Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Sport
 
GIMNASTICA
Adaugat: 09 Iunie 2013    Actualizat: 11 Iunie 2013

Interviu cu Nadia Comaneci: despre succes, copii si Jocurile Olimpice


     La doar 14 ani, Nadia Comaneci facea istorie in gimnastica, devenind prima sportiva care a primit 10 pe linie in cadrul Jocurilor Olimpice, editia 1976, de la Montreal.
Zilele trecute, sub titlul "Catching up with Nadia Comaneci " (Recuperand cu Nadia Comaneci) site-ul shine , sectiune a portalului yahoo.com , publica un interviu cu fosta "Regina de nota 10".
Interviul s-a derulat chiar in bucataria Nadiei, din locuinta sa din Norman, Oklahoma, SUA, dupa cum mentioneaza autoarea, Sarah Beston. Nadia a vorbit despre copilaria ei in Romania, amintirile legate de Olimpiade, copii si sport, dar si despre urmatoarea editie a special Olympics World games, care va avea loc in Atena, Grecia.
     Shine: La jocurile Olimpice de vara din Montreal, in 1976, ai primit primul 10.0 la paralele. Cum te-ai simtit?
     Nadia Comaneci: De obicei nu ma uitam la tabela, dar am auzit zgomote din tribune, m-am intors, am vazut tabela si m-am uitat la colegii mei din eghipa pentru ca nu intelegeam nota 1.0 (Tabelele nu erau echipate sa afiseze nota 10.0, asa ca arbitrii au aratat 1.0). Unul dintre colegii mei a spus: "Cred ca e un 10". Nu am inteles ca este primul din istorie. Mi-am dat seama ca un 10 era cea mai mare nota pe care o puteai primi dar nu am realizat cat de mare era.
     Shine: Care este cea mai memorabila amintire olimpica?
     NC: Desigur ar trebui sa spun ca nota de 10 de la paralele, dar apoi am primit inca sase, in total sapte de 10, si ma gandeam ca arbitrii erau prea buni cu mine.
     Shine: Béla Károlyi, unul dintre cei mai proeminenti si, dupa cum ar zice unii,controversat antrenori era atunci antrenorul tau. Ce ai invatat de la el?
     NC: Il consider ca pe o a doua familie. Am crescut cu el. Este un om masiv si cand faci gimnastica si incerci lucruri noi, speri ca unul dintre antrenori sa te prinda inainte sa lovesti podeaua. Era exigent, dar mi-a placut asta. Mi-am dat seama ca uneori trebuie sa muncim din greu pentru a ajunge undeva. De altfel, nu este usor sa obtii ceva la cel mai bun nivel fara munca grea si disciplina. Uneorii oamenii cauta caile cele mai simple pentru a face lucrurile, iar eu nu cred ca exista cai simple.
     Shine: Se discuta adesea ca se pune prea multa presiune pe tinerii sportivi, in special pe gimnastii care cunosc succesul la o varsta atat de frageda si pentru o perioada atat de scurta. Ai avut parte de asa ceva si cum isi pot da  seama parintii daca isi forteaza copiii prea rau in sport?
     NC: Nu am simtit vreo presiune cand eram tanara pentru ca doar ma lasam purtata de val si faceam ceea ce-mi placea. Cred ca presiunea apare atunci cand realizezi ce asteptari au ceilalti de la tine. Nu am simtit nicio presiune cand aveam 12 sau 13 ani. Nimeni nu m-a pus pe coperta vreunei reviste pana cand nu am castigat Olimpiada, asa ca nu era nicio presiune. A fost diferit cand am participat la jocurile din 1980 pentru ca eram campion olimpic si stiam ce asteapta oamenii de la mine; dar eram mare atunci.
     Nu cred ca sunt presiuni asupra copiilor. In general, lumea spune despre fetite "Munceste prea mult", dar nimeni nu zice nimic despre un baietel de 7 ani. Nu cred ca este corect sau in concordanta cu lumea in care traim astazi. Oamenii cred ca suntem prea fragile, dar ar trebui sa lase fetita in pace; poate se descurca chiar mai bine decat un baiat.
     Shine: Cum a fost sa cresti ca gimnast intr-o tara comunista?
