Comisia Europeană a informat Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Animalelor că 17 tone de carne de pasăre au pătruns pe teritoriul României din zone aflate sub interdicție în Ungaria. ANSVSA a precizat că din cele 17 tone de carne de pui, aproximativ 13 dintre ele au ajuns în 26 de județe din țară, informează Mediafax.
Cele 26 de județe sunt: Bacău, Galați, Hunedoara, Dolj, Bistrița-Năsăud, Cluj, Timiș, Gorj, Neamț, Arad, Harghita, Mureș, Sălaj, Vaslui, București, Vrancea, Brăila, Covasna, Iași, Prahova, Dâmbovița, Călărași, Argeș, Giurgiu, Ilfov și Bihor.
Coordonatorul de situații de criză din cadrul ANSVSA , dr. Florica Durlea, a declarat că în ciuda tuturor măsurilor, Autoritatea nu poate controla răspândirea virusului pe teritoriul european și nici migrația păsărilor sălbatice purtătoare de gripă aviară.
„Această circulație liberă pe piața europeană incubă și un risc. Nu poți tu, România, să îți pui bariere, fizic vorbind, și să nu existe și la tine riscul contaminării cu microorganismele care circulă în toată Europa. Sursa naturală de virus gripal aviar o constitue pasărea sălbatică. România e traversată de cel puțin 3 culoare de migrații. (...) Cum putem controla migrația și pasărea sălbatică?” a explicat medicul ANSVSA.
Cu ceva timp în urmă, președintele Asociației Române a Cărnii, Radu Timiș, a atras atenția că „suntem foarte aproape de o nouă criză alimentară” și a afirmat că anul acesta prețul cărnii se va tripla, iar din păcate nu se știe ce se va întâmpla cu industria noastră din acest domeniu.
Dacă ți-a plăcut acest articol distribuie-l și urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!
Sursa foto: ://msbusiness.com/2015/07/mississippi-officials-brace-for-possibilty-of-carriers-of-avian-flu/