Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Åžtiri È™i evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Sport
 
GIMNASTICA
Adaugat: 10 Iunie 2013    Actualizat: 11 Iunie 2013
ANDREEA RADUCAN
 
     Andreea Răducan a început gimnastica la vârsta de patru ani, în oraÅŸul Bârlad, sub îndrumarea antrenoarelor Veronica IonaÅŸcu ÅŸi Alice Gheorghiu. După câÅŸtigarea a numeroase medalii pe plan naÅ£ional, în anul 1996, gimnasta a fost selecÅ£ionată de către FederaÅ£ia Română de Gimnastică, pentru a face parte din lotul naÅ£ional de junioare, care se antrena la OneÅŸti. DeÅŸi era încă junioară, după aproximativ un an s-a alăturat echipei olimpice de senioare la Centrul Olimpic de la Deva, echipă antrenată de Mariana Bitang, Octavian Bellu ÅŸi Lucian Sandu. Campionatele europene de junioare din anul 1998 de la Sankt Petersburg, Rusia, i-au adus gimnastei două medalii de argint, una în concursul pe echipe ÅŸi una în competiÅ£ia pe aparate, la bârnă, iar o altă medalie de bronz, la sol.
     Anul 1999 a însemnat pentru Andreea Răducan un progres uriaÅŸ. A făcut parte din echipa de gimnastică a României, la Campionatele Mondiale de la TianJin, China. La prima mare competiÅ£ie la senioare, Andreea Răducan a cucerit medalia de aur în finala de la sol, aur în finala pe echipe, ÅŸi o medalie de argint la bârnă.
     Toate aceste rezultate ÅŸi experienÅ£a acumulată au făcut ca Andreea Răducan sa fie una dintre gimnastele de bază din echipa României la Jocurile Olimpice de la Sydney. Andreea a câÅŸtigat medalia de aur pe echipe ÅŸi s-a calificat în finalele individuale de sol, sărituri, dar ÅŸi în finala de individual compus (împreună cu Simona Amânar ÅŸi Maria Olaru).
     O situaÅ£ie fără precedent la o competiÅ£ie olimpică s-a petrecut în finala la individual compus, când organizatorii au greÅŸit înălÅ£imea calului de la sărituri, fixându-l cu cinci centimetri mai jos decât ar fi fost normal. A fost o greÅŸeală tehnică ce a afectat evoluÅ£iile gimnastelor ÅŸi a dus la accidentări grave. Annika Reeder (Marea Britanie) s-a accidentat atât de tare, încât a fost nevoită să abandoneze restul competiÅ£iei. GreÅŸeala a fost descoperită de australianca Allana Slater în timpul celei de-a treia rotaÅ£ii. Concursul a fost reluat după ce oficialii au fixat aparatul la înălÅ£imea corectă, iar gimnastele care au sărit în primele două rotaÅ£ii au avut posibilitatea de a-ÅŸi reface exerciÅ£iul.
     DeÅŸi Andreea Răducan a sărit înainte ca greÅŸeala să fie corectată, a refuzat să refacă săritura, ÅŸi a continuat cu performanÅ£e excelente la bârnă ÅŸi sol. La sfârÅŸitul competiÅ£iei de individual compus, primele trei locuri erau ocupate, în ordine, de Andreea, Simona Amânar ÅŸi Maria Olaru.
     După terminarea concursului, Comitetul Olimpic InternaÅ£ional a anunÅ£at că Andreea Răducan a fost testată pozitiv cu pseudoefedrină, care era la vremea respectivă o substanţă interzisă. În ciuda apelurilor înaintate de Comitetul Olimpic Român ÅŸi FederaÅ£ia Română de Gimnastică, decizia de a o descalifica pe gimnasta româncă a rămas finală. În aceste condiÅ£ii, medalia de aur a fost acordată Simonei Amânar, Maria Olaru a primit medalia de argint, iar Liu Xuan (China) a primit medalia de bronz. Andreea Răducan a păstrat medaliile de la concursul pe echipe ÅŸi de la sărituri (aur ÅŸi argint).
     Atât Andreea Răducan, cât ÅŸi oficialii echipei române de gimnastică au susÅ£inut tot timpul nevinovăţia gimnastei. Doctorul echipei a fost găsit vinovat de neglijenţă, pentru că i-a administrat sportivei un medicament pentru răceală ÅŸi gripă, care conÅ£ine o substanţă interzisă; drept urmare a fost suspendat până la Jocurile Olimpice de la Beijing, din 2008.
