Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Lifestyle
 
FASHION BARBATI
Adaugat: 04 Iunie 2013    Actualizat: 20 Iulie 2013

Bretelele – accesoriul versatil

 

Istoric

În ultimi 300 de ani bretelele au suferit diferite modificări, dar modelul modern a fost inventat de Albert Thurston în anul 1820. Acest model era purtat de majoritatea, deoarece pantalonii din acea perioadă aveau o croială care nu-ţi permitea punerea unei curele. Bretelele şi-au pierdut popularitatea în primul război mondial datorită uniformelor purtate care necesitau cureaua, însă au revenit în timpul celui de al-II-lea război mondial datorită reapariţiei modelelor de pantaloni din anii 1800.


Ce sunt bretelele?

Bretelele sunt fâşii din material textil sau din piele care se poartă peste umeri pentru a susţine pantalonii. Unele bretele pot fi elastice în întregime sau doar la capete. Modele se diferenţiază după mărime şi după felul în care apar în spate, dacă formează un X sau un Y. Chiar dacă sunt considerate de modă veche, fanii ţinutelor clasice nu le agreează. Totuşi, acestea sunt populare în SUA şi în Marea Britanie. La americani purtatul de bretele ţine de simţul practic, în schimb la englezi ţine de tradiţie.

Funcţionalitate

Bretelele pot face orice pereche de pantaloni fără talie sau cu câteva numere mai mari să stea confortabil. Bretelele tradiţionale trebuie să fie corespunzătoare croielii pantalonilor fiind potrivite doar la pantalonii care nu au fost concepuţi pentru curea deoarece aceştia au nasturii prinşi de betelie.

Un avantaj al bretelelor este că subliniează linia verticală, producând un efect de alungire. Ele sunt potrivite pantalonilor cu talia înaltă pentru că această combinaţie te face să pari mai înalt. În plus, purtatul bretelelor pe timp de vară aduce un alt avantaj fiindcă permit circularea aerului între cămaşă şi betelie.

Tradiţia spune că la o ţinută formală nu se poartă cureaua şi bretelele în acelaşi timp. Dacă eşti sigur că bretelele iţi menţin pantalonii în timpul mersului, vei părea o persoană mai încrezătoare. În schimb, un dezavantaj al bretelelor apare atunci când stai jos, deoarece tind să alunece de pe umeri.

Sunt două circumstanţe în care breteaua câştigă în faţa curelei:
1) La o ţinută elegantă bretele sunt tradiţionale.
2) Sub o vestă deoarece păstrează verticalitatea ţinutei.

Alegerea bretelelor

Bretelele de calitate sunt confecţionate din lână sau mătase. Pentru confort alege bretele cu o lăţime de 3-4 cm. Cu cât acestea sunt mai subţiri, cu atât acestea sunt mai stilate.

Pentru o ţinută elegantă evită nailonul şi mergi pe monocromatic în favoarea celor cu imprimeu sau ţesute. Ele sunt disponibile în toate culorile şi modelele imaginabile, chiar şi cu motive mai puţin amuzante. Tot lipsite de umor sunt şi modelele din piele împletită.

Un material clasic folosit pentru bretele este box-cloth, o ţesătură groasă, cu aspect asemănător fetrului, care nu se întinde. Variantele moderne sunt făcute din fibre sintetice.

Bretelele tradiţionale, precum cele create în 1820, au cataramele din bronz şlefuite manual. Bretelele tradiţionale au câte o curea de formă trapezoidală la fiecare dintre cele două părţi din faţă şi două fâşii lungi în spate. Acestea sunt realizate uneori din catgut alb, iar alteori din piele de capră în maroniu, negru sau alb.

Modul de prindere a bretelelor este prin cârlig, prin nasturii de pe betelie sau prin cleme. Bretelele ce au cleme sunt potrivite pentru orice ţinută casual, dar nu sunt potrivite pentru ţinutele elegante. Clemele sunt potrivite doar pentru pantalonii din denim deoarece dinţii acestora sunt ascuţiţi şi distrug alte tipuri de material.

Asortarea bretelelor

Având în vedere că bretelele au aceeaşi verticalitate cu cravata, aceste două elemente se vor asorta prima dată după care cele două se vor coordona în funcţie de cămaşă şi pantaloni. Bărbatul stilat se va folosi de culoarea bretelelor pentru a le încadra în ţinută.

Bretelele monocrome sau în dungi îţi oferă o versatilitate mai mare faţă de cele cu motive. Deoarece majoritatea poartă cravate cu modele, este simplu de asortat o asemenea cravată cu bretele monocrome sau în dungi alese după o culoare comună.

Bretelele cu model merg bine cu cravatele cu model sau în dungi. În acest caz bretelele se pot asorta cu o culoare din cravată sau se alege o culoare în armonie cu pantalonii sau cravata.

Bretelele albe se poartă de obicei la costumul de afaceri. Ele arată bine atât la pantalonii negri, cât şi la cei maro, spre deosebire de curelele maronii sau negre, care nu trebuie purtate decât la pantofi de aceeaşi culoare.

Câteva persoane care poartă bretele sunt Larry King, Daniel Craig , Michael Douglas şi Tom Cruise.

Când eşti în căutarea unei curele, ia în considerare şi purtatul bretelelor în defavoarea acestora. Fiindcă merg atât la ţinute casual, cât şi la cele formale, consider că bretelele sunt un accesoriu versatil, care nu se poartă doar pentru a susţine pantalonii, ci şi pentru a face o declaraţie cu privire la stilul vestimentar.

Sursa foto: www.fangroup.ro


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
 
 
 
POLITICA
 
Ciucă, despre principiile PNL: Să apărăm familia, comunitatea, inițiativa particulară!

» 27 Mai 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Pateurile de ficat conțin aditivi și alte tipuri de carne mai ieftină

» 25 Mai 2024 | Comentarii 0
 
INGRIJIREA PARULUI
 
Cele mai bune 5 leacuri băbești contra căderii părului

» 27 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Un turn medieval din România va fi restaurat și va intra în circuitul turistic

» 27 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL IASI
 
Stațiile mijloacelor de transport în comun din Iași vor fi modernizate

» 27 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL GORJ
 
Apă și canalizare în comuna Drăgotești: Este un proiect mult așteptat

» 25 Mai 2024 | Comentarii 0