Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
EDUCATIE
Adaugat: 10 Iulie 2013

Scandal în învăţământ

 

         Învăţâmântul preuniversitar sibian este zguduit de un scandal de proporţii. Inspectorul şcolar general este acuzat de către Sindicatul Învăţământului Preuniversitar de "abuz în funcţie şi încălcarea drepturilor sindicale fundamentale de reprezentare liberă şi neîngrădită a intereselor angajaţilor pe care îi reprezintă". De cealaltă parte, inspectorul şcolar general consideră că "prin aceste demersuri domnul Fârţonea vrea să demonstreze forţa lui personală de a mă demite şi vrea să–şi creeze capital electoral.
         Învăţământul preuniversitar sibian a fost în ultima perioadă un sector ferit de scandaluri majore. Cu excepţia câtorva bătăi în şcoli, incidentele ajunse în atenţia opiniei publice fie au lipsit, fie nu au fost cunoscute pentru a putea fi mediatizate. Un scandal de proporţii zguduie însă acum colectivitatea dascălilor din grădiniţe, şcoli şi licee. Sindicatul Învăţământului Preuniversitar (SIP) îi aduce o serie de acuzaţii extrem de grave inspectorului şcolar general. "Încălcând toate regulile parteneriatului social, în sedinţa de Consiliului de Administraţie din data de 23.03.2009, Inspectoratul Şcolar Judeţean Sibiu a refuzat analizarea unor observaţii pe care SIP Sibiu intenţiona să le prezinte, in timpul alocat prezentări procesului verbal vizând contestaţiile la acordarea gradaţiilor de merit. SIP Sibiu apreciază acest ultim gest ca unul de o gravitate deosebită, fapt pentru care acesta se vede obligat să ceară destituirea conducătorului I.S.J. pentru abuz în funcţie şi încălcarea drepturilor sindicale fundamentale de reprezentare liberă şi neîngrădită a intereselor angajaţilor pe care îi reprezintă. Prin refuzul de a analiza observaţiile şi chiar de a primi informaţii privind analiza unor dosare supuse contestaţiei şi trimiterea doar la prezentarea de note scrise anexate raportului final al comisei de contestare apreciem că, I.S.J. sifdează dreptul profesorilor contestatari la o analiză corectă nepărtinitoare a solicitărilor acestora", se arată într-un comunicat al SIP.
         Cerere publică de demisie
         Punctul culminant al demersului celor de la SIP îl reprezintă cererea publică adresată inspectorului şcolar general de a-şi da demisia. "Începând cu data de 23.03.2009, consider că persoana care ia indemnizaţia de conducere pentru inspector şcolar general nu are nimic în comun cu interesele învăţământului sibian şi a uitat responsabilităţile pe care le conferă acceptarea postului, la care nimeni nu a obligat-o. Dacă obligaţiile şi responsabilităţile sunt prea mari sau prea grele ar putea să nu aştepte demiterea ci să îşi dea demisia, care ar putea dovedi o minima tresărire a amintirii că a fost cândva profesor", spune Teodor Fîrţonea, preşedintele SIP Sibiu.
         Christine Manta Klemens contraatacă dur
         Contactată de TRIBUNA, Christine Manta Klemens şi-a exprimat punctul de vedere în legătură cu situaţia reclamată de SIP. "Au fost discuţii pe tema contestaţiilor la gradaţiile de merit. Reprezentanţii SIP nu au fost prezenţi la toate etapele. Ştiau care este perioada, una mare, în care se rezolvă contestaţiile. Preşedintele comisiei de contestaţii n-am fost eu, pentru că mi-am depus dosar pentru gradaţie şi am considerat că nu ar fi corect. Le-am comunicat orele în care se analizează aceste dosare, au fost prezenţi dar nu la toate dezbaterile. Au avut acces la dosare tot timpul, în timpul programului de la Inspectorat. Au insistat foarte tare pe un anumit coleg, nu ştiu, cineva a avut un interes. Au sunat-o pe doamna inspector care era în comisie, dânsa era la Bucureşti. Au insistat, şi dânsa le-a sus să discute cu cealaltă colegă din comisie. Nu au vorbit, şi n-am primit răspuns de ce nu", a declarat pentru TRIBUNA inspectorul şcolar general. Christine Manta Klemens consideră că în spatele acţiunii SIP ar fi alte interese. "În anul acesta au loc alegeri sindicale şi este foarte posibil ca postul de inspector să fie revendicat de un anumit partid care este la guvernare, iar prin aceste demersuri domnul Fârţonea care va candida tot pe o funcţie de conducere vrea să demonstreze forţa lui personală de a mă demite pe mine. Vrea să-şi creeze capital electoral", a mai declarat pentru Tribuna Christine Manta Klemens.
         Replica lui Teodor Fârţonea
         În replică la ultima declaraţie a inspectorului şcolar general, Teodor Fârţonea spune că "Doamna inspectoare putea să vadă că de 20 de ani n-am fost interesat de vreun post nici în conducerea vreunei şcoli nici a Inspectoratului. Rămân la SIP. Niciodată n-am mai fost pus în situaţia de a cere demiterea unui inspector şcolar general decât în mandatul domnului Droc (Florin Droc, inspector şcolar general în perioada guvernării CDR, n.r.). Doamna Klemens s-a deplasat foarte mult de la interesele profesionale şi a uitat că e profesor. Aşa cum eu ştiu că posturile sunt vremelnice, vor trebui să ştie şi dânşii. La sindicat nu am fost numiţi niciodată pe criterii politice", a declarat pentru TRIBUNA Teodor Fârţonea.
         Scandaluri în lanţ
         Solicitarea demiterii Christinei Manta Klemens vine după ce, la începutul lunii martie, SIP Sibiu şi-a manifestat nemulţumirea faţă de activitatea depusă de inspectorul şcolar general. "Conducerea ISJ şi-a pierdut busola şi nu mai poate administra problemele cu care se confruntă. Doamna inspector general se face responsabilă de întreaga tensiune în rândul salariaţilor şi harababura din punct de vedere al salariilor din judeţul Sibiu", se arăta într-un comunicat de presă din 3 martie al SIP Sibiu. Încă de atunci SIP Sibiu anunţa că nu va mai tolera atitudinea inspectorului şcolar general şi ameninţa cu acţiuni de protest. SIP Sibiu este cel mai mare sindicat din învăţământul sibian preuniversitar şi are aproximativ 6.500 de membri în peste 80 la sută din unităţile de învăţământ din întreg judeţul Sibiu. 


