Excursiile bune se plănuiesc din timp. DeÈ™i primăvara pare destul de departe, gândul că va veni È™i ne va umple de bucurie cu frumuseÈ›ile ei ar trebui să ne determine să plănuim următoarea vacanță. Primăvara, în zona localității SacoÈ™ul Turcesc, dar È™i în satele din apropiere cum ar fi Berini, Vlajova, Cadar, NiÈ›chidorf, pe malul Pârâului PogăniÈ™ înfloreÈ™te Laleaua pestriță (Fritillaria meleagris), o plantă mediteraneană ocrotită prin ConvenÈ›ia de la Berna.
De o frumuseÈ›e exotică, laleaua pestriță creÈ™te într-o arie protejată pe o suprafață de 75,5 hectare în Lunca PogăniÈ™ului, într-o pădure de stejar, frasin È™i jugastru, în amestec cu carpen, ulm, păr pădureÈ›, cireÈ™ È™i măr pădureÈ›. De altfel, Lunca PogăniÈ™ului este o zonă recreativă, nu foarte cunoscută È™i chiar `virgină`, neavând amenajări. Din cauza inaptitudinii zonei pentru agricultură, aici s-au păstrat foarte multe pâlcuri È™i trupuri de pădure, în special din stejar, frasin, salcâm, plop care dau zonei un aspect mozaicat, deosebit de original.
DistanÈ›a de TimiÈ™oara pe drum asfaltat prin MoÈ™niÈ›a Nouă-SacoÈ™u Turcesc È™i până la localitatea Berini este de 27 de kilometri.
Sursa foto: ://traveleurope.ro/turism-2181.html. ://turismmaramures.ro/tara-codrului-rodina-rodina-la-mociri-la-infloritul-lalelelor-pestrite/. ://m.realitatea.net/laleaua-pestrita-o-floare-pe-cale-de-disparitie-unde-o-gasesti-in-romania_1906388.html. ://ingrijireaflorilor.ro/laleaua-pestrita-o-planta-foarte-frumoasa-pe-cale-de-disparitie/