Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Turism
 
ATRACTII TURISTICE
Adaugat: 08 Martie 2019

      Notele dramaturgului I. L Caragiale, frământările sale, lucruri mai puțin cunoscute din tinerețea sa, se pot afla vizitând Casa Memorială I. L. Caragiale din Ploiești, strada Kutuzov. În anul 1858 familia lui Caragiale se mută la Ploiești din comuna Haimanale (Dâmbovița), atunci scriitorul avea șase ani; bunicul său a fost bucătar și provenea din insula grecească Idria.

 

      Turiștii curioși pot afla, spre exemplu, ce note avea marele dramaturg în ultimul an de gimnaziu, la casa memorială din Ploiești aflându-se catalogul descoperit de elevi ai Liceului Sfinții Petru și Pavel (unde a studiat și Caragiale) în timpul celui de-al doilea Război Mondial. Potrivit Monicăi Bostan, muzeograf al Casei Memoriale I. L. Caragiale din Ploiești, scriitorul a fost un elev mediocru, „a terminat al V-lea dintre nouă școlari câți se aflau atunci în clasă”, avea note slabe la română, dar excela la istorie, matematică și franceză. Până să își descopere adevărata vocație, Caragiale a predat franceză la un liceu particular din București, asta pe lângă numeroasele slujbe pe care le-a avut.

 

      Din catalog reiese că I. L. Caragiale nu era strălucit la materiile umaniste, în ultimul an școlar el fiind notat cu 4 la lucrarea scrisă la limba română și cu 6 și 7 la studiu. Renumitul dramaturg a repetat clasa a II-a, însă nu din cauza notelor mici, ci datorită unei afecțiuni medicale „și-l pierde pe învățătorul pe care avea să-l evoce în scrierea `După 50 de ani`, în care-l numește părintele său spiritual, spunând că limba românească, atâta câtă știe, o știe datorită dascălului său” spune muzeograful Monica Bostan.

 

      Caragiale își pierde tatăl la 18 ani și familia sa se mută la București, aici adolescentul mai face un an de gimnaziu la un liceu particular și mai apoi studiază timp de doi ani mimică și arta declamațiunii la Conservatorul de Artă Dramatică din București unde l-a avut ca profesor pe unul dintre unchii săi, Costache Caragiali.

 

      „Tatăl lui Caragiale a avut doi frați, Iorgu și Costache, care au fost proprietarii primei trupe de teatru de pe teritoriul țării noastre, putând fi numiți chiar întemeietorii teatrului românesc modern. Și din perioada aceea datează prietenia dramaturgului cu Eminescu, pentru că atunci l-a cunoscut, în spatele scenei, Eminescu fiind sufleur și în trupele de teatru ale lui Caragiali. Ulterior ei se reîntâlnesc în redacția ziarului `Conservatorul`, `Timpul` și mai apoi la `Junimea`” transmite Monica Bostan.

 

      Muzeograful mai spune că tatăl lui Caragiale a avut o primă căsnicie cu o actriță de origine greacă pe nume Calliope, de care se pare că nu a divorțat niciodată. „Cel puțin noi nu am găsit niciun act care să dovedească faptul că tatăl scriitorului a divorțat de prima lui soție. Exact cum Mateiu (n.r. - copilul lui Caragiale dintr-o relație pasageră cu Maria Constantinescu, funcționară la Monopolul de Stat) a suferit de sindromul bastardului pentru că era din afara căsătoriei, același lucru se spune și despre Caragiale. Și el, neexistând un divorț, era tot un copil din afara căsătoriei” povestește Monica Bostan.

 

      Ca părinte, Caragiale a avut parte de evenimente foarte triste. Pe lângă tensiunile care existau între el și Mateiu, scriitorul a trăit de două ori cea mai groaznică dramă: a asistat la moartea prematură a doi dintre copiii săi, două fetițe, care s-au stins înainte să împlinească un an.

 

      Din păcate, de-a lungul timpului nu s-au păstrat foarte multe obiecte personale ale marelui dramaturg, acestea au fost strânse de profesorul Nicolae Simache, părintele muzeelor din regiunea Ploiești. Casa Memorială se află acum într-o altă clădire decât cea care a aparținut familiei lui Caragiale, cele două case în care a locuit scriitorul la Ploiești fiind dărâmate.

 

 

      Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!

 

 

Sursa foto: ://en.wikipedia.org/wiki/Ion_Luca_Caragiale.  ://adevarul.ro/locale/ploiesti/secretele-vietiilui-caragiale-materie-note-mici-muzeograf-am-putea-spune-copilnascut-afara-casatoriei-1_5c7fcbe2445219c57ef2c8c8/index.html. ://www.lapunkt.ro/2015/07/10-zece-punkte-ion-luca-caragiale/. ://www.portalturism.com/obiectiv-turistic/muzeul-memorial-ion-luca-caragiale-ploiesti-romania

 

Ploiesti, PRAHOVA
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Cele mai interesante obiective turistice din Sfântu Gheorghe, Delta Dunării
Obiective turistice pentru toate gusturile în localitatea Sfântu Ghe...
 
13 noi localități din România au fost atestate ca stațiuni turistice de interes național și local
Mai multe localități din țara noastră au îndeplinit criteriile ne...
 
Stațiuni mai puțin cunoscute, ideale pentru vacanța de Crăciun
Vacanța de Crăciun este una dintre cele mai aglomerate perioade pent...
 
Parcul Natural Văcărești, printre cele mai mari parcuri naturale urbane din Europa
Parcul Natural Văcărești, o imensă rezervație în mijlocul blocur...
 
Pădurea Gârboavele, sit de importanță comunitară
Pădurea Gârboavele se află în județul Galați și găzduiește ma...
 
O zonă din România, recomandată de jurnaliști internaționali
Jurnaliștii de la Euronews recomandă Maramureș pentru bisericile go...
 
Chilia lui Ambrozie, un monument istoric deosebit
În județul Buzău, comuna Breaza, se află un monument istoric deose...
 
Târgul Meșterilor Populari din Craiova se va organiza în perioada 24-25 octombrie
La Craiova va avea loc, în aer liber, Târgul Meșterilor Populari, ...
 
 
 
 
ACTUALITATE
 
Previziuni sumbre: Vom avea cel puțin 10.000 de cazuri noi de Covid pe zi în decembrie

» 31 Octombrie 2020 | Comentarii 0
 
SHOWBIZ
 
Mirela Vaida, criticată pentru o imagine postată pe rețeaua de socializare: „Te-ai făcut de cacao!”

» 30 Octombrie 2020 | Comentarii 0
 
BEAUTY
 
Tot ce trebuie să știi despre ondulatorul de gene

» 31 Octombrie 2020 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
31 octombrie, Ziua Internațională a Mării Negre

» 31 Octombrie 2020 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL SATU MARE
 
O primăriță din județul Satu Mare, la al treilea mandat consecutiv

» 31 Octombrie 2020 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL VALCEA
 
Sorin Vasilache, pentru a treia oară primar la Băile Olănești. Ce proiecte are administrația locală

» 30 Octombrie 2020 | Comentarii 0