Prăjirea este cea mai nesănătoasă metodă de a prepara mâncarea, din numeroase puncte de vedere. Temperatura foarte înaltă degradează nutrienÈ›ii din alimente, prin interacÈ›iunea aliment-grăsime-oxigen, È™i dă naÈ™tere unor produÈ™i toxici pentru sănătatea noastră. Iată ce se întâmplă când prăjim alimentele:
1. La temperatură ridicată, uleiurile vegetale favorizează inflamația din cauza acizilor grași conținuți.
2. Prăjeala eliberează compuÈ™i toxici foarte nocivi, unii cancerigeni. AceÈ™ti compuÈ™i rezultă din încălzirea alimentului prăjit în combinaÈ›ie cu uleiul È™i pot fi radicali liberi, aldehide, peroxizi lipidici, etc. ToÈ›i aceÈ™ti compuÈ™i, extrem de reactivi È™i instabili, caută să se lege de orice componente disponibile, spre exemplu se depun direct pe vasele de sânge. Cu cât grăsimea este mai nesaturată, adică bogată în acizi graÈ™i polinesaturaÈ›i, cu atât se oxidează/perioxidează lipidic È™i formează compuÈ™i cancerigeni. Cea mai mare cantitate de grăsimi nesaturate se regăseÈ™te în uleiurile vegetale, de aceea ele ar trebui evitate pentru prăjit. În schimb, grăsimile solide la temperatura camerei, fiind bogate în acizi graÈ™i saturaÈ›i sau combinate cu acizi graÈ™i mononesaturaÈ›i, sunt mult mai rezistente la oxidare.
3. Prin prăjire, mâncarea obÈ›ine grăsimi „rele” È™i calorii fără valoare nutritivă. Caloriile goale sunt grăsimile rafinate care au 9 kcalorii pe gram È™i cantități foarte mici de vitamine, minerale, antioxidanÈ›i, fitonutrienÈ›i, etc. ExcepÈ›ie fac uleiurile considerate „terapeutice”, care oricum nu se folosesc la prăjit, ci se adaugă în diverse preparate, cum ar fi sosurile sau salatele.
CiteÈ™te È™i: Sfaturi pentru a reînvia romantismul în relaÈ›ia de cuplu!
Urmărește-ne pe Facebook dacă ți-a plăcut articolul. Dă Like paginii noastre pentru a afla mai multe noutăți sau descarcă aplicația gratuit din Google Play!
Sursa foto: ://www.bzi.ro/ce-boala-grava-poti-sa-faci-daca-mananci-alimente-prajite-420978