Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Åžtiri È™i evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Sport
 
GIMNASTICA
Adaugat: 15 Iunie 2013    Actualizat: 15 Iunie 2013
Marian Dragulescu - Marele ghinionist al Jocurilor Olimpice
 
     La două ediÅ£ii consecutive ale Jocurilor Olimpice, în 2004 ÅŸi 2008, Marian Dragulescu a ratat dramatic cucerirea medaliei de aur în proba sa favorită, cea de sărituri.
     Unul dintre cei mai buni gimnaÅŸti ai României, Marian Dragulescu are un palmares impresionant de 26 de medalii la Campionatele Mondiale, Europene ÅŸi Jocurile Olimpice. Asemenea tuturor marilor gimnaÅŸti ai lumii, Drăgulescu este un inovator care a prezentat în competiÅ£iile internaÅ£ionale un exerciÅ£iu original, care a ajuns să-i poarte numele: săritura Dragulescu.
     Născut în data de 18 decembrie, 1980, la BucureÅŸti, Marian s-a apucat de gimnastică pentru scăpa de cursurile de karate. După o perioadă, el a renunÅ£at la gimnastică, în favoarea înotului, disciplină pentru care se putea antrena pe gratis. Sportul în apă nu l-a mulÅ£umit ÅŸi a revenit la gimnastică. În 1998, el debuta în competiÅ£iile internaÅ£ionale de juniori, la Campionatul European de la St Petersburg. CâÅŸtiga atunci aurul la calul cu mânere, argint la sărituri ÅŸi bronz la sol ÅŸi cu echipa, clasându-se pe locul opt la individual compus.
     Un specialist al săriturilor ÅŸi al exerciÅ£iilor la sol, Dragulescu a concurat multă vreme la toate aparatele, vizând la fiecare competiÅ£ie ÅŸi proba de individual compus. După o participare la Campionatul Mondial din 1999, Dragulescu se afla în lotul naÅ£ional care pleca spre Australia pentru Olimpiada de la Sydney. Rezultate au fost mai degrabă modeste, deÅŸi Marian venea după aurul la sol ÅŸi argintul cu echipa la Campionatul European.
      La Sydney, Marian Dragulescu a încheiat competiÅ£ia pe locul ÅŸase la sol ÅŸi pe locul 13 la individual compus. BucureÅŸteanul a trecut peste dezamăgirea de la Olimpiadă ÅŸi a continuat să îÅŸi îmbunătăţească exerciÅ£iile. În 2001, el a devenit campion mondial la sol ÅŸi sărituri. În 2002, el a mai câÅŸtigat trei medalii de aur, două la sărituri, una cu echipa ÅŸi un bronz la sol la CM ÅŸi CE. Pentru performanÅ£ele sale, International Press Association l-a numit "Gimnastul anului".
     În 2004, la Campionatul European ce preceda Jocurile Olimpice, Dragulescu a luat aurul la individual compus, sol, sărituri ÅŸi cu echipa, vizând o participare mult mai bună la Atena. Cele patru medalii la CE au egalat o performanţă pe care doar Nadia Comăneci a mai reuÅŸit-o în istoria gimnasticii, în 1975.
     La cea de-a doua participare la Olimpiadă, Marian Dragulescu a ajutat echipa României să urce pe podiumul întrecerii de la Atena, cucerind medalia de bronz. În proba de individual compus, Dragulescu se afla printre fruntaÅŸii competiÅ£iei până când a greÅŸit la bară, depunctarea fiind suficientă să îl scoată din calculul pentru medalii.
     Finalele pe aparate erau singurele ÅŸanse pentru medalii care îi mai rămâneau gimnastului român. Prima a fost finala la sol, unde Dragulescu a executat un exerciÅ£iu foarte bun, dar a încheiat la egalitate cu gimnastul din Canada Kyle Shewfelt, cu un punctaj de 9,787,primind doar medalia de argint, după departajarea făcută de arbitri.
