Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
EDUCATIE
Adaugat: 10 Iulie 2013

Gabriela Ene, fost inspector general la învăţământ, declară despre Congresul Educaţiei: Manualele digitale sunt o aberaţie

 

         Pentru că din partea Inspectoratului Şcolar Vâlcea, în urma participării la Congresul Educaţiei, nu ne-a parvenit decât o fotografie, am apelat la site-ul congresului, dar şi la prof. Gabriela Ene, fost inspector şcolar general, pentru o opinie obiectivă. Congresul a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, la Bucureşti, iar organizatorii şi-au propus ca „acesta să devină locul în care să se adune oameni ai sistemului educaţional, pentru a cunoaşte, cu adevărat şi în profunzime, toate personalităţile de dincolo de ferestrele universităţilor, laboratoarelor, şcolilor, administraţiilor centrale şi locale”, se arată pe site-ul congresului. Nu ştim dacă acest target a fost atins în totalitate, cert este că la congres au participat nume importante din România şi din afara ei, care au împărtăşit din experienţa lor. „Sunt cât se poate de obiectivă: nu a fost o întâlnire politică. Politica a fost lăsată la uşa de la intrare. Cât despre organizare, nu am de făcut nici un reproş!”, a spus prof. Gabriela Ene.
         Manualele digitale, „o obligaţie”
         În cadrul congresului a fost abordată şi tema primelor manuale digitale. Ministrul Pricopie a precizat că primele manuale de acest gen le vom avea, cel mai probabil, în luna ianuarie 2014. El intenţionează, de asemenea, ca pentru clasele I, II, V şi IX, manualele să intre din septembrie 2014. Potrivit acestuia, schimbarea manualelor nu este o chestiune de opţiune „dacă se vrea sau nu se vrea”, ci o obligaţie. El a susţinut că manualele şcolare trebuiau schimbate deja, întrucât unele dintre acestea au fost editate în anul 1998. „Cred că, în condiţiile în care nici măcar cele mai mari şcoli nu sunt dotate cu calculatoare, ideea introducerii manualelor digitale devine o aberaţie. Gândiţi-vă numai că în unele clase nu există nici măcar un calculator pentru profesor! Ca să nu mai vorbim de calculator pentru fiecare elev în parte…Există un proiect de act normativ pentru introducerea manualelor on-line, dar nu există unul pentru achiziţionarea calculatoarelor necesare, aşa încât, această idee „genială” pică din start”, a spus Gabriela Ene. Temele abordate în cadrul congresului au acoperit întreg domeniul educaţional, de la clasa pregătitoare până la învăţământul superior, tratând probleme ca reinserţia în şcoală a copiilor ce provin din familii defavorizate, sau formarea continuă de-a lungul vieţii. „În mod special, mi-au atras atenţia două proiecte importante, implementate şi la nivelul judeţului Vâlcea: „Îmbunătăţirea calităţii educaţiei şi formării profesionale prin reţele parteneriale” şi „Paşii FPI – Parteneriate active şcoală – întreprindere pentru îmbunătăţirea formării profesionale iniţiale”, al cărei manager este prof. Angela Popescu, din cadrul Centrului Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic”, a precizat prof. Gabriela Ene, expert pe zona Oltenia în cel de al doilea proiect.
         Subiecte de congres
         Dintre temele abordate în cadrul congresului amintim: „Educaţia - instrument cheie pentru prevenirea excluziunii sociale”; „Dezvoltare profesională şi evoluţie în cariera didactică”, „Învăţământul superior românesc în context european”, „Baze de date în învăţământul superior”, „Curriculumul pentru clasa pregătitoare: de la proiect la implementare”, „Parteneriate şcolare europene. Exemple de succes – eTwinning, Bune practici în îmbunătăţirea calităţii educaţiei şi formării profesionale la nivelul unităţilor şcolare”, „Bune practici în dezvoltarea parteneriatului dintre şcoală şi mediul economic”, „Internaţionalizarea Învăţământului Superior Romanesc (Mobilităţi; Proiecte, Parteneriate Internaţionale)”, „Calitate, finanţare şi Cadrul Calificărilor”, „Educaţia non-formală - componenta fundamentală a sistemului de învăţământ”, „Învăţarea pe Tot Parcursul Vieţii - o prioritate a politicilor educaţionale din România”, „Succesul în şcoală şi dincolo de porţile ei - metode şi tehnici de consiliere şi orientare a elevilor”, „Promovarea inovaţiei în formarea profesională iniţială”, „Conectivitatea între învăţământul liceal şi superior agricol/tehnic şi priorităţile economice ale României (oportunităţi, piaţa forţei de muncă, provocări)”, „Conectivitatea între învăţământul liceal şi superior medical/pedagogic şi priorităţile economice ale României (oportunităţi, piaţa forţei de muncă, provocări)”, „Evaluarea în educaţie: Evaluări internaţionale - PISA, TIMSS, PIRLS; Evaluarea la finalul clasei pregatitoare; Evaluarea la finalul clasei a II-a; Evaluarea la finalul clasei a IV-a; Evaluarea la finalul clasei a VI-a”; “Bacalaureat: Bacalaureat transdisciplinar - proces şi perspective”, „Promovarea inovaţiei în formarea profesională iniţială”, „Angajamentele şi rolul României în Procesul Bologna - oportunităţi şi direcţii viitoare (învăţământ superior)”, „Dreptul la educaţie, Constituţia şi educaţia”, „Educaţie artistică şi creativitate”, „Fonduri structurale dedicate educaţiei şi formării profesionale - Programare pentru perioada 2014-2020”. 


