Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
ACTUALITATE
Adaugat: 18 Februarie 2020

        Asociația Magistraților din România, Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului și Asociația Procurorilor din România solicită modificarea Rapoartelor Comisiei Europene referitoare la Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) din anul 2019. Asociațiile susțin că acesta este realizat într-un mod „vădit subiectiv”, este plin de „greșeli factuale grave”, situațiile prezentate sunt distorsionate și, mai mult decât atât, în MCV se omit o serie de „probleme grave ale justiției din România a căror existență a fost dovedită și nu mai poate fi ignorată”, potrivit Lumea Justiției. 

 

        Magistrații din cadrul AMR, AJADO, UNJR și APR s-au întâlnit cu experții Comisiei Europene și le-au prezentat un material de 225 de pagini cu documentele asociațiilor profesionale, din 2016 până acum, în care se regăsesc „punctual, analize tehnice, clar argumentate, ale problemelor din justiție, dar și ale erorilor cuprinse în diverse rapoarte, inclusiv ale MCV”, după cum a transmis Dana Gîrbovan, președinta UNJR, în comunicatul asociațiilor. 

 

        Ținând cont de faptul că, cel puțin ultimul raport MCV, a fost realizat pe baza unor informații „eronate, nereale, în fapt și în drept”, este necesară modificare lui pentru a reda o imagine corectă asupra justiției din România. Mai mult, în comunicat, AMR a afirmat că obiectivele inițiale ale raportului MCV „au fost modificate, acestea ajungând, în final, să fie reduse la lupta anticorupție, și această văzută subiectiv, doar prin prisma cantitativă a trimiterilor în judecată, ingorându-se respectarea drepturilor celor acuzați și soluțiile definitive de achitare, pronunțate de instanțe”.

 

        Experților Comisiei Europene le-au fost prezentate mai multe situații care au fost complet omise din rapoartele MCV, printre care se numără „declarația deosebit de gravă făcută de fostul președinte CCR, Augustin Zegrean, care a spus că ``a doua sau a treia zi după ce a fost chemat la DNA domnul Greblă, am făcut singura conferință de presă din viața mea de judecător la CCR și am spus ce se întâmpla. Am spus inclusiv că suntem amenințați de SRI. Seara, la dumneavoastră la post s-a spus: `Ce vrea Zegrean, să-l apărăm noi?` Tot în zilele acelea a fost la noi la Curte o delegație a MCV. Un judecător de la Curte le-a spus: `Mie îmi este frică să mai fiu judecător la Curte`. S-a notat și notat a rămas``.

 

        S-a amintit și de convorbirea devenită publică dintre procurorii de la DNA Oradea în care aceștia complotau să facă dosare penale judecătorilor pentru a-i speria, acțiuni care s-au materializat, judecătorii fiind anchetați pentru soluțiile pronunțate. „Președintele AJADO a arătat că abuzurile din anchetele penale asupra judecătorilor și procurorilor, au fost ignorate, în mod inexplicabil, de rapoartele MCV”, în mod special, de ultimul raport, care la data întocmirii avea la dispoziție „raportul Inspecției Judiciare care proba aceste abuzuri”, se mai arată în comunicatul celor patru asociații.

 

        În cadrul întâlnirii cu experții Comisiei Europene, magistrații asociațiilor profesionale au vorbit și despre „necesitatea existenței SIIJ (n.r. Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție), fie în forma de organizare acutală, fie prin reorganizarea acesteia și nicidecum desființarea ei”. APR a subliniat faptul că „SIIJ este prevăzută în Legea de organizare judiciară, la fel ca DIICOT și DNA, iar, mai mult, recrutarea și numirea procurorilor la SIIJ beneficiază de garanțiile date de competența Plenului CSM în această materie”.

 

        „Solicitarea finală a celor patru asociații profesionale a fost ca raportul MCV din anul 2019 să fie refăcut, atât pentru a corecta erorile vădite din el, cât și pentru a reliefa corect și complet starea de fapt. Fără acest demers strict necesar, nu se va putea vorbi despre rapoarte și recomandări viitoare în acord cu scopul MCV, continuarea unei prezentări/ analize cu evidente accente nereale, de un formalism inutil, nefăcând decât să contribuie la agravarea problemelor din justiție, și nu la rezolvarea acestora” se arată în comunicatul AMR, AJADO, UNJR și APR.

 

 

        Dacă ți-a plăcut acest articol distribuie-l și urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!

 

 

Sursa foto: ://www.b1.ro/tag/magistrati-55465.html


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
De mâine, cei care nu au declarație pe propria răspundere când ies din casă iau 2.000 de lei amendă
Cei care nu respectă regimul stării de urgență vor plăti amenzi d...
 
Magistrat: Să nu ne amăgim, virusul nu va schimba nimic. Vom mai fi pioși o lună-două
Președintele Tribunalului Timiș, Adriana Stoicescu, a transmis un me...
 
Când vom putea ieși din case? Reprezentantul României la OMS spune când ar putea fi ridicate unele restricții
Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a...
 
Reprezentant BNR: Românii, scutiți de la plata creditelor pe perioada pandemiei de Covid-19
Purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României a declarat c...
 
Streinu-Cercel, detalii despre virusul Covid-19: Ce îl inactivează și cum se transmite
Profesorul Adrian Streinu Cercel a oferit o serie de detalii despre tr...
 
Valabilitatea rovinietei nu se prelungește automat în perioada stării de urgență
Rovinietele nu se incadreaza in categoria "documentelor eliberate...
 
Spania cere ajutorul NATO fiind copleșită de răspândirea coronavirusului
Spania a înregistrat un record în ceea ce privește numărul decesel...
 
Raed Arafat, despre prelungirea stării de urgență: Sunt șanse foarte mari!
Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a t...
 
 
 
 
EDUCATIE
 
Ce se întâmplă cu anul școlar? Răspunsul ministrului Educației

» 07 Aprilie 2020 | Comentarii 0
 
POLITICA
 
Mandatele aleșilor locali vor fi prelungite până la cel mult 31 decembrie 2020

» 06 Aprilie 2020 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Brânzeturile - care sunt cele mai sănătoase

» 07 Aprilie 2020 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Cetatea Ardud și legenda fantomei fiicei lui Rakoczi, principe al Transilvaniei
SATU-MARE
» 06 Aprilie 2020 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL IALOMITA
 
Deputat: Președintele CJ Ialomița își arogă merite care nu îi aparțin

» 06 Aprilie 2020 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL TIMIS
 
Primarul Timișoarei promite că se va dezinfecta fiecare stradă din municipiu

» 05 Aprilie 2020 | Comentarii 0