Atât siropul de agave, cât și zahărul, au același scop și anume de a îndulci diverse preparate sau băuturi. Cu toate acestea, cele două produse sunt foarte diferite. Siropul de agave este produs din planta albastră numită agave, iar zahărul este fabricat adesea din trestie de zahăr.
După cum sugerează și denumirea, siropul de agave este un lichid vâscos, lipicios, dar nu la fel de gros precum mierea. De obicei zahărul este sub formă de granule individuale. Siropul de agave conține fructoză între 50% și 90% și, în plus, vitamina C, fier, calciu și fibre dietetice. De cealaltă parte, zahărul conține sucroza, care este formată din 50% glucoză și 50% fructoză și nu are minerale și vitamine. În ceea ce privește indicele glicemic, la siropul de agave acesta se situează între 10 și 20, prin urmare poate ajuta la prevenirea diabetului. În schimb, zahărul are un indice glicemic de circa 60 și poate crește semnificativ riscul de diabet.
Dintre beneficiile siropului de agave este de menționat faptul că poate ajuta la reducerea nivelului de glucoză din sânge, protejând astfel organismul de diabet. Se folosește de cele mai multe ori ca alternativă vegană la miere în produse de panificație și dulciuri dar poate schimba consistența în unele cazuri. Ca și atenționare, siropul de agave consumat în cantități mari poate crește rezistența la insulină.
Spre deosebire de siropul de agave, zahărul nu are beneficii pentru sănătate, dar este mult mai răspândit în preparate. Principalul efect secundar al zahărului alb este riscul de a dezvolta diabet și, în cantități mari, duce la apariția cariilor.
Dacă ți-a plăcut acest articol, distribuie-l și urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!
Sursa foto: ://clickpentrufemei.ro/de-ce-sa-inlocuiesti-zaharul-cu-sirop-de-agave/a18507952