Tort cu zmeura si iaurt
Ingrediente pentru 2 persoane
120 g Zahar
400 g Iaurt natural
200 g Frisca lichida
125 g Faina alba de grau
1 varf Sare recristalizata fina
1 buc Zahar vanilinat
60 g Zahar pudra
80 g Unt
8 buc Gelatina alba
500 g Zmeura
1 buc Galbenus
Mod de preparare
Untul taiat cuburi, zaharul pudra si zaharul vanilat, galbenusul, sarea si faina se framanta obtinandu-se un aluat fraged neted. Daca e cazul se adauga 1-2 linguri de apa rece. Aluatul se pune la rece timp de 1 ora. Apoi se intinde o foaie rotunda (aprox. 26 cm) intre doua pungi de congelator taiate si se aseaza ca baza intr-o forma cu fund detasabil (aprox. 26 cm), unsa. Se inteapa de mai multe ori cu o furculita, se acopera cu hartie de copt si se umple cu leguminoase uscate pentru precoacere. Se precoace in cuptorul preincalzit la 200°C, timp de 15 min. Se indeparteaza hartia si leguminoasele si se mai coace 5 min., pana devine crocant. Se lasa sa se raceasca.
Zmeura se decongeleaza si se lasa sa se scurga pe o sita, se recupereaza putin lichid. Gelatina se inmoaie in apa rece. Frisca se bate spuma tare, iar apoi se pune la rece. Se amesteca iaurtul si zaharul pana se dizolva zaharul, se incorporeaza zmeura. Se scoate gelatina din folie, prin presare, si se dizolva cu 3 linguri de zeama de zmeura, la foc mic. Se incorporeaza rapid cateva linguri de crema cu iaurt. Apoi se adauga aceasta crema la restul de iaurt cu zmeura. Cand crema incepe sa se gelifieze, se incorporeaza frisca. Marginea formei cu fund detasabil (curatata) se aseaza in jurul aluatului fraged. Pe aluat se repartizeaza crema si se pune la rece min. 4 ore. Inainte de servire se indeparteaza forma si se orneaza tortul cu zmeura.
Sursa foto: Facebook.com