Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Turism
 
LACASURI DE CULT
Adaugat: 05 Martie 2018    Actualizat: 05 Martie 2018

    Cetatea taraneasca din Viscri, construita in secolele XIII-XVII, este amplasata pe o inaltime deasupra asezarii. Biserica din centrul acestui ansamblu este o biserica-sala reconstruita in stil gotic pe locul unor constructii romanice mai vechi, din perioada anterioara colonizarii germane.

     Din decorul sculptat in piatra al constructiei se pastreaza un capitel cu ciubuce, singurul de acest tip cunoscut pe teritoriul Romaniei, potrivit prezentarii facute acestui ansamblu de catre Directia judeteana pentru Cultura Brasov. In primul sfert al secolului XVI, biserica a fost fortificata si a fost construita incinta interioara.

     Satul Viscri, aflat la 42 de km de Sighisoara, face parte din cele sapte sate din Transilvania inscrise pe lista patrimoniului cultural UNESCO. Aceste sate dinTransilvania, cu bisericile lor fortificate ofera o imagine vie a peisajului cultural din sudul Transilvaniei. Cele sapte sate inscrise, fondate de sasi, sunt caracterizate printr-un sistem specific de constructie, model de asezare si organizare a gospodariei, care s-a pastrat de la sfarsitul Evului Mediu. Ele sunt dominate de bisericile fortificate, care ilustreaza stilurile de constructie din secolele XIII-XVI, potrivit prezentarii UNESCO. Satul Viscri a beneficiat de popularizare in primul rand datorita Printului Charles, atragand anual mii deturisti.

Fortificatiile au aparut dupa navalirea tatara din secolul XIII

     Colonizarea sasilor, populatie de origine germana, in Transilvania a inceput in secolul al XII-lea si s-a incheiat la inceputul secolului al XIV-lea, localitatile fondate de acestia (cca. 250) acoperind un teritoriu ingust, in sudul si estul Transilvaniei, de-a lungul arcului carpatic, se arata in prezentarea satelor cu biserici fortificate din Transilvania inscrise in lista UNESCO, facuta de catre Institutul National al Patrimoniului, arata Agerpres.

     Prezenta sasilor pe aceste meleaguri a avut ca fundal o istorie locala framantata, dominata de amenintari interne si externe. Primul eveniment, care a pus la incercare coloniile in curs de constituire, a fost navalirea tatara din 1241-1242. In urma atacurilor, regalitatea a incurajat fortificarea localitatilor, iar coloniile au aplicat practicile defensive din regiunile de origine: localitatea era lasata prada invadatorilor, comunitatea refugiindu-se intr-o fortificatie usor accesibila, potrivit sursei citate.

     Fortificarea, in primul sfert al secolului al XVI-lea, a tuturor bisericilor din satele sasesti de pe pamanturile regale (circa 200 biserici fortificate), a urmat invaziilor de aceasta data turcesti, de la sfarsitul secolului al XIV-lea.

     Biserica de la Viscri face parte din categoria bisericilor fortificate, tipice pentru zonele colinare, care au elemente defensive dispuse aproape in egala masura pe biserica si pe incinta. Restructurarea acestor biserici s-a facut prin desfiintarea navelor laterale, deasupra navei principale au fost ridicate etaje de aparare, turnul vestic a fost transformat in reduit, iar corul a fost suprapus de un bastion. Biserica a fost inconjurata cu o incinta fortificata. La Viscri, fortificatia cuprinde in modul cel mai egal si armonios atat incinta cat si biserica, potrivit prezentarii INP.

     Ansamblul de Viscri este format din biserica fortificata si doua incinte de aparare, prima incinta fiind intarita cu sase turnuri de aparare.

     Constructia este formata dintr-o singura nava de forma trapezoidala, cu laturile de 13.39 m (N), 6.61 m (E), 13.40 m (S), 5.91 m (V), rezultata in urma extinderii, in primul sfert al secolului al XVI-lea a vechii capele romanice din secolul al XII-lea si contopirii cu vechiul turn donjon din secolul al XIII-lea, arata site-ul patrimoniulnational.ro, ce prezinta proiectul Monumente din Romania aflate sub protectia UNESCO.

Patru clopote

     In turnul portii sunt instalate 4 clopote: cel mare, cu silueta svelta, nedecorat, datat secolul al XV-lea; clopotul cel mijlociu poarta inscriptia gotica „Magister Johes von Schesburg 1748″, iar cel mic, nedatat, este decorat cu medalioane reprezentand un leu, un cerb, moartea si un pui de caprioara; clopotul ceasului este nedatat.

sursa foto: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/72/Biserica_fortificata_din_Viscri_v1.jpg


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
„Sărbătoarea mierii” de la Blaj are loc în perioada 23-24 martie
În cele două zile se organizează o mulțime de activități pentru ...
 
Legenda Mănăstirii Sucevița
Mănăstirea Sucevița a fost construită în perioada 1582-1586.
 
Festival Pescăresc de Buna Vestire, la București, între 22-25 martie
Ediția a XII-a a Festivalului Pescăresc de Buna Vestire se va desfă...
 
În mai se inaugurează Muzeul Ivan Patzaichin și un traseu verde numit „Delta lui Ivan”
Un traseu dedicat bărcilor nepoluante se va deschide în Delta Dunăr...
 
Cinci lucruri interesante despre singura cetate din România construită pe un con vulcanic
Cetatea Devei a fost ridicată pe un con vulcanic, în nordul orașulu...
 
SAGA Festival are loc în perioada 5-7 iulie și printre interpreți se numără Nicki Minaj
Este singurul show pe care artista în va susține în Europa de Est. ...
 
 
 
 
DECONCENTRATE
 
ANAF avertizează: Se trimit mesaje false și se cer informații despre facturile din sistemul e-Factura

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
Eurodeputat: Solicităm aderarea completă a României și Bulgariei la Spațiul Schengen

» 20 Martie 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Curiozități și superstiții despre magnolii - florile feminității

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
În mai se inaugurează Muzeul Ivan Patzaichin și un traseu verde numit „Delta lui Ivan”

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL SALAJ
 
Primăria Municipiului Zalău face demersuri pentru fluidizarea traficului la ieșirea din oraș

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL IASI
 
CJ Iași, pași mari spre rezolvarea transportului elevilor

» 20 Martie 2024 | Comentarii 0