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Andreea Bălan, mesaj emoționant pentru iubitul cu 9 ani mai tânăr: Îl celebrez pe omul care mi-a arătat...
Iubitul Andreei Bălan a împlinit pe 24 septembrie 30 de ani; Victor ...
 
Marius Elisei, fostul soț al Oanei Roman, vorbește despre noua iubită: Fizicul poți să-l schimbi...
Marius Elisei și Oana Roman s-au despărțit oficial la începutul ac...
 
George Burcea și Viviana Sposub ar fi făcut „un pact ciudățel” în ceea ce privește relația lor
Surse apropiate cuplului au declarat că cei doi nu s-au despărțit d...
 
Atenție șoferi! Restricții de circulație în acest weekend pe Valea Prahovei
Direcția Regională Drumuri și Poduri Brașov anunță că în acest...
 
CFR Călători, anunț important legat de achiziționarea biletelor
CFR Călători anunță că în noaptea de 20 spre 21 septembrie nu se...
 
Ioana Ginghină spune de ce amână luna de miere: Toată lumea mă întreabă, dar ei nu înțeleg că...
Ioana Ginghină s-a căsătorit cu iubitul ei în weekend-ul care a tr...
 
Ministrul Deca: Vom implementa un program la nivel de țară pentru reducerea abandonului universitar
Ministra Educației a anunțat că se va implementa un program destina...
 
Secretarul de stat în Ministerul Educației spune când vor ajunge manualele la elevi
Manualele de Comunicare în Limba Română pentru clasa a II, manualul...
 
 
 
 
SHOWBIZ
 
Ce spune tatăl lui Anghel Damian despre faptul că fiul său nu o cere de nevastă pe Theo Rose: Nu-i leagă un certificat...

» 03 Octombrie 2023 | Comentarii 0
 
ECONOMIE
 
Pensionarii cu venituri sub 3.000 de lei, vor primi ajutorul de la stat în prima jumătate a acestei luni

» 03 Octombrie 2023 | Comentarii 0
 
FASHION FEMEI
 
Cu ce să porți perlele ca să obții un look modern și versatil

» 03 Octombrie 2023 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
La Muzeul Național de Istorie are loc, începând de astăzi, expoziția „Cuza 150”
BUCURESTI - ILFOV
» 03 Octombrie 2023 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL BACAU
 
Senator de Bacău: Persoanele cu autism vor beneficia de terapii și consiliere decontate de casa de sănătate

» 03 Octombrie 2023 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL SIBIU
 
Primăria Moșna a modernizat drumul către satul Alma Vii

» 02 Octombrie 2023 | Comentarii 0