Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Administratie
 
MARI PERSONALITATI ROMANESTI
Adaugat: 23 Ianuarie 2018

     Un om care nu iubea fastul, averile, dar nici munca. Nepăsător, zeflemist, dar cinstit şi milostiv, iubitor al femeilor frumoase şi pasionat de cai. Aşa îl descriu istoricii pe Cuza, domnitorul Micii Uniri. Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn al Moldovei pe 5 ianuarie 1859 şi domn al Ţării Româneşti pe 24 ianuarie 1859. De numele lui se leagă înfăptuirea Unirii celor două pricipate româneşti. În scurta sa domnie, Cuza a militat pentru recunoaşterea Unirii de către puterea suzerană şi puterile garante, pentru înfăptuirea unităţii constituţionale şi administrative, lucru realizat în ianuarie 1862, când Moldova şi Ţara Românească au format un stat unitar cu numele de România şi capitala la Bucureşti.   Numele lui Cuza este legat de cele mai importante momente din procesul de înfăptuire a statului român modern. În spatele domnitorului care a realizat Mica Unire a stat un om cu calităţi şi defecte, o personalitate controversată asupra căreia s-au aplecat mulţi istorici.  Despre cum era, în realitate, omul Cuza s-au scris mii de rânduri.    „Un bărbat de statură mijlocie, însă arătos, cu o înfăţişare plăcută şi ademenitoare. Manierele lui erau distinse, ceea ce nu puţin îi ajuta în izbânzile sale diplomatice”, este portrerul făcut domnitorului de Bolintineanu în volumul ”Viaţa lui Cuza”.

     Unirea celor două principate a fost un proces care a început în 1848, bazat pe puternica apropiere culturală și economică între cele două țări. În anul 1848 s-a realizat uniunea vamală între Moldova și Țara Românească, în timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu.

     În Moldova, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor în unanimitate, la 5 ianuarie 1859, reprezentantul „Partidei Naționale”, urmând ca ulterior într-o ședință secretă a Adunării, deputatul Vasile Boerescu a propus la 24 ianuarie 1859 alegerea lui Alexandru Ioan Cuza, aceasta fiind acceptată în unanimitate.

     Faptul împlinit la 24 ianuarie 1859 era considerat de Poarta Otomană și de Austria drept o încălcare a Convenției de la Paris, însă în textul Convenţiei din 1858 nu se stipula ca domnii aleși în cele două Principate să fie persoane separate,

     În 1862, cu ajutorul unioniștilor din cele două țări, Alexandru Ioan Cuza a unificat Parlamentul și Guvernul, realizând unirea politică, iar după înlăturarea sa de la putere în 1866, unirea a fost consolidată prin aducerea pe tron a principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen. Prin Constituția adoptată la 1 iulie 1866, Principatele Unite încep să se numească oficial România pentru ca la 1 decembrie 1918 s-a înfăptuit Marea Unire a Transilvaniei cu România creându-se actualul stat.

     Alexandru Ioan Cuza, înfăptuitorul unirii de la 24 ianuarie 1859 se trăgea dintr-o veche familie de moldoveani, din părţile Fălciului, familie de cluceri, spătari, comişi, ispravnici. Cuza s-a născut la 20 martie 1820. A învăţat până în 1831 la Iaşi, unde a avut colegi pe câţiva dintre viitorii săi colaboratori, între ei Vasile Alecsandri. E trimis apoi la Paris, unde îşi ia bacalaureatul în litere. S-a întors apoi în ţară şi a intrat în armată. S-a căsătorit în 1844 cu Elena Rosetti. Domnia lui Alexandru Ioan Cuza în timpul evenimentelor din 1848 Cuza a fost în primele rânduri. A luat cuvântul la adunarea de la hotelul „Petersburg” din Iaşi, cerând înfăptuirea unor reforme democratice. Printre fruntaşii adunării arestaţi din ordinul domnitorului Mihai Sturza s-a aflat şi Cuza; a reuşit apoi să scape de sub pază şi să fugă în Transilvania. Cuza are ocazia să participe la Marea Adunare de la Blaj de la 3/15 mai 1848, după care se retrage în Bucovina.

