Pulpă de berbecuț coaptă încet cu glazură de rodie
Friptura coaptă încet cu suc de rodie este foarte fragedă, iar zeama lăsată devine o glazură lipicioasă și dulce.
Ingrediente
4 căței de usturoi
2 lingurițe de scorțișoară măcinată
2 lingurițe de chimion măcinat
1 lingură de oregano uscat
1 lămâie, tăiată în sferturi, cu sâmburii scoși
1,5kg pulpă de berbecuț cu os
2 cepe roșii, tăiate felii
1l suc de rodie (la cutie)
2 linguri de miere
250g de iaurt
100g semințe de rodie
1 mână frunze de mentă, tocate
Mod de preparare
1. Pune usturoiul, scorțișoara, chimionul, oregano, lămâia, o linguriță de sare și 2 lingurițe de piper negru măcinat într-un blender și mixează-le până obții o pastă omogenă. Așază carnea într-o tavă și toarnă deasupra pasta formată. Masează bine carnea, apoi las-o la marinat 24 de ore sau până la 2 zile.
2. Scoate carnea din frigider cu 1 oră înainte de a o da la cuptor. Încinge cuptorul la 160ºC/gaz 3. Presară ceapa pe lângă și sub pulpa de berbecuț, apoi toarnă sucul de rodie. Acoperă carnea cu folie de aluminiu și dă-o la cuptor timp de 4 ore.
3. Îndepărtează folia, toarnă zeama lăsată într-o crăticioară și adaugă mierea. Modifică temperatura cuptorului la 220ºC/gaz 7, acoperă din nou tava cu folie de aluminiu și mai lasă carnea la cuptor 30 de minute. Între timp, dă în clocot sosul de rodie și miere și lasă-l să fiarbă timp de 30 de minute, până se îngroașă și devine lipicios.
4. Toarnă siropul obținut peste carne și ceapă și mai dă totul la cuptor pentru 30 de minute, fără folie, până când glazura începe să bolborosească și carnea se rumenește. Amestecă iaurtul cu aproape toate semințele de rodie și frunzele de mentă. Rupe carnea de berbecuț în fâșii (va fi suficient de fragedă și nu vei avea nevoie de cuțit) și servește-o cu ceapa lipicioasă și sosul de iaurt. Presară restul semințelor de rodie.
5. V.N. per porție: 668 kilocalorii, 46g proteine, 39g grăsimi, 19g grăsimi saturate, 33g carbohidrați, 1g fibre, 32g zahăr, 1,3g sare
Sursa foto: www.goodfood.ro