     Gimnastele românce au declarat deschis că medalia de aur la individual compus aparÅ£ine de drept Andreei. După anunÅ£area deciziei de descalificare, atât Simona Amânar, cât ÅŸi Maria Olaru au spus că intenÅ£ionează să refuze medaliile noi în semn de protest; hotărârea finală a fost însă să accepte noul clasament, cu scopul de a îmbunătăţi clasificarea întregii delegaÅ£ii române. Simona Amânar a spus despre medalia de aur: „Nu am câÅŸtigat-o eu. A fost câÅŸtigată de Andreea, ÅŸi îi aparÅ£ine Andreei".
     Decizia de descalificare a Andreei Răducan a fost atacată la Curtea de Arbitraj pentru Sport în toamna anului 2000. DeÅŸi a admis faptul că performanÅ£ele gimnastei românce nu au fost influenÅ£ate de medicamentul luat, comisia  de arbitraj a refuzat să anuleze hotărârea Comitetului Olimpic InternaÅ£ional. Andreea a pierdut acest titlu olimpic în finala de individual compus, însă a câÅŸtigat simpatia necondiÅ£ionată a milioane de oameni din întreaga lume, în urma acelei decizii nedrepte, de la Sydney. A găsit puterea de a se întoarce în sala de antrenament, reluând pregătirea cu lotul naÅ£ional la Centrul Olimpic de la Deva. Anul 2001 a însemnat pentru Andreea Răducan, marea revanşă. Campionatele mondiale de la Gent, din toamna acelui an, i-au adus sportivei trei medalii de aur în finalele de la bârnă, sol ÅŸi finala pe echipe. Dar ÅŸi două medalii de bronz în finalele de individual compus ÅŸi sărituri.
     Åži-a încheiat cariera de gimnastă în anul 2002, după campionatele mondiale de la Debrecen, Ungaria.
     A participat împreună cu echipa televiziunii române la Jocurile Olimpice de la Atena 2004, în calitate de reporter ÅŸi comentator pentru concursurile de gimnastică. A derulat numeroase proiecte de televiziune, cu scopul de a promova sportul, în emisiuni ca: “Arena”, “Cum se face un campion?”, “Învingători pentru România”, etc. În prezent derulează un program de promovare a gimnasticii, care include participarea gimnastelor din lotul naÅ£ional.
Din anul 2006, lucrează la FundaÅ£ia Olimpică Română, unde promovează importanÅ£a miÅŸcării ÅŸi a sportului, ÅŸi se implică în susÅ£inerea proiectelor caritabile pentru foÅŸti campioni care astăzi se confruntă cu situaÅ£ii delicate.
ExperienÅ£a pe care a acumulat-o în ambele domenii sport ÅŸi jurnalism, îi foloseÅŸte din plin la pregătirea tezei de doctorat, la care lucrează în prezent, la Universitatea de EducaÅ£ie Fizică ÅŸi Sport, BucureÅŸti.
     În anul 2010 ÅŸi-a lansat cartea autobiografică “Reversul medaliei”.
 
Sursa foto : Facebook.com

Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
 
 
 
ECONOMIE
 
Târg de Florii cu produse montane românești, în curtea Ministerului Agriculturii

» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
POLITICA
 
Roman (PNL), atac dur la adresa PSD: Aceleași amenințări, șantaj, mizerie!

» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
BEAUTY
 
Obiceiuri banale care te îmbătrânesc fără să îți dai seama

» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Cabana Negoiu, prima cabană montană construită în România
SIBIU
» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL HUNEDOARA
 
Candidatul PNL la CJ Hunedoara: Județul merită să fie condus de o echipă liberală vizionară

» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL DOLJ
 
La Craiova se desfășoară, până pe 15 mai, o campanie de ridicare a deșeurilor voluminoase

» 23 Aprilie 2024 | Comentarii 0