Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
DECONCENTRATE
Adaugat: 07 August 2013

Agricultura clujeană, dată pe mâna unui funcţionar fără studii de specialitate

 

         Dacă va conduce frâiele agriculturii la fel de bine precum a condus maşinile Prefecturii Cluj, noul şef al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Marius Popu, are toate şansele să scoată Clujul din criză.
         Marius Popu a fost consilier la Prefectura Cluj, dar conducea şi maşinile când era nevoie şi este membru al Partidului Conservator, considerente suficiente, se pare, pentru a fi şi director la agricultură. Fostul şofer recunoaşte că nu are nicio legătură cu domeniul în care a intrat, dar speră ca diploma de absolvent al Facultăţii de Mecanică din cadrul UTCN să-i fie de ajutor în viitoarea sa activitate.
         Într-un moment în care agricultura este la pământ din cauza secetei, fiind în acelaşi timp sectorul care poate să salveze economia mondială de la prăbuşire, preşedintele Partidului Conservator Cluj, Şerban Rădulescu, cel care l-a susţinut pe Marius Popu la şefia Direcţiei Agricole, face eforturi de memorie să-şi amintească dacă a verificat CV-ul acestuia şi ce conţinea el.
         “E o surpriză foarte mare ce-mi spuneţi acum, eu l-am susţinut pe omul acesta şi mi-a fost recomandat de către oameni serioşi. Nu cred că nu i-am citit CV-ul...de altfel îl cunosc, îi ştiu pe părinţii lui... Eu aşa ştiu, că el are pregătire, că a fost consilier la Prefectură tot pe probleme agricole. E corect să se ridice întrebarea dacă nu erau alţii mai cu experienţă, dar propunerea a venit de la mine, pentru că aşa mi-a fost recomandat”, spune Rădulescu, vizibil încurcat.
         Întrebat dacă în această situaţie se gândeşte să facă o altă propunere pentru a prelua şefia Direcţiei Agrciole, preşedintele PC Cluj se arată din nou încurcat. “Din câte ştiu eu e oricum un fel de interimat, nu e pentru o perioadă foarte lungă de timp. E ca un fel de perioadă de probă, dar eu îl cunosc, e om serios şi cred că va confima. E un om bun, mie chiar îmi place de el şi eu cred că se va implica şi se va descurca”, completează Rădulescu.
         Postul de director al DADR Cluj a rămas vacant după ce Grigore Onaciu şi-a dat demisia. Onaciu, director în ultimii trei ani, a fost pus în funcţie de guvernarea PDL şi a decis să plece după instalarea Guvernului Ponta. Zvonurile potrivit cărora toţi şefii de deconcentrate vor fi schimbaţi l-au determinat să ia această decizie, iar numele vehiculat iniţial pentru a-l înlocui pe Onaciu era cel al unui alt fost director al instituţiei, Ilarie Ivan, care a fost numit însă la APIA. Deşi numit pe criterii politice, Grigore Onaciu este profesor universitar la Facultatea de Zootehnie şi Biotehnologii a USAMV şi şeful disciplinei de creşterea bovinelor, fapt care îl recomandă pentru ocuparea acestui post.
         Ilarie Ivan, fost director al DADR, spune că soluţia aleasă de PC este doar una de moment, urmând ca după alegerile parlamentare să fie stabilite noile structuri de conducere ale instituţiilor din subordinea Ministerului Agriculturii.
         “Bănuiesc că e pus interimar. El era ceva funcţionăraş pe la Prefectură, am înţeles că era apreciat acolo. Mai sunt oricum oameni la Direcţia Agricolă care ştiu bine lecţia şi ce au de făcut. Eu zic că pe o perioadă de două-trei luni de zile, până la alegeri, nu se întâmplă nimic grav şi cine ştie, poate vom avea chiar o surpriză şi se va descurca foarte bine”, spune Ilarie Ivan.
         Tot el recunoaşte însă că numirile sunt politice, chiar dacă ar vrea ca acest lucru să se schimbe. „Dacă ar fi după mine, aş spune ca directorul să fie ales de fermieri, poate chiar dintre ei. E adevărat că probabil dacă nu eram în PSD, chiar dacă mi-am făcut treaba bine, nu eram nici eu numit ca director. Dar împreună cu fermierii lucrăm deja la un program pentru următorii ani şi aceste instituţii vor fi reorganizate, aşa că eu zic să nu ne facem griji”, încheie fostul director DADR.
         Numirea lui Marius Popu vine într-un moment delicat pentru agricultura clujeană şi nu numai. Potrivit oficialilor Direcţiei Agricole Cluj, din cele peste 220.000 de hectare de teren agricol din judeţ, peste de 90% sunt afectate de secetă. Au fost distruse mai mult de jumătate din culturile de porumb, cele de floarea soarelui, dar şi legumele au fost afectate de lipsa ploilor. Seceta nu poate fi combătută la Cluj şi din cauza faptului că nu există niciun sistem de irigaţii funcţionabil, proprietarii de terenuri fiind nevoiţi să investească bani proprii pentru instalarea unor astfel de sisteme, iar alţii să ude cu furtunul.


​Sursa foto: http://cdn.citynews.ro/sites/default/files/styles/442x293/public/www/articole/agricultura-clujeana-data-pe-mana-unui-functionar-fara-studii-de-specialitate1348571498.jpg

CLUJ
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
CFR Călători: Mai multe trenuri vor circula în minivacanța de 1 Mai și Paște
CFR Călători a anunțat suplimentarea numărului de trenuri în peri...
 
MAE, avertisment pentru români în contextul conflictului dintre Israel și Iran
Alertă de călătorie și îndemn la precauție.
 
Borrell: Țările UE să trimită urgent sisteme antirachetă în Ucraina, altfel rețeaua de electricitate va fi distrusă
Șeful politicii externe a UE îndeamnă țările europene să trimit...
 
Anunțul șefei CNAS: Românii neasigurați vor avea aceleași drepturi ca cei asigurați
Valeria Herdea a anunțat că noul contract aduce aceleași beneficii ...
 
A fost adoptată Strategia Națională de Educație Financiară; are trei direcții de acțiune
Ministerul Educației a anunțat că Strategia Națională de Educați...
 
Climatolog, despre schimbarea radicală a vremii: E un semnal de alarmă!
„E un semnal de alarmă că aceste fenomene se repetă”.
 
Ciucă spune de ce armata NU va fi obligatorie în România, în următorii doi ani
„Nu avem pregătită infrastructura necesară ca în următorii doi ...
 
ANAF: Dacă nu ți se dă bon la frizerie, poți cere să fi tuns gratuit!
ANAF continuă campania de conformare voluntară în domeniul servicii...
 
 
 
 
POLITICA
 
Roman (PNL), atac dur la adresa PSD: Aceleași amenințări, șantaj, mizerie!

» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
ECONOMIE
 
Ministerul Muncii: Se pot angaja și plăti legal persoane pentru munci casnice

» 24 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
CULINAR
 
Sosul de soia: Proprietăți și mod corect de utilizare

» 24 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
„Izvor de Bunătăți” în Parcul Izvor, începând de mâine și până pe 1 Mai

» 24 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL DOLJ
 
La Craiova se desfășoară, până pe 15 mai, o campanie de ridicare a deșeurilor voluminoase

» 23 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL PRAHOVA
 
Investițiile în sistemul educațional, prioritate pentru primarul Alin Moldoveanu

» 22 Aprilie 2024 | Comentarii 0