Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Lifestyle
 
DIETA & FITNESS
Adaugat: 06 Octombrie 2014    Actualizat: 06 Octombrie 2014

De ce facem greseli de nutritie?

 

    Cum sa aveti grija in mod simplu si eficient de obiceiurile alimentare corecte ale intregii familii, cu 5 portii de legume, fructe sau suc 100%

   Obiceiurile sanatoase zilnice, chiar si cele aparent banale, cum ar fi un mic dejun hranitor sau plimbarile regulate, contribuie la o buna functionare a organismului nostru.

    Nu intotdeauna insa obiceiurile noastre si alegerile alimentare sunt corecte si nu intotdeauna acestea satisfac nevoile organismului nostru. In general, suntem constienti de greselile pe care le facem: stim ca mancam prea repede, sau rar, sau oricum, orice si, de multe ori, deloc.

    De obicei, luam masuri doar cand vedem efectele acestor alegeri necorespunzatoare; de exemplu, disconfortul cauzat de kilogramele in plus, parul fragil sau starea de slabiciune. Pentru ca, din pacate, nu reactionam la efectele benefice ale alegerilor alimentare ci numai la efectele lacunelor, greselilor si capriciilor excesive in care ne complacem.

 De ce facem greseli de nutritie?
     Printre cauzele cel mai des intalnite in alimentatia necorespunzatoare se remarca lipsa de timp in pregatirea meselor, chiar daca exista reguli universale deja cunoscute pentru o hranire corecta. Efectele alimentatiei gresite apar repede, dar de cele mai multe ori nu ne dam seama ca acestea reprezinta un rezultat al dietei neadecvate. Expertul campaniei "5 portii de legume, fructe sau suc de fructe", dr. Serban Damian explica:

    "Chiar daca accesul la informatii este facil, chiar si la surse stiintifice, multi dintre noi nu le cunosc. Altii le stiu, insa nu respecta regulile de alimentatie rationala sau pur si simplu le neglijeaza. Din pacate, acestea merg pe un drum cu sens unic, pe care se pierde starea de bine a organismului. Ritmul de viata este in curs de acceleratie, nu controlam nici ceea ce mancam, nici cand si nici cum. Prin urmare, expertii trag semnale de alarma si fac apel la ratiunea si la bunavointa noastra."

Consecintele nedorite ale alimentatiei incorecte, asupra organismului
    Alimentatia necorespunzatoare are efecte directe asupra corpului nostru. Nu ar trebui sa le subestimam, nici pentru copiii nostri si nici pentru noi insine.

   Suntem parinti constienti si, de obicei, incercam sa ne asiguram ca cei mici mananca in mod corespunzator dar si ca fac miscare: alearga, sar, inoata… Insa, deseori ne dam seama ca noi, adultii, nu prea respectam aceste reguli.

Cunoastem cu totii cuvantul "prevenire", insa marea majoritate nu ii acordam atentie. Dar poate ca totusi ar fi bine sa facem parte dintre cei care doresc sa previna, poate ca ne gandim sa includem in alimentatia zilnica un meniu bogat in fructe si legume, care sa devina o regula permanenta in viata noastra, nu-i asa?

Cat de eficient ne ajutam pe noi insine si pe cei apropiati?
    Invatarea obiceiurilor alimentare corecte nu include inca de la inceput o regula simpla - necesita un angajament fata de intreaga familie. De aceea, cel mai bine este sa se inceapa cat mai devreme deoarece copilul de trei ani este deja capabil sa se uite la comportamentul parintilor, practic sa invete o lectie de la ei si apoi isi exprima opinia.

    Curiozitatea fata de lumea inconjuratoare este o sansa nu pentru supraestimarea personala, ci pentru formarea unor deprinderi corecte de catre cel mic.

    Mesele luate impreuna reprezinta un scenariu de zi cu zi care ofera posibilitatea educarii modului de a se alimenta prin asocierea, mai mult sau mai putin, cu jocul. In cazul in care copilul refuza sa manance legume sau fructe, este recomandat sa avem rabdare deoarece, daca se insista, cel mic poate manifesta aversiune fata de eforturile noastre.

