În postul Crăciunului, românii sunt tentați să consume orice produse care sunt sau par a fi vegetale, de multe ori fără să acorde atenție ingredientelor de pe etichetă. Specialiștii trag un semnal de alarmă cu privire la aceste alimente care pot afecta sănătatea și spun că din lipsă de timp și de atenție mulți oameni cad în capcană.
Alimentele care nu conțin lactate și carne, de cele mai multe ori conțin aditivi și substanțe chimice care pot duce la afecțiuni grave de sănătate, printre care și cancer. Pateurile vegetale, crenvuștii sau salamul de soia sunt la mare căutare în această perioadă, în rândul credincioșilor însă, multe dintre ele conțin substanțe chimice dăunătoare menite să suplinească lipsa materiei prime: lapte, ouă, carne.
„Aceste produse pot face mai mult rău decât bine. Au multă sare și conțin E-uri sau organisme modificate genetic. În plus, dacă nu citiți eticheta veți avea surpriza să mâncați, de fapt, de dulce. E 120 este roșu carmin. El se regăsește și în alimentele de post, deoarece dă o culoare plăcută creând senzația că acel aliment este ceva proaspăt, dar el este obiținut prin extracție cu anumite substanțe și este de origine animală. Se extrage dintr-o insectă care crește pe cactus. Îl vom regăsi în pateurile vegetale. În acestea vom regăsi și caragenan, un agent de îngroșare obținut din algele marine, vom regăsi fosfați care dezechilibrează balanța calciu-fosfor și poate să ne preicliteze sănătatea sistemului osos, dar și sănătatea rinichilor. Vom regăsi îndulcitori, coloranți chimici de sinteză, substanțe conservante care împreună cu alți agenți din alimente să ne producă disbioză, adică să ne distrugă echilibrul microflorei colonice” a explicat Gheorghe Mencinicopschi, fost director al Institutului de Cercetări Alimentare.
Anual, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor efectuează studii pe produsele de post și de fiecare dată, în compoziția acestora, se regăsesc între 4 și 15 E-uri. De asemenea, și conținutul de sare din produsele de post este destul de ridicat: începe de la 0,51 grame la 100 grame de produs și ajunge la 1,89 grame la suta de gram de produs, potrivit EVZ.
Dacă ți-a plăcut acest articol, distribuie-l și urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!
Sursa foto: ://www.stirilekanald.ro/avertismentul-unui-sef-anpc-mare-atentie-cand-cumparati-produse-de-post-alimentele-care-contin-asta-nu-fac-parte-din-respectiva-categorie-ingredientele-care-le-dau-de-gol-17390189