Dieta cu struguri
Vara ne ofera fructe cu potential valoros privind silueta si sanatatea. O dieta specifica pentru acest sezon si usor de urmat este cea cu struguri.
Strugurii sunt bogati in vitamine, minerale dar si proteine si glucide, fiind hranitori si totodata nu foarte calorici. Sunt ideali intr-o dieta de vara pentru ca mentin hidratarea organismului, continand aproximativ 75% apa, iar restul este format din zaharuri 20%, vitamine din complexul B, vitamina C, E, A, PP, K dar si minerale precum fosfor, potasiu, calciu, magneziu, siliciu si nu in ultimul rand fier, fiind recomandati in anemii feriprive.
Care sunt beneficiile consumului de struguri?
Strugurii prezinta numeroase beneficii pentru organism alaturi de cele legate de mobilizarea grasimilor si efectele de slabire. Cele mai imprtante beneficii ale strugurilor sunt pentru afectiuni precum:
- In anemiile feriprive datorita continutului de fier;
- In refacerea organismului dupa starile de stres si epuizare atat fizica dar si psihica, dupa eforturi fizice intense, perioade de invatare sau convalescenta;
- Strugurii au usoare efecte hipotensive fiind utili in hipotensiune;
- Regleaza fluxul renal fiind hidratanti si avand efecte diuretice
- Mentin glicemia intre mese in timpul dietei
- Mobilizeaza grasimile din depozite si participa la arderea lor
- Influenteaza benefic functiile hepatice si pancreatice implicate in metabolismul glucozei
- suferinzii de reumatism, guta, artroza resimt o alinare a simptomelor bolii deoarece strugurii ajuta la eliminarea produsilor incompleti de metabolism ce se acumuleaza la nivelul articulatiilor
- detoxifica organismul
- strugurii sunt indicati in bolile renale, mai ales nefrita, diminueaza aciditatea urinara, scade cantitatea de acid uric
- in bolile de nutritie, malabsorbtie
- in afectiuni hepatice
- cura cu truguri este utila pentru reglarea greutatii, boabele continand glucide cu ardere lenta ce nu permite ingrasarea si stimuleaza mobilizarea grasimilor din depozitele adipoase
- in rahitism si demineralizari osoase, in osteoporoza
- arterioscleroza si alte afectiuni ale aparatului cardio-vascular
- strugurii au efecte diuretice, ajutand si la reducerea edemelor
- boabele contin substante laxative, fiind indicate in constipatie
- datorita zaharurilor ce se acumuleaza in ficat si au ardere lenta, strugurii sunt fructele indicate sportivilor de performanta
- intaresc sistemul imunitar
Dieta cu struguri
Se recomanda consumul strugurilor proaspeti, nepreparati si copti. Se vor consuma boabele de struguri cu tot cu coaja si samburi.
Prima faza a dietei
In prima faza se urmareste acomodarea organismului atat ca digestie cat si ca metobolism cu consumul de struguri. Aceasta acomodare se face lent in decurs de o saptamana pentru a nu avea cresteri bruste de glicemie sau dereglari ale tranzitului intestinal (diaree). Astfel, in primele doua zile veti manca jumatate de kilogram de struguri pe zi, intre mese. In urmatoarele trei zile veti consuma tot intre mese un kilogram de struguri pe zi, iar in ultimele doua zile 1,5 kg pe zi.
Faza de intretinere a dietei cu struguri
Se consuma zi de zi 1-1,5 kg de struguri pe zi si se exclud din regimul zilnic preparatele grase, mezelurile, prajelile, prajiturile cu crema si torturile si se recomanda minim jumatate de ora de efort fizic pe zi.
Dieta intensa cu struguri
Trei zile pe saptamana timp de trei patru saptamani se consuma numai struguri in cantitati de 2-3 kg.
Contraindicatii pentru dieta cu struguri
Dieta cu struguri nu este indicata suferinzilor de diabet, celor cu tensiunea arteriala ce depaseste 150mm Hg si celor cu boli cronice renale sau intestinale. Este indicat ca inainte de a incepe orice dieta sa consultati medicul de familie.
Sursa foto: yuksek.ro