Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Administratie
 
STIRI JUDETUL IASI
Adaugat: 29 Iunie 2018

         Zeci de ieşeni au înaintat proiecte în cadrul unui program de bugetare participativă lansat de consilierii locali. În principal, iniţiativele fac referire la îmbunătăţirea transportului public, refacerea infrastructurii sau modernizarea/înfiinţarea de spaţii verzi, dar există şi proiecte propuse în premieră la Iaşi.

           Un exemplu în acest sens vizează o hartă online a arborilor din oraş, cu informaţii despre specie, diametru şi beneficii ecologice. „Se poate adopta un copac, pot fi reclamate îmbolnăviri sau pericole, pot fi făcute cereri de plantare sau se poate solicita permisiunea de a planta singur un copac. În plus, aş adăuga şi posibilitatea de a urmări stadiul soli­citărilor de tăiere/toaletare pentru o mai mare transparenţă“, a arătat Anca Gherasim, iniţiatorul pro­iectului, pe site-ul dedicat programului.

           Un alt proiect face referire la restaurarea zonei Cubului de pe bd. Ştefan cel Mare, inclusiv prin înlocuirea Cubului cu un obiect de artă modernă realizat în urma unui concurs de soluţii. „În prezent, Piaţeta se află într-o stare avansată de degradare din cauză că pavajul, treptele şi jardinierele sunt stricate, iar Cubul este pe alocuri ruginit. Pe lângă acestea, în zonă sunt foarte multe gunoaie. Toate aces­tea determină un aspect inestetic pentru centrul Iaşului, disconfort pentru trecători şi turişti şi frustrare pentru localnici“, a susţinut iniţiatorul proiectului (Benedicat Drobota). Pentru parcul de peste drum de Sala Polivalentă, un ieşean propune montarea a 20 de bănci cu pergole, „ideale pentru zilele caniculare sau în zilele ploioase“.

            Alte proiecte depuse fac referire la parcări inteligente, amenajarea de spaţii verzi pe terasele blocurilor, montarea unui perete de es­caladă, asfaltarea str. Cicoarei, supralărgirea str. Cerna, înfiinţarea mai multor spaţii verzi în Copou (în locul stadionului, a Penitenciarului, a unităţii militare etc.), refacerea unui scuar din Păcurari (vizavi de Mimoza), înfiinţarea unui centru interactiv de ştiinţă, crearea unui spaţiu verde şi stabilizarea versanţilor în Viticultori, precum şi crearea unei platforme în vederea dezvoltării de proiecte IT (ca exemplu, iniţiatorul a amintit de GovITHub de pe vremea guvernului Cioloş). „Orice ieşean care lo­cuieşte, studiază sau lucrează în Iaşi poate depune o idee de proiect în valoare de maximum 100.000 euro. Practic, acest proces democratic şi transparent permite ieşenilor să-şi stabilească singuri proiectele, să le voteze şi să urmărească implementarea lor. Am implementat acest proces pentru a oferi ieşenilor mai multă putere de decizie asupra bugetului municipiului Iaşi şi asupra proiectelor ce se implementează în cartiere“, a declarat ieri consilierul local Etienne Ignat (PNL), unul dintre iniţiatorii proiectului.

           El a adăugat că, până acum, au fost depuse peste 25 de proiecte, iar cei interesaţi mai pot înainta iniţiative până pe 31 iulie. În şedinţa ordinară a Consiliului Local de alaltăieri, primarul Mihai Chirica a declarat că unele dintre proiectele înaintate vor fi finanţate de Primărie pe parcursul anului 2018 sau în 2019. La începutul acestui an, la nivelul CL şi al Executivului muni­cipalităţii, s-a convenit, de principiu, un buget de un milion de euro pentru programul de bugetare participativă.

sursa foto: https://www.wikipedia.org%2Fwiki%2FIa%25C8%2599i&psig=AOvVaw14LLzuv81CyZ-QF2tJXUuy&ust=1530337807541191


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Un Centru pentru Persoane Vârstnice și 16 stații de încărcare a mașinilor electrice, cele mai noi investiții care se vor face în Câmpina
Două investiții extrem de importante se vor face la Câmpina.
 
Situație cu iz penal la Piața Centrală din Câmpina. Consilier local: Domnule viceprimar, raportul ăsta e un fals!
La ultima ședință a Consiliului Local Câmpina s-a discutat despre ...
 
Școala Gimnazială din Arcani va fi reconstruită din temelii
Este unitatea de învățământ cea mai afectată de seismele din jud...
 
CJ Iași, pași mari spre rezolvarea transportului elevilor
„Printr-un transport mai sigur se reduc diferențele și discrepanț...
 
Primăria Municipiului Zalău face demersuri pentru fluidizarea traficului la ieșirea din oraș
S-a lansat licitația pentru proiectul „Modernizare Bulevard Mihai V...
 
 
 
 
DECONCENTRATE
 
ANAF avertizează: Se trimit mesaje false și se cer informații despre facturile din sistemul e-Factura

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
Eurodeputat: Solicităm aderarea completă a României și Bulgariei la Spațiul Schengen

» 20 Martie 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Curiozități și superstiții despre magnolii - florile feminității

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
În mai se inaugurează Muzeul Ivan Patzaichin și un traseu verde numit „Delta lui Ivan”

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL SALAJ
 
Primăria Municipiului Zalău face demersuri pentru fluidizarea traficului la ieșirea din oraș

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL IASI
 
CJ Iași, pași mari spre rezolvarea transportului elevilor

» 20 Martie 2024 | Comentarii 0