Lintea și năutul sunt două leguminoase ce ar trebui să facă parte din meniul nostru măcar săptămânal, datorită beneficiilor pe care le aduc pentru sănătate, dar și pentru siluetă. Ambele o un gust deosebit și o valoare nutrițională uimitoare, înlocuind cu succes proteinele din carne; au efect antioxidant și energizant, și previn foarte multe boli.
Lintea - bogată în proteine și fibre alimentare solubile și insolubile; sursă importantă de antioxidanți și minerale (în special fosfor, fier, zinc, magneziu, mangan, cupru, potasiu), acid folic și vitamine din complexul B; conținut redus de calorii (115 calorii la 100 de grame de linte); bogată în molibden, un metal care ajută la eliminarea toxinelor din organism și la arderea grăsimilor din sânge. Iată principalele beneficii:
- scade colesterolul, previne bolile arteriale, susține sănătatea inimii,
- încetinește procesul de asimilare a glucozei din alimente,
- crește depozitele de fier din organism,
- sursă bogată de antioxidanți, minerale și vitamine,
- oferă energie organismului,
- ajută la buna funcționare a tranzitului și previne constipația,
- ajută la eliminarea conținutului bilei,
- bogată în acid folic, combate anemia (ideală în convalescență, perioadele de menstruație, femeilor însărcinate și proaspetelor mămici),
- crește capacitatea de atenție și memorare, stimulează intelectul,
- ideală în curele de slăbire din cauza aportului de fibre, oferă o senzație de sațietate mai rapidă,
- reduce riscul de atac vascular cerebral.
Năutul - este un aliment bogat în complexul de vitamine B, proteine vegetale, minerale (fosfor, seleniu, calciu, sodiu, potasiu și magneziu în special) și în fibre. Ajută la detoxifierea organismului și susține tranzitul intestinal, fiind ideal pentru persoanele care vor să slăbească sau să se mențină (163 de calorii la 100 grame). Iată principalele beneficii:
- ajută la prevenirea bolilor coronariene și cardiovasculare,
- reduce colesterolul `rău`, scade apetitul,
- scade riscul de cancer de colon,
- efect diuretic,
- combate astenia, oboseala, stresul, reglează somnul,
- energizează organismul,
- previne osteoporoza,
- susține sănătatea dinților din cauza conținutului de fier și fosfor,
- efect afrodisiac și combate impotența la bărbați.
Idee pentru micul dejun - humus cu linte și năut
În mod tradițional, această rețetă are la bază năutul, dar în combinație cu linte, usturoi, ulei de măsline, puțin pătrunjel verde, coriandru, suc de lămâie, pastă de susan, sare și piper după gust, are un gust mai bogat. Lintea și năutul se lasă la înmuiat de seara până dimineața, separat. Se fierb, se scurg de apă și se mixează cu blenderul adăugând treptat toate ingredientele. Se va obține o pastă moale, tartinabilă, foarte sănătoasă și sățioasă.
Dacă ți-a plăcut acest articol, distribuie-l și urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!
Sursa foto: ://poise.ro/ce-beneficii-are-nautul-si-cum-sa-il-incluzi-cu-eficienta-maxima-in-dieta-ta/