Legumele proaspete românești se găsesc în această perioadă în toate piețele, la prețuri accesibile, prin urmare, este un moment ideal pentru a pregăti murăturile pentru iarnă. Iată o rețetă și câteva sfaturi pentru a prepara cele mai bune murături asortate:
Ai nevoie de:
- 4 morcovi,
- 2 kilograme de gogonele,
- 1 varză albă,
- 1 varză roșie,
- 3 kilograme de castraveți,
- 2 buchete de conopidă,
- 1 căpățână de usturoi,
- 2 kilograme de ceapă,
- 4 bucăți de hrean,
- 1 legătură frunze de țelină,
- 1 legătură de leuștean,
- 1 piper boabe,
- 5 ardei iuți,
- 1 mărar și cimbru uscat,
- 1 sare grunjoasă.
Cum se prepară?
Legumele se spală foarte bine în apă rece. Varza se taie în felii mari, morcovul și hreanul în fâșii, ceapa mărunt, iar conopida se desparte în buchețele. Într-un butoi de 25 de litri se așează pe fund mărarul și cimbrul, apoi un strat de varză, ceapă, morcovi, hrean, usturoi și ardei iuți. Se adaugă apoi un strat de gogonele și castraveți, iar la urmă restul de legume rămase. Când butoiul s-a umplut, se presară pe deasupra piperul boabe, frunzele de țelină și de leuștean.
Saramura trebuie să acopere murăturile. La fiecare litru de apă de adaugă câte o lingură de sare grunjoasă. Pentru ca murăturile să fie acoperite de saramură, deasupra lor se pune o farfurie și o greutate. Timp de șase zile butoiul cu murături se păstrează la temperatura camerei, acoperit cu un prosop. După cele șase zile, timp în care murăturile și-au luat gustul acru, se ia farfuria și greutatea de deasupra lor și se pune capacul. Butoiul se depozitează apoi într-un loc întunecat și răcoros.
Secrete pentru cele mai bune murături asortate
1. Folosește numai sare grunjoasă neiodată, sarea iodată poate înmuia murăturile și astfel nu se vor păstra în timp.
2. Spală legumele până nu mai există niciun fel de substanță străină pe ele, aceasta poate compromite murăturile din borcan.
3. Nu folosi legume nici măcar puțin alterate, acestea pot duce la stricarea întregului borcan.
4. Taie capetele castraveților deoarece în partea cu inflorescența conțin o substanță care poate duce la înmuierea lor în timpul acririi.
5. Boabele de muștar ajută la conservarea murăturilor. Frunzele de viță de vie sau de cireș ajută la acrirea murăturilor.
6. Pentru ca varza să nu iasă foarte acră, adaugă o bucată de lemn de mesteacăn în butoi.
7. Dacă folosești oțet, ai grijă să nu fie mai slab de 9 grade și să nu fie balsamic. Se recomandă numai oțet de mere.
8. Se pot mura și ridichi negre, morcovi, vinete sau prune.
9. Reține că legumele nu își pierd din caracteristici în timpul muratului, ci își păstrează intacte substanțele active nutritive și curative.
Dacă ți-a plăcut acest articol, distribuie-l și urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!
Sursa foto: ://www.sanovita.ro/blog/muraturi-asortate/