Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Administratie
 
CULTURA - ISTORIE
Adaugat: 16 Februarie 2018

     În ultimii ani, filmul românesc s-a aflat la loc de cinste la Berlinală, iar la ediția de anul acesta nu se dez. Mai precis, producții românești au fost selectate la aproape toate secțiunile importante ale festivalului.

     Cea mai importantă prezență românească este cea a filmului „Nu mă atinge-mă/ Touch me not”, care a fost înscris în competiția oficială pentru Ursul de Aur.

     Pelicula este debutul în lungmetraj al regizoarei Adina Pintilie, fiind filmată pe o perioadă de zece săptămâni, între anii 2015 şi 2017, cu o distribuţie mixtă de actori profesionişti (Tomas Lemarquis, Laura Benson) şi persoane reale. „Nu mă atinge-mă” este o explorare personală care pune sub semnul întrebării ideile preconcepute despre intimitate, ca aspect fundamental al existenţei umane.

      Filmul „Lemonade/ Luna de miere”, în regia Ioanei Uricaru, a fost selectat în secţiunea Panorama. Acesta spune povestea Marei, o mama celibatară în vârstă de 30 de ani aflată în Statele Unite pentru o slujbă temporară ca asistent medical, care se căsătoreşte cu americanul Daniel.

     Documentarul regizorului Corneliu Porumboiu „Fotbal infinit/ Infinite Football” a fost selectat între cele 44 de filme din secţiunea necompetiţională Forum.

     La secţiunea Generation Kplus, din care fac parte lungmetraje şi scurtmetraje dedicate copiilor şi tinerilor, au fost selectate două producţii româneşti: „De Natura” (regia Lucile Hadzihalilovic) şi „Trois reves de jeneusse” (regia Valerie Mrejen şi Bertrand Schefer).

     Totodată, actriţele Cosmina Stratan şi Dana Marineci participă la secţiunea Generation 14plus, cu lungmetrajul regizoarei Nanouk Leopold „Cobain”, o coproducţie Olanda/ Belgia/ Germania. În aceeaşi secţiune vor fi prezente și actrițele Alexandra Suciu şi Graţiela Bădescu  care joacă în lungmetrajul ”Fortuna”, de Germinal Roaux, o coproducţie Elveţia/ Belgia.

     Regizorul Călin Peter Netzer va fi, anul acesta, membru al juriului care va desemna câştigătorul premiului pentru cel mai bun film de debut – GWFF Best First Feature Award -, alături de regizorul italian Jonas Carpignano şi Noa Regev, directorul executiv al Cinematecii din Ierusalim.

     Patru români au fost selectați anul acesta să candideze la Berlinale Talents. Aceștia sunt  Alina Grigore (scenaristă, regizoare, actriţă), Ioan Antoci (scenarist, regizor), Flavia Dima (critic de film, jurnalistă) şi Mihaela Popescu (regizoare, editor).

     Filmul „În pronunţare/ Yet to rule” al Mihaelei Popescu participă la Woche der Kritik Berlin/ Săptămâna Criticii la Berlin – eveniment organizat de Asociaţia Criticilor de Film din Germania.

     Conform stirilor, la Berlinală ICR Berlin susţine standul românesc de la European Film Market (EFM), precum şi apariţia catalogului Romanian Films. În cadrul EFM vor fi prezentate următoarele producţii româneşti: „Nu mă atinge-mă”, de Adina Pintilie, „Octav”, de Serge Celibidachi, „Vara s-a sfârşit”, de Radu Potcoavă, „Secretul fericirii”, de Vlad Zamfirescu, „Stela”, de Stanca Radu, „Dansul Soarelui”, de Corneliu Gheorghiţă, şi „Fotbal infinit”, de Corneliu Porumboiu.

     La secțiunea principală vor fi proiectate 24 de filme, dintre care 19 vor concura pentru Ursul de Aur şi Urşii de Argint, celelalte cinci rulând în afara competiţiei.

     Câştigătorii premiilor festivalului vor fi anunţaţi pe 24 februarie, într-o gală care va avea loc la Berlinale Palast. Juriul este prezidat de regizorul, scenaristul compozitorul de muzică de film şi producătorul Tom Tykwer. Ceilalţi membri ai juriului sunt actriţa belgiană Cécile de France, fotograful spaniol Chema Prado, fost director al Filmoteca Española, producătoarea americană Adele Romanski, compozitorul japonez Ryūichi Sakamoto şi criticul de film Stephanie Zacharek, din SUA.

sursa foto:https://www.relexa-hotel-berlin.de/en/berlin/calendar-of-events/international-film-festival-berlin


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Un Centru pentru Persoane Vârstnice și 16 stații de încărcare a mașinilor electrice, cele mai noi investiții care se vor face în Câmpina
Două investiții extrem de importante se vor face la Câmpina.
 
Situație cu iz penal la Piața Centrală din Câmpina. Consilier local: Domnule viceprimar, raportul ăsta e un fals!
La ultima ședință a Consiliului Local Câmpina s-a discutat despre ...
 
Școala Gimnazială din Arcani va fi reconstruită din temelii
Este unitatea de învățământ cea mai afectată de seismele din jud...
 
CJ Iași, pași mari spre rezolvarea transportului elevilor
„Printr-un transport mai sigur se reduc diferențele și discrepanț...
 
Primăria Municipiului Zalău face demersuri pentru fluidizarea traficului la ieșirea din oraș
S-a lansat licitația pentru proiectul „Modernizare Bulevard Mihai V...
 
 
 
 
DECONCENTRATE
 
ANAF avertizează: Se trimit mesaje false și se cer informații despre facturile din sistemul e-Factura

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
Eurodeputat: Solicităm aderarea completă a României și Bulgariei la Spațiul Schengen

» 20 Martie 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Curiozități și superstiții despre magnolii - florile feminității

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
În mai se inaugurează Muzeul Ivan Patzaichin și un traseu verde numit „Delta lui Ivan”

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL SALAJ
 
Primăria Municipiului Zalău face demersuri pentru fluidizarea traficului la ieșirea din oraș

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL IASI
 
CJ Iași, pași mari spre rezolvarea transportului elevilor

» 20 Martie 2024 | Comentarii 0