Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Administratie
 
Adaugat: 21 Iunie 2013

ALEXANDRU CEL BUN (1400-1432)

 

           Alexandru, numit de urmaşi cel Bun, înţelept carmuitor al Moldovei, a fost unul dintre cei mai de seamă domnitori din frămîntata istorie a evului nostru feudal. Fiu al lui Roman vodă Muşat (1391—1394) şi al doamnei Anastasia, Alexandru s-a înscăunat cu ajutorul voievodului Mircea cel Bătran. Lunga sa guvernare a fost favorabilă consoli­dării statului moldav, afirmării lui în relaţiile politice cu ţările vecine. Pe plan lăuntric, Alexandru a sprijinit dezvoltarea diferitelor ramuri econo­mice, între ele negoţul bucurandu-se cu osebire de ocrotirea domnească. In targuri şi la iarmaroace, în sate şi la curţile feudale se vindeau şi se cum­părau cereale, cai sprinteni moldove­neşti, vite de rasă, miere dulce de culoarea chihlimbarului, piei şi blă­nuri. Pe drumurile ţării, venind de departe ori ducandu-se departe, se aflau adesea căruţele negustorilor în­cărcate cu mărfuri scumpe: săbii fru­mos Incrustate, cu lame din oţeluri tari, costume grele de brocart, piese de hamaşament bogat împodobite.

           In scopul organizării puterii adminis­trative, domnitorul a stabilit atribu­ţiile dregătorilor, în actele cancelariei sale fiind menţionaţi vornicul de Su­ceava, starostele, vistierul, postelni­cul, logofătul, clucerul. A sprijinit bi­serica, instituţie care, în timpii evului feudal, avea să devină bogată, puter­nică, cu rol important în desfăşurarea multor evenimente politice de seamă. Pe această linie este notabil rezultatul obţinut de domnitor în stingerea unui vechi conflict cu Patriarhia Constantinopolului, pe atunci autoritatea cea mai înaltă a bisericii răsăritene, con­flict provocat în timpul lui Roman voievod de numirea unui înalt prelat în Moldova.

            In timpul lui Alexandru cel Bun artele au cunoscut înflorirea caracteristică vremilor de linişte şi prosperitate. Ar­hitectura, pictura murală, broderia, miniaturile şi caligrafia au creat cadrul în care mai tarziu, în timpul lui Ştefan cel Mare, avea să se constituie bine­cunoscutul stil artistic moldovenesc. A ctitorit, rectitorit şi mărit mari manăstiri: Bistriţa - necropolă dom­nească - Neamţ, Moldoviţa, pe care le-a dăruit cu averi şi odoare. Cu 200 de ani mai tarziu, Moldoviţa, zidită din nou de Petru Rareş, a fost împodobită cu frescă exterioară, pe pereţii săi aflandu-se vestita scenă a asediului Constantinopolului, purtătoarea unui vibrant mesaj patriotic de luptă împo­triva Imperiului otoman.

            In politica externă, Alexandru cel Bun s-a arătat a fi un dibaci diplomat. A întreţinut relaţii bune cu Polonia, pe care a ajutat-o în luptele de la Grünwald (1410) şi Marienburg (1422), împotriva cavalerilor teutoni.

           «Alexandru vodă - scria Grigore Ure­che - făcu priiteşug mare cu leştii şi legă­tură tare, ca fie la ce treabă unul pre altul să ajutorească. Nici zminteală au fostu, că întâi au poftit craiul pre Alixandru vodă ca să-i trimiţa ajutoriu împotriva crizacilor (teutonilor)... că au trimis ajutoriu călăreţi moldoveni, carii au făcut mare izbandă. Că bătîndu-să cu crizacii (la Marienburg) întâi au dat dos a fugi, de i-au înşirat, gonindu-i spre o pădure, şi aciiaş pedestrindu-să, au săgetatu-le cai, de le-au căutat a da dosul nemţii. Şi aciiaşii ai noştri s-au încălăratu şi mare moarte au făcut într-înşii. De care lucru, dacă s-au întorsu ai noştri acasă, mare mulţămită au avut Alexandru vodă de la craiul».

            Ţara Românească şi Transilvania au fost mereu aproape de sufletul lui Alexandru cel Bun. Cu Mircea cel Bătrîn a ţinut o stransă neclintită prie­tenie. După moartea acestuia Alexan­dru cel Bun a căutat să păstreze alianţa Ţării Româneşti sprijinind ca domn pe Alexandru I Aldea (1431—1436) fiul eroului de la Rovine. Politica de ridicare în tronul statului muntean a unor voievozi favorabili Moldovei, politică iniţiată de Alexandru cel Bun şi urmată de toţi marii domnitori ce i-au succedat, urmărea realizarea unui front comun de apărare împotriva agresivităţii otomane, ea înscriindu-se în ideea de unitate prezentă din totdea­una în conştiinţa românilor.

            Alexandru cel Bun a răposat la 1 ianua­rie 1432. Numele lui a rămas înscris cu litere de glorie în cartea neamului, domnitorul fiind, aşa cum scria Dimitrie Cantemir: «...acela care cel dinţii a făcut cunoscut străinilor numele pană atunci puţin ştiut al moldovenilor».

Sursa foto: http://ro.wikipedia.org/wiki/Alexandru_cel_Bun


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Sălăjanu: Modernizarea unei porțiuni din DJ 109F este în faza finală de elaborare a documentației tehnice
Președintele Consiliului Județean Sălaj dă asigurări că moderniz...
 
11 proiecte pe ordinea de zi a Consiliului Județean Maramureș
Consilierii județeni maramureșeni se întâlnesc astăzi în conferi...
 
Încep lucrările de consolidare și restaurare a clădirii de patrimoniu Casa Pleșia din Craiova
Președintele Comisiei de Cultură a PNL Dolj a anunțat că a emis or...
 
Primarii din Vaslui se plâng că încasează tot mai puțini bani din taxe și impozite
Mai multe primării din județul Vaslui au probleme în colectarea tax...
 
Primăria Piatra-Neamț vine în sprijinul producătorilor locali
Producătorii locali din Neamț se pot promova online printr-o aplica...
 
Fără luminițe de Crăciun la Deva. Primarul va redirecționa banii către Spitalul Județean de Urgență
„Anul acesta, Deva nu va mai fi scăldată, ca în alți ani, de lum...
 
Președintele CJ Arad critică birocrația din sistemul bugetar
„Birocrație absurdă” semnalată de președintele Consiliului Jud...
 
Primarul Boc, despre demisiile din Parlament din cauza pensiilor speciale: „Un praf în ochi pentru cei care nu știu lege”
Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, a vorbit despre demisiile...
 
 
 
 
ACTUALITATE
 
Persoanele care merg la vot în/din localități aflate în carantină trebuie să aibă declarație pe proprie răspundere

» 03 Decembrie 2020 | Comentarii 0
 
EDUCATIE
 
Experții de la Universitatea Babeș-Bolyai recomandă ca elevii de clasele 0-IV să se întoarcă la școală

» 03 Decembrie 2020 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Sucul natural pentru imunitate care te ferește de gripă și răceală

» 03 Decembrie 2020 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
De ce este Dobrogea o zonă unică în România

» 03 Decembrie 2020 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL SATU MARE
 
Primar Ardud: Proiectul de renovare a Cetății Ardud este pe primul loc în programul de finanțare

» 03 Decembrie 2020 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL VALCEA
 
Primăria Brezoi are un proiect de 8 milioane euro pentru introducerea gazelor

» 02 Decembrie 2020 | Comentarii 0