    Nu obligam copilul sa manance ceea ce nu ii place, dar este bine sa incercam de mai multe ori, pana cand ne atingem scopul. O felie de rosie sau de ardei oferite a zecea oara si intr-o forma cat mai atractiva vor fi, in cele din urma, mancate de catre copil, mai ales daca il implicam si in pregatirea gustarii.

   Sa nu uitam ca ai nostri copii vor consuma cu multa placere ceea ce au pregatit singuri, chiar daca rezultatul nu ni se pare, noua, maturilor, a fi unul tocmai gustos. Astfel, se poate intampla ca pe rosii sa toarne o lingurita de gem sau un morcov sa aterizeze pe un carnat. Dar, cel mai important este sa-l incurajam.

    Sa nu obligam copilul sa manance, sa nu-l fortam sa consume alimente care "trebuie", doar pentru ca este ora cinei.

Expertul campaniei "5 portii de legume, fructe sau suc de fructe", dr. Serban Damian afirma: 
    "Nimeni nu poate nega faptul ca invatarea obiceiurilor alimentare corecte este laborioasa... omul nu este un calculator. Cu toate acestea, alocarea timpului si rabdarea vor avea consecinte pozitive asupra intregii vieti de adult. Dieta echilibrata si adecvata, consumul regulat de legume, fructe si sucuri ii vor mentine in forma si vor contribui la starea de bine. Sa ne amintim acest lucru in fiecare zi!"

    In cadrul institutiilor prescolare din Romania au fost incluse programe educationale special elaborate. Gradinitele participante vor desfasura ore corespunzatoare, folosind materiale tematice pregatite de specialistii in educatie integrata de predare (scenarii speciale si carticele de colorat, integrand prin joaca importanta consumului de 5 portii de legume, fructe sau suc 100% pentru a cunoaste principiile dietei corecte).

5 portii de legume, fructe sau suc de fructe in fiecare zi
    O dieta diversificata si echilibrata este cea mai buna sursa de substante nutritive. Consumul regulat de legume si fructe, impartit in 5 portii zilnice, este unul dintre elementele sale cheie, acesta fiind promovat de programul 5 portii de legume, fructe sau suc de fructe. Fiecare portie de legume sau fructe va avea beneficii pentru fiecare dintre noi.

Sursa foto: http://img.kudika.ro/images/article_pictures/back/590(16).jpg


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Cinci lucruri interesante pe care nu le știai despre banane
De ce cresc bananele în forma curbată?
 
Patru modele de tricouri esențiale pentru garderoba de primăvară
Tricoul este un element de bază pentru orice ținută și nu trebuie ...
 
Produse care, folosite pe ten, provoacă iritații și acnee
Nu toate produsele naturale au beneficii asupra tenului.
 
Trei ingrediente eficiente pentru pielea din jurul ochilor
Cremele pentru zona din jurul ochilor au un rol foarte important în m...
 
Rochia din mătase naturală, de ce să o porți în cadrul unui eveniment special
Mătasea este supranumită „țesătura regilor”, datorită calită...
 
Sfaturi practice legate de mașina de spălat
Iată câteva lucruri care te vor ajuta să păstrezi hainele mai frum...
 
Cele mai bune surse vegetale de proteine
Cantitatea de proteină pe care o consumăm zilnic este foarte importa...
 
EDAMAME: Trei lucruri importante pe care să le știi despre ele
Boabele tinere de soia sunt foarte gustoase și au o mulțime de benef...
 
 
 
 
ECONOMIE
 
Ministerul Muncii: Se pot angaja și plăti legal persoane pentru munci casnice

» 24 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
Se cere un plan urgent pentru limitarea accidentelor rutiere: În România mor 4-5 persoane zilnic!

» 23 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
CULINAR
 
Sosul de soia: Proprietăți și mod corect de utilizare

» 24 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
„Izvor de Bunătăți” în Parcul Izvor, începând de mâine și până pe 1 Mai

» 24 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL DOLJ
 
La Craiova se desfășoară, până pe 15 mai, o campanie de ridicare a deșeurilor voluminoase

» 23 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL PRAHOVA
 
Investițiile în sistemul educațional, prioritate pentru primarul Alin Moldoveanu

» 22 Aprilie 2024 | Comentarii 0