Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Lifestyle
 
COPII SANATOSI
Adaugat: 19 Iunie 2017    Actualizat: 19 Iunie 2017

    Scolioza reprezintă deformările şi încurbările coloanei vertebrale în forma literei S sau a literei C. Devierea se petrece în plan frontal, dar se şi poate răsuci în jurul axului. Mulţi oameni au deviaţii uşoare ale coloanei vertebrale, dar nu sunt considerate a fi scolioze în cazurile în care curburile au mai puţin de 10 grade. Scolioza apare îndeosebi la nivelul coloanei toracice (în partea de mijloc a spatelui) sau la nivelul coloanei lombare (în partea de jos a spatelui). Dacă deviaţiile sunt mari, atunci pot apărea dureri disconfortante şi dificultăţi mari în respiraţie.

 Scolioza şi copiii

     Deformările coloanei vertebrale care se concretizează cu timpul în scolioze, se produc în timpul copilăriei, între 9 şi 11 ani. Medicii specialişti susţin că deformările coloanei vertebrale sunt în strânsă legătură cu primii ani de şcoală, adică primii ani de stat în bancă perioade mai lungi de timp. Aceştia afirmă că scolioza este determinată de poziţia pe care o adoptă copilul în bancă în timpul orelor petrecute la şcoală.

 Semnele scoliozei la copil

     Scolioza are de cele mai multe ori caracter idiopatic, adică nu se pot identifica factorii determinanţi. S-a constatat că una din cauzele cele mai importante cauze ale scoliozei este de sorginte genetică, manifestându-se însă în perioada de copilărie sau în adolescenţă. Însă simptomatologia specifică apare mai târziu, iar deformarea nu este tocmai evidentă pentru simţul comun. Posibilile dureri resimţite la nivelul coloanei vertebrale  în cazul copiilor cu scolioză sunt extrem de rar determinate de aceasta, fiind în mod real asociate cu tumori ale oaselor sau ale măduvei.

     Semnele evidente ale deformării coloanei vertebrale la copil sunt poziţia diferită a umerilor sau a şoldurilor copilului (de exemplu, un umăr poate fi mai înalt decât celălalt, la fel şi în cazul şoldurilor uşor asimetrizate), proeminenţa accentuată a unui omoplat în raport cu celălalt, coastele sunt mai ridicate într-o parte decât în cealaltă, iar linia taliei este mai plată pe o parte.

     Ca urmare a faptului că scolioza nu se manifestă într-un mod evident la copil, este bine ca acesta să se supună unei examinări efectuate de un medic ortoped.

     Există două forme de scolioză care pot apărea la copii: scolioză structurată şi scolioză nestructurată.  Scolioza structurată se caracterizează prin prezenţa unor curburi răsucite. Cauzele care determină apariţia scoliozei structurate nu sunt desluşite complet, însă anumite anomalii congenitale ale coloanei vertebrale sau diverse traumatisme şi infecţii pot favoriza apariţia acesteia. Caracterulscoliozei structurate este ireversibil.

     Coloana vertebrală mai poate lua şi forma scoliozei nestructurate, care este reversibilă, iar deviaţiile nu sunt răsucite şi nu crează complicaţii dacă se intervine în timp util. Apariţia acesteia este determinată fie de o apendicită acuta, fie de inegalitatea picioarelor. 

Cum se corecteaza?

     Daca observi ca micutul tau este suspect de scolioza mergi cu el la un medic ortoped. Acesta va investiga starea micutului si va masura gradul de curbura. Daca aceasta este mai mica de 25 de grade, atunci nu se va interveni cu un tratament anume. Copilul va fi doar monitorizat indeaproape.

     In cazul in care curbura depaseste 25 de grade, atunci medicul va impune purtarea unei orteze, adica a unui corset de sustinere. Acesta va impiedica scolioza sa se aprofundeze.

     Daca medicii constata cazuri severe de scolioza, cu un grad de curbura de peste 50, atunci se va apela la metoda chirurgicala pentru a corecta problema.

sursa foto: http://maternitate.ro/wp-content/uploads/2012/09/GR011086-Converted1.jpg


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Cum să îți pregătești corect grădina la început de primăvară
Primăvara este anotimpul reînnoirii, deci momentul perfect să îți...
 
Rutina după duș pentru o piele mereu catifelată
După duș este esențial ca pielea să primească îngrijirea de care...
 
Trei sfaturi simple pentru a reduce consumul de carbohidrați
Reducerea consumului de carbohidrați este o prioritate pentru cei car...
 
Varza, beneficii uimitoare pentru sănătate
Varza este bogată în vitamina C, fibre și vitamina K. Iată ce bene...
 
Alimente și băuturi care usucă pielea
Principala cauză a problemelor de piele este dieta necorespunzătoare...
 
 
 
 
DECONCENTRATE
 
ANAF avertizează: Se trimit mesaje false și se cer informații despre facturile din sistemul e-Factura

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
Eurodeputat: Solicităm aderarea completă a României și Bulgariei la Spațiul Schengen

» 20 Martie 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Curiozități și superstiții despre magnolii - florile feminității

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
În mai se inaugurează Muzeul Ivan Patzaichin și un traseu verde numit „Delta lui Ivan”

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL SALAJ
 
Primăria Municipiului Zalău face demersuri pentru fluidizarea traficului la ieșirea din oraș

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL IASI
 
CJ Iași, pași mari spre rezolvarea transportului elevilor

» 20 Martie 2024 | Comentarii 0