Tarta cu fructe de padure
Ingrediente pentru 6 persoane
500 g Zahar
1 Zahar vanilinat
1 varf Sare recristalizata fina
15 ml Apa minerala fara CO2
90 g Unt
150 g Faina alba de grau
2 buc Oua
50 ml Cognac
1/2 kg Fructe de padure dupa gust Coaja de lamaie
Mod de preparare
Se cerne faina deasupra mesei de preparare a aluatului, se face o scobitura in mijlocul gramajoarei de faina in care se adauga 1 lingurita de zahar vanilat, coaja de lamaie, sarea, lingurita de apa rece, oul si untul moale. Se framanta bine, iar alutul obtinut se aduna sub forma de bulgare si se lasa la frigider timp de minim 2 ore pentru fragezire.
Se intinde o foaie groasa de 1-2 cm, apoi se se decupeaza din aceasta o bucata ceva mai mare decat forma in care se va coace aluatul. Forma, de preferat cu margini cat mai joase, se unge cu unt, apoi se adauga bucata decupata de aluat si se apasa cu degetul pe margini ca sa se formeze o mica bordura. Aluatul ce iese in afara bordurii se taie. Pentru ca aerul de dedesubt sa nu umfle aluatul, acesta este intepat de 4-5 ori cu varful unui cutit si tot din acelasi motiv se adauga deasupra aluatului o hartie unsa cu unt pe care se aseaza boabe de mazare, fasole sau porumb care vor apasa aluatul. Se tine la foc mediu timp de 25 de minute, dupa care se scot hartia si boabele, se unge blatul cu ou batut si se mai lasa cateva minute. Se scoate din tava si se lasa sa se raceasca.
Fructele se curata, se spala intr-o apa si se scurg bine. Se aseaza pe blatul tartei, iar pe deasupra se toarna un sirop gros de zahar amestecat cu cognac sau un jeleu de fructe
Sursa foto: Facebook.com