În timp ce unele legume gătite în cuptorul cu microunde își conservă mai bine nutrienții, alte alimente își pierd imediat proprietățile dacă sunt încălzite în acest aparat electrocasnic indispensabil în bucătărie. Mai mult, unele studii arată chiar că preparate în cuptorul cu microunde, aceste alimente devin chiar nocive.
1. Carnea
Potrivit specialiștilor, dezghețarea cărnii în cuptorul cu microunde favorizează contaminarea produsului cu bacterii și distruge integral vitamina B12 și aminoacizii conținuți. De asemenea, reîncălzirea unei bucăți de carne deja gătită în cuptorul cu microunde duce la degradarea proteinelor.
2. Laptele
Atât laptele, cât și alte derivate, își pierd până la jumătate din valorile nutritive atunci când sunt încălzite în cuptorul cu microunde, în special se ajunge la distrugerea mineralelor, cum ar fi calciul.
3. Untul
Acest aliment este adesea topit în cuptorul cu microunde, dar procedând astfel untul își pierde din proteine și devine chiar nociv pentru organism. Pentru a te bucura de calitățile untului, lasă-l la temperatura camerei cu câteva ore înainte de a-l mânca, pentru că nu se va altera.
4. Orezul
Sub nicio formă orezul nu ar trebui să fie gătit sau încălzit în cuptorul cu microunde. Temperaturile înalte dintr-o dată duc la deteriorarea calităților nutritive ale orezului. Orezul se poate încălzi pe aragaz, adăugând un strop de apă în cratiță pentru a nu se lipi sau arde.
5. Broccoli
Până la 97% dintre antioxidanții care se regăsesc în broccoli se distrug atunci când acesta este gătit sau încălzit la microunde. Mai mult, atât gustul cât și aroma plantei se alterează foarte mult, prin urmare se recomandă ca orice preparat ce conține borccoli să fie încălzit pe aragaz. Gătit la abur, broccoli își păstrează cel mai bine proprietățile și savoarea.
6. Usturoiul
Dacă un preparat încălzit la microunde, chiar și un minut, conține usturoi, acesta își pierde aproape în totalitate vitaminele și mineralele. Prin încălzirea la microunde, alicina, compusul prețios din usturoi care îi oferă proprietăți antiinflamatorii, antioxidante și antivirale, se deteriorează complet.
7. Ciupercile
Proteinele din ciuperci se pierd în totalitate prin încălzirea lor la microunde, în plus, dacă sunt supuse acestui procedeu, ciupercile devin mult mai sensibile la o contaminare ulterioară cu diferite microorganisme din atmosferă. Nu se recomandă în general încălzirea ciupercilor după preparare, deoarece pot produce balonare și indigestie.
Dacă ți-a plăcut acest articol distribuie-l și urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!
Sursa foto: ://www.kamis.ro/retete/carne-de-vita/carne-de-vita-prajita-la-foc-iute-cu-usturoi-si-legume