Orașul Techirghiol se află la 16 kilometri de Constanța, în apropierea stațiunii Eforie Nord și are o istorie fascinantă, cunoscută de puțini dintre noi. Clima, nămolul și apa sărată a lacului Techirghiol au făcut din această stațiune balneară cunoscută încă din anul 1899, una dintre cele mai frumoase destinații de relaxare și tratament.
Primele notări despre calitățile terapeutice ale nămolului datează din 1854, atunci când un comandant otoman și-a vindecat brațul bolnav. Pentru intelectualii secolului trecut, Techirghiol a devenit un minunat traseu de vacanță. În timp ce se dezvolta stațiunea Mamaia, Techirghiol s-a transformat într-o destinație a oamenilor din lumea bună care veneau în căutarea sănătății la lacul cu „băi reci”.
Potrivit legendei, un bătrân olog a ajuns, alături de măgarul său, din greșeală, pe malul acestui lac. Multe ore s-a chinuit bătrânul să iasă din noroiul mirositor, dar animalul încăpățânat nici gând să se miște, malul acela exercitând o mare atracție asupra sa. Mare a fost mirarea și bucuria bătrânului când, ieșind din lac, și-a dat seama că ochii săi puteau distinge din nou o geană de lumină, iar picioarele sale, de foarte mult timp răpuse de bătrânețe începuseră să-l asculte. Cât despre înțeleptul său bidiviu, plăgile urâte de pe spate i se vindecaseră, iar corpul său parcă era mai tânăr.
Lacul Techirghiol este cel mai mare lac salin din țara noastră, are o lungime de 7.500 metri și o adâncime de maxim 9 metri, fiind cunoscut pentru calitățile apei sărate, mineralizate și a nămolului sapropelic, folosit în tratarea diferitelor maladii. Apa lacului este puternic hipertonă, cu o concentrație de aproximativ 80 grame săruri minerale/litru, din cauza faptului că lacul Techirghiol este un golf maritim izolat de mare printr-o fâșie de nisip, iar datorită climatului arid din zonă s-a ajuns la o mare concentrare a sărurilor din apa de mare.
În zonă se poate vizita Mănăstirea Sfânta Maria, aici se poate admira una dintre puținele biserici de lemn care și-a păstrat integral pictura. O altă atracție este Biserica Nemțească, părintele Pieger, îndrumătorul comunității germane formată din nemții dobrogeni, a contribuit la ridicarea bisericii, finalizată în anul 1934.
Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!
Sursa foto: ://peterlengyel.wordpress.com/2011/07/23/zbor-peste-dobrogea/