Zilele scurte și reci de iarnă ne pot afecta viața echilibrată și obiceiurile nutriționale de zi cu zi. Totuși, putem lua măsuri preventive pentru a combate efectele iernii asupra stării noastre de bine. Iată cum ne putem menține greutatea ideală și pe timpul iernii:
Trebuie să evităm, pe cât posibil, alimentele bogate în grăsimi. Motivul principal pentru creșterea în greutate, este tendința de a consuma mâncare grasă în sezonul rece. Există legume care sunt foarte gustoase și sățioase și pe timpul iernii, cum ar fi: varza de Bruxelles, păstârnacul, broccoli, conopida, varza albă. Preparatele tradiționale pline de grăsimi ar trebui gătite cât mai rar, eventual doar de sărbători. Alimentele bogate în grăsimi bune, cum ar fi peștele și avocado, ne vor suplini pofta de mâncăruri grele.
Lipsa luminii soarelui și vremea rece pot declanșa `depresia de sezon`, care ne poate îndemna să mâncăm mai gras, mai dulce și alimente bogate în carbohidrați. Pentru a evita astfel de stări putem să facem regulat exerciții fizice sau oricare alt tip de mișcare, să descoperim noi hobby-uri și să socializăm mai mult.
Apa este cea care oferă o digestie optimă. Din cauza temepraturilor scăzute, avem tendința să bem mai puțină apă. Din această cauză alimentele se vor digera mai greu, creșterea în greutate fiind favorizată. Pentru a preveni deshidratarea și ulterior creșterea în greutate, nu trebuie să uităm să bem apă. De asemenea, este indicat să înlocuim sucurile sau băuturile obișnuite cu ceaiuri.
Sursa foto: /www.kfetele.ro/c2a0uite-ce-trebuie-sa-mananci-iarna-ca-sa-nu-te-ingrasic2a0_9476.html