     În finala de la sărituri, Dragulescu a început cu săritura care îi poartă numele, primind un punctaj de 9,9. Acesta este cel mai mare punctaj primit de un gimnast la Olimpiadă sau Campionatul Mondial din 1995. Românul avea victoria în mână, tot ce trebuia să facă era să aterizeze corect cea de-a doua săritură pentru a pleca acasă cu medalia de aur. Însă dezastrul s-a produs. Marian a căzut la cea de-a doua săritură ÅŸi doar o decizie controversată a arbitrilor l-a adus pe podium, oferindu-i medalia de bronz. Cel care a avut de suferit în urma acestei decizii a fost chiar canadianul care a luat aurul la sol.
     2005 vine cu noi titluri mondiale ÅŸi europene la sărituri ÅŸi sol, în 2006 îÅŸi adaugă alte medalii de aur în palmares. De asemenea, el renunţă să participe la toate aparatele, concentrându-se pe cele două la care a înregistrat cele mai bune rezultate: sol ÅŸi sărituri.
     In 2007, Marian Dragulescu se accidentează în timpul unui exerciÅ£iu la sol, aterizează greÅŸit pe cap ÅŸi nu reuÅŸeÅŸte să îÅŸi încheie exerciÅ£iul. Medicii îl retrag din competiÅ£ie ÅŸi gimnastul este trimis la verificări în Statele Unite, ratând Campionatul Mondial.
     Cu doar câteva luni înainte de Olimpiada de la Beijing, Drăgulescu a revenit în competiÅ£iile internaÅ£ionale, punându-ÅŸi toată energia în câÅŸtigarea unei medalii de aur la Jocurile Olimpice. Săriturile erau proba la care avea cele mai bune ÅŸanse de reuÅŸită, astfel că gimnastul s-a concentrat pe acest aparat.
     Echipa României a încheiat competiÅ£ia pe locul ÅŸapte, iar la sol Marian a terminat pe acelaÅŸi loc ÅŸapte. Săriturile erau ultima ÅŸansă. Gimnastul român părea determinat să nu mai repete greÅŸeala de la Atena ÅŸi a reuÅŸit o săritură excelentă în prima rotaÅ£ie. La fel ca în urmă cu patru ani, însă, dezastru a venit la cea de-a doua săritură. Drăgulescu a ratat din nou, iar Olimpiada din China s-a încheiat fără medalie pentru el.
     În anul Olimpiadei de la Beijing, Dragulescu ÅŸi-a anunÅ£at retragerea din activitatea competiÅ£ională ÅŸi s-a reprofilat pe antrenorat, alături de Marius Urizică, colegul lui din lotul naÅ£ional. Cei doi au pregătit tinerii gimnaÅŸti de la clubul Dinamo BucureÅŸti.
     Dragulescu a anunÅ£at că este posibil să încerce din nou pentru o medalie olimpică de aur. El a reluat antrenamentele, de această dată la toate aparatele, după o pauză de aproape ÅŸapte ani ÅŸi speră că va reuÅŸi să ajungă la Londra pentru a mai încerca o dată cucerirea medaliei de aur.
     Cele patru titluri mondiale (2001, 2002, 2006 ÅŸi 2009) ÅŸi trei europene (2000, 2004 ÅŸi 2005) la sol sunt un record istoric neegalat în cadrul acestor campionate. Realizările de la sărituri sunt la fel de însemnate, patru titluri mondiale (2001, 2005, 2006 ÅŸi 2009) ÅŸi două victorii în Cupa Mondială (2000 ÅŸi 2006) sunt de asemenea un record neegalat.
 
Sursa foto : http://jo2012.antena3.ro/thumbs/big/2012/07/07/marian-dragulescu-marele-ghinionist-al-jocurilor-olimpice-39739.jpg

Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
 
 
 
ECONOMIE
 
Târg de Florii cu produse montane românești, în curtea Ministerului Agriculturii

» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
POLITICA
 
Roman (PNL), atac dur la adresa PSD: Aceleași amenințări, șantaj, mizerie!

» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
BEAUTY
 
Obiceiuri banale care te îmbătrânesc fără să îți dai seama

» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Cabana Negoiu, prima cabană montană construită în România
SIBIU
» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL HUNEDOARA
 
Candidatul PNL la CJ Hunedoara: Județul merită să fie condus de o echipă liberală vizionară

» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL DOLJ
 
La Craiova se desfășoară, până pe 15 mai, o campanie de ridicare a deșeurilor voluminoase

» 23 Aprilie 2024 | Comentarii 0