară”: 20% din reţete sunt false
         Circa 20% din reţetele compensate eliberate în sistemul de Sănătate sunt falsuri, estimează experţi independenţi care au avut legături directe în domeniu.
         De altfel, şi fostul şef al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă, afirma că reţetele reprezintă o metodă importantă de abuz. „Sunt foarte multe mecanisme prin care sistemul poate fi fraudat, dar cele mai importante rămân: 1. eliberarea de reţete false 2. reţete la morţi şi 3. internările «forţate». Pentru ca spitalele să-şi poată îndeplini contractele cu casele de asigurări şi să-şi justifice banii, forţează internările”, explica Lucian Duţă într-un interviu acrodat EVZ.
         „Robinetele” medicilor de familie Informatizarea prin introducerea cât mai rapidă a cardului de sănătate este un prim pas esenţial în eliminarea acestor fraude. Cardurile sunt în plin proces de tipărire, însă medicii de familie se opun să le distribuie către asiguraţi. „De ce credeţi că medicii de familie nu vor să ajute la distribuire? Au tot interesul să existe în continuare robinete prin care se fură”, este de părere expertul în Sănătate al Societăţii Academice Române, Sorin Paveliu.
         O altă metodă prin care bugetul este fraudat este reprezentată de exportul paralel. „Există adevărate reţele de export care funcţionează la fel: se prescrie fictiv, medicamentele sunt decontate de asigurări în România, iar ele pleacă la export prin diverse farmacii. Foarte rar fraudele sunt descoperite, fiindcă la farmacii nu există control, doar câte un medic care prescrie fictiv mai duce la ele”.
         Şeful Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Cristian Buşoi, afirmă că şi în dosare ale procurorilor de până acum, sistemul informatic al CNAS a fost de ajutor. „Proiectul de informatizare va elimina acest sistem de fraude prin reţete false şi bolnavi închipuiţi. De anul viitor, cardul va fi un instrument generalizat”, promite şeful CNAS.
         Singura necunoscută: cine îl va distribui, în condiţiile în care medicii de familie se opun vehement. „Reflectăm la variante. Lunar, vom trimite la Imprimerie date pentru un milion de carduri”, ne-a declarat Cristian Buşoi.

 

Sursa foto: http://www.evz.ro/typo3temp/pics/03farmacie_ee0d9c1338.jpg


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Bode, despre faptul că polițiștilor li se induce în subconștient că numărul de amenzi aplicate este un `indicator` de performanță
Ministrul Afacerilor Interne a vorbit despre faptul că polițiștii t...
 
Carburanții se scumpesc de la o zi la alta
Scumpirea carburanților se va reflecta în costurile de transport pen...
 
USR mai rău decât PCR. Acuzații grave aduse partidului lui Barna de către un fost membru
Un jurnalist exclus din USR a spus că practicile partidului le între...
 
Guvernul a adoptat OUG care îngheață, taie sau amână unele venituri
Premierul Florin Cîțu a anunțat că Guvernul a adoptat Ordonanța d...
 
Barna, acuzat că a modificat bugetul „noaptea ca hoții”, ca să ia bani de la săraci și să dea la bogați
Dan Barna, acuzat că ia bani „noaptea ca hoții” de la sectoarele...
 
Ce sporuri se vor tăia și când va fi gata legea salarizării unitare
„Sporul de calculator nici nu ar trebui să existe, la fel și sporu...
 
Au început înscrierile la Școlile Militare de Jandarmi. Ce condiții trebuie îndeplinite
Inspectoratul de Jandarmi Județean Prahova a început înscrierile pe...
 
Vești bune despre vaccinul AstraZeneca. Se crește pragul vârstei de vaccinare
Valeriu Gheorghiță a transmis că pragul vârstei de vaccinare cu se...
 
 
 
 
SHOWBIZ
 
Gina Pistol, probleme înainte de naștere: Nu pot să dorm, mă trezesc, am dureri...

» 01 Martie 2021 | Comentarii 0
 
POLITICA
 
Barna, acuzat că a modificat bugetul „noaptea ca hoții”, ca să ia bani de la săraci și să dea la bogați

» 01 Martie 2021 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
1 Martie - Legenda Mărțișorului

» 01 Martie 2021 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Ce să vizitezi în zona stațiunii Băile Figa
BISTRITA-NASAUD
» 01 Martie 2021 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL CALARASI
 
Primăria Călărași majorează tariful tarabelor închiriate din Piața Big

» 01 Martie 2021 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL COVASNA
 
CJ Covasna a planificat întreținerea drumurilor pe perioada verii

» 28 Februarie 2021 | Comentarii 0