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Dan Bittman are o nouă iubită: „Suntem în teste”…
Artistul în vârstă de 61 de ani este fericit cu viața pe care o ar...
 
ANSVSA anunță că lanțul de magazine Mega Image retrage de la vânzare anumite produse din cauza prezenței unor alergeni
Consumatorii sunt sfătuiți să returneze produsele în magazine.
 
Dr. Mihai Craiu, sfat pentru părinți: Vorbiți cu medicul de familie/ Au fost raportate peste 5200 de cazuri de rujeolă
Medicul explică faptul că răspunsul imun al fiecărei persoane, în...
 
Burduja: Sub nicio formă facturile la gaze nu vor crește
Ministrul Energiei spune că autoritățile din România vor lua măsu...
 
Plafonarea prețului la energie se va menține până în martie 2025 cu posibilitate de prelungire
„Va fi o evoluție treptată, transparentă și predictibilă”
 
Gabriela Cristea a vorbit deschis despre infidelitate: Este imposibil...
Prezentatoarea TV și-a deschis sufletul în fața fanilor și a vorbi...
 
Primul spital public construit în ultimii 40 de ani se deschide azi la Constanța
„Întotdeauna cu gândul la cât de mult o să vină în sprijinul c...
 
Loredana Chivu a recunoscut că este într-o relație cu fostul soț al Andei Adam: Îmi place să fiu cucerită
Loredana Chivu și Sorin Nicolescu formează un cuplu de câteva luni....
 
 
 
 
SANATATE
 
Protest al angajaților din Sănătate, joi, la Ministerele Muncii și Sănătății

» 21 Februarie 2024 | Comentarii 0
 
EDUCATIE
 
Taxele universitare de școlarizare vor fi aduse la cunoștința studenților din timp

» 21 Februarie 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Cum să ai o atitudine pozitivă în fiecare zi

» 21 Februarie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Mâine, în Piața Civică din Tulcea, va începe Festivalul de Dragobete

» 21 Februarie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL VASLUI
 
Primăria Negrești reamintește locuitorilor că pot beneficia de reducere la plata impozitului dacă achită anticipat

» 21 Februarie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL TELEORMAN
 
Primăria Zimnicea va instala un nou sistem de monitorizare video

» 20 Februarie 2024 | Comentarii 0