Dealul Cetății, locuit încă din perioada Neoliticului. SpecialiÈ™tii au stabilit că primele urme de locuire găsite pe Dealul Cetății datează de la finalul epocii neolitice, cu 2.000 de ani înainte de Hristos, ele aparÈ›inând culturii CoÈ›ofeni. Pe Deal s-au găsi vase de bronz, bucăți de cupru solid, coliere, toate datate în epoca primitivă.
Prima atestare documentară, în 1269. „În acel an Ștefan, regele cel tânăr al Ungariei È™i duce al Transilvaniei, fiul lui Bela al IV-lea, aminteÈ™te cetatea regală Deva cu prilejul unui act de danie către comitele Chyl din Cîlnic, care în luptele purtate ``ni s-a alăturat nouă È™i a rămas cu noi sub cetatea Deva, iar sub cetatea Codlea a luptat cu bărbăție cu duÈ™manii noÈ™tri``. De aici înainte, viaÈ›a cetății a fost strâns legată de cea a Transilvaniei, iar istoria ei bogat documentată” au scris Ioan AndriÈ›oiu È™i Ioan Petru Alb în cercetarea Deva È™i împrejurimile ei în secolele IV-XIV, publicată în 1969.
ImportanÈ›a Cetății Devei. Era un obiectiv strategic în apărarea Transilvaniei, încă din secolul XIII. „În mijlocul văii către Lipova, pe un munte înalt È™i liber din toate părÈ›ile se află foarte întărita Deva, socotită una dintre cele mai importante fortăreÈ›e din acest regat, deoarece este cea mai periculoasă strâmtoare din toate, unindu-se la ea toate cele trei căi prin care turcul are imediat acces la intrare. O dată ea fiind cucerită, se deschide drum liber pentru întreaga provincie, iar aceasta rezistând va distruge orice armată mare care ar îndrăzni să treacă. Cetatea este de neînvins, fiind stăpână la un râu aÈ™a important, care este apropiat, deoarece pe nicio altă cale nu se poate ajunge pe munte. Este aprovizionată întotdeauna cu tot ce este nevoie ca să susÈ›ină orice asediu puternic pentru trei sau mai mulÈ›i ani È™i are avantajele râului È™i a pădurilor învecinate È™i a munÈ›ilor, pentru a fi ajutată È™i a se salva” spunea Giovanandrea Gromo, sfetnic È™i expert militar al regelui Sigismund, în secolul XVI.
TemniÈ›a, locul morÈ›ii fondatorului Bisericii Unitariene. Episcopul Francisc David (1520-1579) a fost întemniÈ›at în Cetatea Devei în 1579. El a fost cel care a întemeiat Biserica Unitariană din Transilvania. Episcopului i-au fost aduse acuzaÈ›ii de erezie. În locul unde È™i-a petrecut ultimele zile, există o placă memorială È™i în fiecare an aici se desfășoară o procesiune religioasă organizată de reprezentanÈ›ii bisericii unitariene.
Trei legende circulă în jurul Cetății. Una spune că ridicarea Cetății Devei, a Cetății Uroi È™i a Cetății ColÈ› a fost făcută de niÈ™te zâne, fete de uriaÈ™ cu părul de aur.
„Potrivit legendei, cetățile erau legate între ele printr-un pod È™i surorile zâne trăiau în cea mai bună armonie una cu alta. Dar zâna de la poalele muntelui Retezat, care îÈ™i avea reÈ™edinÈ›a la cetatea ColÈ›, intră în duÈ™mănie cu celelalte surori. Zâna Uroiului, mai invidioasă, dorind să distrugă Cetatea ColÈ›, a aruncat mistria uriașă cu care îÈ™i clădise cetatea spre cetatea rivalei sale. Ura înverÈ™untă a făcut-o să arunce mistria cu o putere mai mare decât era nevoie, astfel a retezat muntele din partea opusă a cetății. De aici ar proveni, potrivit legendei, numele muntelui Retezat” a scris istoricul Octavian Floca.
Te-ar putea interesa: Legenda Mănăstirii Sucevița!
Ne poÈ›i urmări pe Facebook sau poÈ›i descărca aplicaÈ›ia gratuit È™i te anunțăm noi când apare ceva nou!
Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Cetatea_Deva