Mănăstirea LupÈ™a este cea mai veche mănăstire din MunÈ›ii Apuseni, după cum spun cercetătorii; a fost ridicată în anul 1429 de boierul Stanislav din familia LupÈ™a. Este un lăcaÈ™ de cult cu o istorie zbuciumată, a făcut față regimurilor totalitare, a fost sub dominaÈ›ia Imperiului Habsburgic È™i a fost martora multor evenimente importante.
În secolul al XVIII-lea, mănăstirea era propusă pentru demolare, însă episcopul Petru Paul Aron a făcut tot posibilul ca acest lăcaÈ™ să îÈ™i continue existenÈ›a, reuÈ™ind să-l declare monument istoric. Din trecutul tumultuos al bisericii este de amintit È™i perioada 1820-1948, timp în care a fost în administrarea Bisericii Greco-Catolice. După acel interval, a devenit, din nou, mănăstire cu specific creÈ™tin ortodox.
Un alt aspect prin care se remarcă biserica este reprezentat de vechimea chiliilor din jurul ei. În trecut ele au servit pe post de scoală, în interiorul lor copiii din zonă veneau să studieze diverse materii sau să participe la atelierul de pictură bisericească. IniÈ›ial, Mănăstirea LupÈ™a a fost formată doar din altar È™i naos, iar în anul 1810 i-au fost adăugate turla È™i pronaosul. Picturile din interiorul ei datează din secolul al XVII-lea.
Citește și: Castrul Roman Potaissa!
Urmărește-ne pe Facebook dacă ți-a plăcut articolul. Dă Like paginii noastre pentru a afla mai multe noutăți sau descarcă aplicația gratuit din Google Play!
Sursa foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:M%C4%83n%C4%83stirea_Lup%C5%9Fa,Alba-Poart%C4%83-IMG_31.JPG