     În timpul domnitorului Grigore Ghica s-a reîntors în ţară şi în perioada pregătirii Unirii îndeplinea funcţia de pârcălab de Galaţi. Ca forma de protest faţă de falsificarea alegerilor pentru adunările ad-hoc din Moldova, Cuza şi-a dat demisia din funcţia de pârcălab. Patriot cu idei liberale, nu radicale însa, Cuza a fost acceptat chiar şi de partizanii celor doi Sturza care candidau susţinuţi de conservatori. La 5 ianuarie 1859, el a fost ales cu unanimitatea voturilor deputaţilor prezenţi în Moldova.

     Domnia lui Alexandru Ioan Cuza, deși scurtă (1859-1866), a fost perioada de maximă dezvoltare a României moderne. Prin recunoașterea Unirii depline, crearea primului Parlament unic al României si al primului guvern unitar, prin reformele sale: adoptarea primei Constituții românești, reforma electorala, secularizarea averilor mănăstirești, reforma agrara, a învățământului, domnia lui Alexandru Ioan Cuza a pus bazele dezvoltării moderne a României.

     Primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român a fost făcut la 24 ianuarie 1859, dar Marea Unire a avut loc în 1918 în Alba Iulia.

sursa foto:https://www.google.ro/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwj8t5u2xe3YAhUJaVAKHbNGDv0QjRwIBw&url=https%3A%2F%2Fwww.europafm.ro%2Fati-mai-dori-ca-un-om-precum-alexandru-ioan-cuza-sa-conduca-romania%2F&psig=AOvVaw1GA5Ktig3ptwY_eDZ8om55&ust=1516778232634496


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Primarul din Siliștea Gumești, despre deteriorarea Casei Memoriale Marin Preda: Aia e...
Casa Memorială Marin Preda se află într-o stare avansată de degrad...
 
Două noi corpuri de clădire au fost inaugurate la Aeroportul Craiova
Un Terminal Plecări și un Terminal Sosiri au fost inaugurate la Crai...
 
Investiții de peste 610 milioane de euro în comuna Florești, județul Cluj
„Ajungem la peste 610 milioane de euro, bani europeni, peste 80%, in...
 
CJ Neamț va semna un contract de finanțare pentru un proiect ce vizează reducerea infecțiilor nosocomiale la SJU Piatra-Neamț
„Vizăm creșterea capacității de gestionare și prevenire a infec...
 
Primăria Bistrița continuă campania de recenzare a câinilor în localitățile limitrofe
Campania de recenzare, cipare și sterilizare a câinilor cu stăpân ...
 
Clădirile publice din Băița se reabilitează cu fonduri din PNRR
Primarul din Băița a depus proiecte de reabilitare pentru mai multe ...
 
Primăria Micești va acorda un stimulent de 1.500 de lei, la nașterea unui copil
Consiliul Local Micești a aprobat proiectul de hotărâre al PNL pent...
 
Iluminatul public din municipiul Galați, în proces de modernizare
Alte 17 străzi din Galați vor avea iluminat cu LED.
 
 
 
 
POLITICA
 
Șefa Senatului: Marea Neagră este butoiul cu pulbere al Europei/ Intensitatea războiului hibrid va crește

» 03 Iunie 2023 | Comentarii 0
 
ECONOMIE
 
Mezelurile se vor scumpi din cauza unei „creșteri istorice a prețului materiei prime”

» 02 Iunie 2023 | Comentarii 0
 
BEAUTY
 
Cum să cumperi inteligent produse de beauty

» 03 Iunie 2023 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Programul Festivalului „Cobor între Stejari”
BRASOV
» 03 Iunie 2023 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL BUZAU
 
Comuna Beceni va avea, de la 1 septembrie, prima grădiniță cu program prelungit

» 03 Iunie 2023 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL BOTOSANI
 
Primăria Ștefănești a organizat, doar din sponsorizări, o petrecere pentru copii

» 02 Iunie 2023 | Comentarii 0