Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
ACTUALITATE
Adaugat: 18 Februarie 2020

        Asociația Magistraților din România, Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului și Asociația Procurorilor din România solicită modificarea Rapoartelor Comisiei Europene referitoare la Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) din anul 2019. Asociațiile susțin că acesta este realizat într-un mod „vădit subiectiv”, este plin de „greșeli factuale grave”, situațiile prezentate sunt distorsionate și, mai mult decât atât, în MCV se omit o serie de „probleme grave ale justiției din România a căror existență a fost dovedită și nu mai poate fi ignorată”, potrivit Lumea Justiției. 

 

        Magistrații din cadrul AMR, AJADO, UNJR și APR s-au întâlnit cu experții Comisiei Europene și le-au prezentat un material de 225 de pagini cu documentele asociațiilor profesionale, din 2016 până acum, în care se regăsesc „punctual, analize tehnice, clar argumentate, ale problemelor din justiție, dar și ale erorilor cuprinse în diverse rapoarte, inclusiv ale MCV”, după cum a transmis Dana Gîrbovan, președinta UNJR, în comunicatul asociațiilor. 

 

        Ținând cont de faptul că, cel puțin ultimul raport MCV, a fost realizat pe baza unor informații „eronate, nereale, în fapt și în drept”, este necesară modificare lui pentru a reda o imagine corectă asupra justiției din România. Mai mult, în comunicat, AMR a afirmat că obiectivele inițiale ale raportului MCV „au fost modificate, acestea ajungând, în final, să fie reduse la lupta anticorupție, și această văzută subiectiv, doar prin prisma cantitativă a trimiterilor în judecată, ingorându-se respectarea drepturilor celor acuzați și soluțiile definitive de achitare, pronunțate de instanțe”.

 

        Experților Comisiei Europene le-au fost prezentate mai multe situații care au fost complet omise din rapoartele MCV, printre care se numără „declarația deosebit de gravă făcută de fostul președinte CCR, Augustin Zegrean, care a spus că ``a doua sau a treia zi după ce a fost chemat la DNA domnul Greblă, am făcut singura conferință de presă din viața mea de judecător la CCR și am spus ce se întâmpla. Am spus inclusiv că suntem amenințați de SRI. Seara, la dumneavoastră la post s-a spus: `Ce vrea Zegrean, să-l apărăm noi?` Tot în zilele acelea a fost la noi la Curte o delegație a MCV. Un judecător de la Curte le-a spus: `Mie îmi este frică să mai fiu judecător la Curte`. S-a notat și notat a rămas``.

 

        S-a amintit și de convorbirea devenită publică dintre procurorii de la DNA Oradea în care aceștia complotau să facă dosare penale judecătorilor pentru a-i speria, acțiuni care s-au materializat, judecătorii fiind anchetați pentru soluțiile pronunțate. „Președintele AJADO a arătat că abuzurile din anchetele penale asupra judecătorilor și procurorilor, au fost ignorate, în mod inexplicabil, de rapoartele MCV”, în mod special, de ultimul raport, care la data întocmirii avea la dispoziție „raportul Inspecției Judiciare care proba aceste abuzuri”, se mai arată în comunicatul celor patru asociații.

 

        În cadrul întâlnirii cu experții Comisiei Europene, magistrații asociațiilor profesionale au vorbit și despre „necesitatea existenței SIIJ (n.r. Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție), fie în forma de organizare acutală, fie prin reorganizarea acesteia și nicidecum desființarea ei”. APR a subliniat faptul că „SIIJ este prevăzută în Legea de organizare judiciară, la fel ca DIICOT și DNA, iar, mai mult, recrutarea și numirea procurorilor la SIIJ beneficiază de garanțiile date de competența Plenului CSM în această materie”.

 

        „Solicitarea finală a celor patru asociații profesionale a fost ca raportul MCV din anul 2019 să fie refăcut, atât pentru a corecta erorile vădite din el, cât și pentru a reliefa corect și complet starea de fapt. Fără acest demers strict necesar, nu se va putea vorbi despre rapoarte și recomandări viitoare în acord cu scopul MCV, continuarea unei prezentări/ analize cu evidente accente nereale, de un formalism inutil, nefăcând decât să contribuie la agravarea problemelor din justiție, și nu la rezolvarea acestora” se arată în comunicatul AMR, AJADO, UNJR și APR.

 

 

        Dacă ți-a plăcut acest articol distribuie-l și urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!

 

 

Sursa foto: ://www.b1.ro/tag/magistrati-55465.html


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
CFR Călători: Mai multe trenuri vor circula în minivacanța de 1 Mai și Paște
CFR Călători a anunțat suplimentarea numărului de trenuri în peri...
 
MAE, avertisment pentru români în contextul conflictului dintre Israel și Iran
Alertă de călătorie și îndemn la precauție.
 
Anunțul șefei CNAS: Românii neasigurați vor avea aceleași drepturi ca cei asigurați
Valeria Herdea a anunțat că noul contract aduce aceleași beneficii ...
 
Borrell: Țările UE să trimită urgent sisteme antirachetă în Ucraina, altfel rețeaua de electricitate va fi distrusă
Șeful politicii externe a UE îndeamnă țările europene să trimit...
 
Permisele auto se vor putea obține și online. Propunere a șefului MAI
Ministrul Afacerilor Interne a realizat un proiect de ordin care aduce...
 
Rezerviștii sunt chemați la unitățile militare pentru un exercițiu de mobilizare
În această săptămână, un amplu exercițiu de mobilizare se efect...
 
A fost adoptată Strategia Națională de Educație Financiară; are trei direcții de acțiune
Ministerul Educației a anunțat că Strategia Națională de Educați...
 
ANAF: Dacă nu ți se dă bon la frizerie, poți cere să fi tuns gratuit!
ANAF continuă campania de conformare voluntară în domeniul servicii...
 
 
 
 
DECONCENTRATE
 
Climatolog, despre schimbarea radicală a vremii: E un semnal de alarmă!

» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
Ciucă spune de ce armata NU va fi obligatorie în România, în următorii doi ani

» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
INGRIJIREA TENULUI
 
Produse care, folosite pe ten, provoacă iritații și acnee

» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Autobuzele etajate vor fi scoase pe traseu, în Constanța, pentru minivacanța de Paște
CONSTANTA
» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL CLUJ
 
Urmează să se pregătească șantierul pentru Spitalul Regional de Urgență Cluj

» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL BISTRITA NASAUD
 
O nouă parcare se amenajează în Bistrița: „Continuăm în ritm susținut...”

» 18 Aprilie 2024 | Comentarii 0