Boabele de ienibahar se folosesc pentru aromatizarea preparatelor culinare și, deși seamănă cu piperul, ienibaharul are un gust aparte și aduce o mulțime de beneficii sănătății. Este originar din bucătăria caraibiană, dar folosit în întreaga lume pentru gustul ușor iute și aromat.
Studiile au arătat că boabele de ienibahar conțin glicozide și polifenoli care dețin proprietăți antibacteriene, hipotensive, antinevralgice și analgezice. De asemenea, doi compuși izolați descoperiți în boabele de ienibahar (eugenol și acid galic) au proprietăți antiproliferative și antitumorale selective asupra celulelor canceroase umane și a modelelor lor animale. Printre beneficiile ienibaharului se mai află susținerea digestiei și întărirea oaselor, iar din cauza indicelui glicemic mic este bun pentru diabetici, deoarece raționalizează nivelul zahărului din sânge.
100 de grame de ienibahar conțin: 2.943 mg mangan, 7,06 mg fier, 661 mg calciu, 0,553 mg cupru, 21,6 g fibre dietetice totale, 72,12 g carbohidrați, 39,2 mg vitamina C, 135 mg de magneziu, 8,69 g grăsime totală, 1044 mg potasiu.
Ienibaharul este ideal pentru prepararea mezelurilor, cârnaților, a mâncărurilor cu pește, marinatelor, conservelor, sosurilor, vânatului și chiar produselor de patiserie.
Citește și: Mască de față cu ou - Rețete pentru fiecare tip de ten!
Urmărește-ne pe Facebook dacă ți-a plăcut articolul. Dă Like paginii noastre pentru a afla mai multe noutăți sau descarcă aplicația gratuit din Google Play!
Sursa foto: ://www.biaplant.ro/articole/ienibaharul-o-mirodenie--medicament.html