Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Turism
 
STIRI TURISM
Adaugat: 18 Martie 2024

        Dealul Cetății, locuit încă din perioada Neoliticului. Specialiștii au stabilit că primele urme de locuire găsite pe Dealul Cetății datează de la finalul epocii neolitice, cu 2.000 de ani înainte de Hristos, ele aparținând culturii Coțofeni. Pe Deal s-au găsi vase de bronz, bucăți de cupru solid, coliere, toate datate în epoca primitivă.

        Prima atestare documentară, în 1269. În acel an Ștefan, regele cel tânăr al Ungariei și duce al Transilvaniei, fiul lui Bela al IV-lea, amintește cetatea regală Deva cu prilejul unui act de danie către comitele Chyl din Cîlnic, care în luptele purtate ``ni s-a alăturat nouă și a rămas cu noi sub cetatea Deva, iar sub cetatea Codlea a luptat cu bărbăție cu dușmanii noștri``. De aici înainte, viața cetății a fost strâns legată de cea a Transilvaniei, iar istoria ei bogat documentată” au scris Ioan Andrițoiu și Ioan Petru Alb în cercetarea Deva și împrejurimile ei în secolele IV-XIV, publicată în 1969.

        Importanța Cetății Devei. Era un obiectiv strategic în apărarea Transilvaniei, încă din secolul XIII. „În mijlocul văii către Lipova, pe un munte înalt și liber din toate părțile se află foarte întărita Deva, socotită una dintre cele mai importante fortărețe din acest regat, deoarece este cea mai periculoasă strâmtoare din toate, unindu-se la ea toate cele trei căi prin care turcul are imediat acces la intrare. O dată ea fiind cucerită, se deschide drum liber pentru întreaga provincie, iar aceasta rezistând va distruge orice armată mare care ar îndrăzni să treacă. Cetatea este de neînvins, fiind stăpână la un râu așa important, care este apropiat, deoarece pe nicio altă cale nu se poate ajunge pe munte. Este aprovizionată întotdeauna cu tot ce este nevoie ca să susțină orice asediu puternic pentru trei sau mai mulți ani și are avantajele râului și a pădurilor învecinate și a munților, pentru a fi ajutată și a se salva” spunea Giovanandrea Gromo, sfetnic și expert militar al regelui Sigismund, în secolul XVI.

        Temnița, locul morții fondatorului Bisericii Unitariene. Episcopul Francisc David (1520-1579) a fost întemnițat în Cetatea Devei în 1579. El a fost cel care a întemeiat Biserica Unitariană din Transilvania. Episcopului i-au fost aduse acuzații de erezie. În locul unde și-a petrecut ultimele zile, există o placă memorială și în fiecare an aici se desfășoară o procesiune religioasă organizată de reprezentanții bisericii unitariene.

        Trei legende circulă în jurul CetățiiUna spune că ridicarea Cetății Devei, a Cetății Uroi și a Cetății Colț a fost făcută de niște zâne, fete de uriaș cu părul de aur.

        „Potrivit legendei, cetățile erau legate între ele printr-un pod și surorile zâne trăiau în cea mai bună armonie una cu alta. Dar zâna de la poalele muntelui Retezat, care își avea reședința la cetatea Colț, intră în dușmănie cu celelalte surori. Zâna Uroiului, mai invidioasă, dorind să distrugă Cetatea Colț, a aruncat mistria uriașă cu care își clădise cetatea spre cetatea rivalei sale. Ura înverșuntă a făcut-o să arunce mistria cu o putere mai mare decât era nevoie, astfel a retezat muntele din partea opusă a cetății. De aici ar proveni, potrivit legendei, numele muntelui Retezat” a scris istoricul Octavian Floca.

 

Te-ar putea interesa: Legenda Mănăstirii Sucevița!

 

Ne poți urmări pe Facebook sau poți descărca aplicația gratuit și te anunțăm noi când apare ceva nou!

 

Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Cetatea_Deva


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
 
 
 
POLITICA
 
Ciucă, despre principiile PNL: Să apărăm familia, comunitatea, inițiativa particulară!

» 27 Mai 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Pateurile de ficat conțin aditivi și alte tipuri de carne mai ieftină

» 25 Mai 2024 | Comentarii 0
 
INGRIJIREA PARULUI
 
Cele mai bune 5 leacuri băbești contra căderii părului

» 27 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Un turn medieval din România va fi restaurat și va intra în circuitul turistic

» 27 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL IASI
 
Stațiile mijloacelor de transport în comun din Iași vor fi modernizate

» 27 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL GORJ
 
Apă și canalizare în comuna Drăgotești: Este un proiect mult așteptat

» 25 Mai 2024 | Comentarii 0