Există câteva sosuri care, pe lângă faptul că sunt gustoase, sunt preparate din ingrediente sănătoase, hrănitoare și aduc, întradevăr, beneficii corpului nostru. Rețetele propuse au la bază uleiuri naturale care sunt prietenoase cu silueta și nu afectează organismul.
Maioneză cu ulei de cocos
Maioneza este unul dintre cele mai răspândite sosuri din lume, este prezentă în fiecare bucătărie indiferent de cultură și se poate adăuga peste diverse preparate. Din păcate, maioneza poate fi considerată nesănătoasă, asta dacă nu se folosesc ingredientele potrivite. Spre exemplu, se prepară o maioneză ca cea clasică numai că uleiul de floarea soarelui se înlocuiește cu ulei de cocos, iar pentru a rezulta un sos gustos se adaugă un cățel mic de usturoi pisat, puțină sare și piper. Rezistă la frigider maximum 4 zile.
Pesto din rucola și busuioc
Un sos pesto bine făcut se asezonează foarte bine cu aproape orice preparat. Se poate întinde pe pâine prăjită, se poate consuma alături de legume fierte, alături de paste, etc. Amestecă o cană de nuci, o legătură de frunze proaspete de busuioc, un pumn de rucola și un cățel de usturoi cu o jumătate de cană de ulei de măsline. Pentru ca rețeta să aibă succes se recomandă ca nucile să fie lăsate la înmuiat câteva ore înainte de a pregăti sosul. Este bun de consumat în maximum 2 zile de la preparare.
Sos de oțet dulce
Este ideal pentru salate, dar din cauza gustului dulce acrișor, asemănător sosurilor orientale, devine potrivit și pentru asezonarea rulourilor de primăvară, fripturilor și chiar peștelui. Lasă la înmuiat o jumătate de cană de stafide de seara până dimineața. A doua zi bagă-le la blender cu o jumătate de cană de ulei, o pătrime oțet de mere și o lingură de miere, un vârf de sare și puțin piper măcinat. Mixează totul bine până când rezultă o cremă omogenă.
Sos de muștar
Acest sos are o savoare puternică, este foarte popular și consumat cu încredere de oricine din cauza proprietăților sale digestive. Rețeta originală se prepară cu unt sau smântână, dar pentru a-l face mai sănătos se poate renunța la acele ingrediente. Pune la înmuiat o cană cu fulgi de ovăz, iar după ce s-au înmuiat bine adaugă o jumătate de cană de muștar. În funcție de consistența dorită se poate adăuga în sos apă sau fulgi de ovăz. Se poate consuma imediat după preparare.
Dacă ți-a plăcut acest articol, distribuie-l și urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!
Sursa foto: ://www.dietetik.ro/8-sosuri-dietetice-reci-care-merg-la-orice-mancare/15078.html://www.bucataras.ro/retete/sos-de-mustar-76125.html://www.tonica.ro/le-poti-manca-fara-remuscari-iata-5-sosuri-sanatoase-cu-efecte-benefice-asupra-sanatatii/://diversificare.ro/reteta/pesto-de-leurda-si-Sursa foto: ://www.dietetik.ro/8-sosuri-dietetice-reci-care-merg-la-orice-mancare/15078.html://www.bucataras.ro/retete/sos-de-mustar-76125.html://www.tonica.ro/le-poti-manca-fara-remuscari-iata-5-sosuri-sanatoase-cu-efecte-benefice-asupra-sanatatii/://diversificare.ro/reteta/pesto-de-leurda-si-fenicul/://www.ecuisine.ro/maioneza-cu-usturoi/