Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
SANATATE
Adaugat: 12 Iulie 2013    Actualizat: 12 Iulie 2013

STATISTICI DUREROASE. România, codaşă la vaccinarea copiilor şi prima la mortalitate infantilă

 

         România se numără printe codaşele Europei la vaccinarea copiilor. Acest lucru a determinat ca, de ani buni, ţara noastră să înregistreze cele mai multe cazuri de moarte infantilă de pe bătrânul continent.
         Societatea Română de Pediatrie (SRPED) atrage atenţia că rata de vaccinare a copiilor în ţara noastră este sub recomandările internaţionale.
         Potrivit SRPED, rata vaccinărilor scade îngrijorător, în timp ce incidenţa bolilor creşte.
         România continuă să aibă, şi în 2013, cea mai ridicată rată a mortalităţii infantile din Uniunea Europeană, la copii de până în 5 ani.
         Cele mai recente date publicate în noiembrie 2012 arată că rata de vaccinare în România se situează mult sub pragul de 95%, recomandat la nivel internaţional de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Astfel, vaccinarea în ţara noastră a scăzut constant de la an la an, la toate tratamentele incluse în Programul Naţional de Imunizare.
         Astfel, una dintre cele mai scăzute acoperiri vaccinale în 2011 a fost de numai 74,9% la vaccinul antirubeolă – oreion – rujeolă (ROR), iar în 2010, chiar mai mică, de 60%, cu mult sub pragul recomandat la nivel global. De asemenea, rata vaccinării a coborât la nivelul de 89% în cazul poliomielitei, o boală care poate duce la paralizie, difterie-tetanos-pertussis (tuse convulsivă) şi Hib – o infecţie care poate fi fatală la copiii de vârste mici sau care poate lăsa sechele severe.Societatea Română de Pediatrie, alături de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, subliniază că bolile eradicate (cum este poliomielita în Europa) ori epidemiile ar putea reveni, dacă schemele de vaccinare se întrerup sau rămân incomplete.
Locul doi la pojar
         România ocupă locul doi în Europa privind incidenţa rujeolei (pojarului), o boală care poate fi prevenită prin vaccinare, depăşind de peste 7 ori rata medie continentală. Mai mult, în ianuarie 2013, am înregistrat cele mai multe cazuri de pojar din întreaga Europa. În contrast, în Bulgaria, un singur copil a fost diagnosticat cu această boală, în aceeaşi perioadă, în decurs de un an. În fiecare zi, la nivel mondial, pojarul provoacă moartea a 450 de copii şi reprezintă principala cauză a deceselor provocate de bolile care pot fi prevenite prin vaccinare.
         Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, numai într-un singur an, 1,5 milioane de copii au murit din cauza unor boli care ar fi putut fi preveniteprin vaccinare.
         Cu ocazia Săptămânii Europene a Vaccinării (22 – 27 aprilie), SRPED continuă campania “Să protejăm împreună copilăria”. În cadrul acestei campanii a fost dezvoltată prima platformă online pentru publicul larg, www.protejamcopilaria.ro, în care viitoarele şi actualele mămici pot găsi informaţii şi pot primi sfaturi direct de la medicii specialişti.

 

Sursa foto: suntmamica.ro


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
 
 
 
POLITICA
 
Ciucă, despre principiile PNL: Să apărăm familia, comunitatea, inițiativa particulară!

» 27 Mai 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Pateurile de ficat conțin aditivi și alte tipuri de carne mai ieftină

» 25 Mai 2024 | Comentarii 0
 
INGRIJIREA PARULUI
 
Cele mai bune 5 leacuri băbești contra căderii părului

» 27 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Un turn medieval din România va fi restaurat și va intra în circuitul turistic

» 27 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL IASI
 
Stațiile mijloacelor de transport în comun din Iași vor fi modernizate

» 27 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL GORJ
 
Apă și canalizare în comuna Drăgotești: Este un proiect mult așteptat

» 25 Mai 2024 | Comentarii 0