Este puțin cunoscut faptul că vâscul european are și proprietăți terapeutice. Planta cu fructe albe, cu care suntem familiari în acest moment al anului, sub care se sărută îndrăgostiții, are câteva beneficii demonstrate științific. Spre exemplu, în urma unor studii s-a arătat că vâscul are proprietatea de a crește calitatea vieții persoanelor cu cancer.
Cercetătorii au concluzionat că frunzele și ramurile vâscului conțin vitaminele C și E, acid oleanolic, dar și o mulțime de substanțe active ca sponone, colină și acetilcolină. Vâscul cu proprietăți benefice este doar cel care se dezvoltă în măr, păr, prun, brad, gutui, pin, mesteacăn, trandafir și frasin - dintre acestea, cel mai valoros este cel crescut în măr.
Îmbunătățește calitatea vieții pacienților diagnosticați cu cancer
Studiile au demonstrat că vâscul ajută la reducerea efectelor secundare ale chimioterapiei, cum ar fi greața și amorțirea. Unii participanți la studiu au observat și faptul că părul cădea mai puțin. De asemenea, vâscul ajută la un somn mai bun, la scăderea frecvenței diareei și la întărirea imunității în cazul pacienților care se confruntă cu cancer.
Remediu pentru hipertensiunea arterială și bolile de inimă
Ceaiul de vâsc reduce simptomele asociate hipertensiunii arteriale, cum ar fi tahicardia, amețeala, vâjâitul în urechi. Vâscul scade și nivelul tensiunii arteriale și se recomandă în tratarea arterosclerozei, ischiemiei cardiace, hipertensiunii și palpitațiilor. Tulburările cardiace care apar în menopauză pot fi tratate cu pulbere de vâsc.
Calmează crizele respiratorii
Pacienții cu astm pot folosi cu încredere frunze de vâsc. În acest caz, vâscul fluidizează secrețiile bronșice, calmează spasmele și măresc rezistența la stres (motivul pentru care apar crizele astmatice).
Reglează nivelul glicemiei
Specialiștii au demonstrat că o cură de câteva luni cu ceai sau macerat de vâsc reglează nivelul glicemiei. Mai mult, ceaiul de vâsc are și o acțiune benefică asupra pancreasului.
Cum se poate prepara vâscul?
Vâscul se poate consuma sub formă de ceai; macerat la rece (câteva lingurițe de frunze și ramuri uscate de vâsc se mărunțesc și se lasă la macerat într-o cană de apă rece de seara până dimineața); pulbere (măcinarea plantei uscate) sau vinul de vâsc (40 grame de pulbere de vâsc la un litru de vin alb natural se lasă 5-6 zile la macerat, se strecoară și se depozitează în sticlă).
Dacă ți-a plăcut acest articol distribuie-l și urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!
Sursa foto: ://www.realitatea.net/stiri/actual/vasc-sanatate-tratamente-naturiste_5dcc9274406af85273d76926