     NC: Te dezvolti acolo unde cresti. Nu am stiut diferenta dintre o tara comunista sau o tara libera cand eram mica. Eu faceam gimnastica, autoritatile imi asigurau pregatirea. In adolescenta am calatorit, am realizat diferenta dintre un sistem comnunist si o lume libera. Dar asta ai si cresti in ce ai. Mai tarziu, daca vrei sa faci altceva, te decizi daca stai sau pleci. Eu am plecat (in noiembrie 1989 Nadia a dezertat din Romania in SUA. In anul 2001 a devenit cetatean american).
     Shine: Dar cand esti un sportiv mai mare, corpul tau se schimba si evoluezi de la ceea ce ai stiut mereu (sportul) la necunoscut (viata fara sport)?
     NC: De la o perioada in care esti ocupat tot timpul, cu antrenamentul, calatoriile si concursurile, ajungi la o perioada in care nu ai nimic de facut si te uiti in jur gandindu-te cum ai putea sa aplici ceea ce ai invatat in ceea ce vrei sa faci. Daca ai in jurul tau oameni buni, tranzitia e usoara, dar uneori nu e usor. Indiferent unde te duci si ce faci in viata, lucurile de baza pe care le-am invatat din gimnastica sunt aceleasi. Trebuie sa te implici, sa iti placa ceea ce faci, sa inveti, sa te motivezi - e cam la fel.
     Shine: Cat e de important pentru copii sa se implice in sport?
     NC: M-am implicat in sport pentru ca aveam multa energie si obisnuiam sa sar pe canapea acasa s sa distrug mobila. Mama a cautat un loc pentru mine unde sa-mi pot folosi energia. A fost o coincidenta sa fac gimnastica. NU stiam unde ma indrept, dar imi placea atmosfera. Imi placea ca invatam lucruri noi. Imi placea ideea de a calatori si a concura. Era foarte motivant pentru mine. Cred ca e important pentru copii sa faca un sport, in primul rand pentru ca e sanatos, si te tine ocupat. Ca parinte, consider ca e important sa-ti tii copiii ocupati si sportul este cea mai simpla cale pentru asta.
     Shine: Esti vice presedinte in Consiliul director al jocurilor Olimpice. Cum te-ai implicat si de ce este important pentru tine?
     NC: M-am implicat pentru ca sotul meu, Bart Conner (fost gimnast american si medaliat cu aur la jocurile Olimpice sin 1984), a fost implicat pentru mai bine de 30 de ani. Cand m-am mutat in State, in anii '90, el m-a introdus. Te intalnesti cu copii, mergi la competitii si pur si simplu te prinde, devine parte din viata ta. E ca o familie mare, tot ceea ce se intampla cu organizatia. 
     Shine: Jocurile Olimpice de Vara vor avea loc la Atena, luna aceasta. sapte mii de atleti din aproape 180 de tari vor concura la 22 de probe olimpice. Ce asteptari ai de la editia de anul acesta a jocurilor?
     NC: In mare parte doar sa ma distrez alaturi de sportivi, de parinti si de voluntari si sa-i sustin pe atletii din competitie. Imi place sa-i incurajez pe oameni sa se implice in programe locale, sa fie parte din familie si sa faca voluntariat. Duceti-va copiii la competitii si invatati-i ce inseamna jocurile Olimpice. Obisnuiam sa credem ca doar participarea la Jocurile Olimpice era mare lucru, dar acum atletii chiar isi doresc sa castige.


Sursa foto : http://famme.rol.ro/images/stories/mediafax/nadia_comaneci_mediafax.jpg


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
 
 
 
DECONCENTRATE
 
ANAF avertizează: Se trimit mesaje false și se cer informații despre facturile din sistemul e-Factura

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
Eurodeputat: Solicităm aderarea completă a României și Bulgariei la Spațiul Schengen

» 20 Martie 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Curiozități și superstiții despre magnolii - florile feminității

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
În mai se inaugurează Muzeul Ivan Patzaichin și un traseu verde numit „Delta lui Ivan”

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL SALAJ
 
Primăria Municipiului Zalău face demersuri pentru fluidizarea traficului la ieșirea din oraș

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL IASI
 
CJ Iași, pași mari spre rezolvarea transportului elevilor

» 20 Martie 2024 | Comentarii 0