Condimentele odată împachetate primesc pe ambalaj o ștampilă cu data până la care pot fi utilizate, dar asta nu înseamnă că după perioada respectivă ele se alterează, ci că până atunci vor oferi savoarea maximă. Atunci când cumperi un condiment pe care vrei să-l folosești imediat, îl poți achiziționa măcinat, dar dacă vrei să ai un stoc de rezervă în cămară este bine să le cumperi boabe sau în forma lor neprelucrată și să macini câte puțin atunci când ai nevoie.
Reguli importante de păstrare a condimentelor:
Nu introduce mâna umedă sau o lingură udă în interiorul borcanului cu condimente și nici nu-l menține, nici măcar pentru câteva secunde, deasupra vasului în care gătești și din care iese abur.
Nu păstra borcanele cu condimente pe blatul din bucătărie, aproape de aragaz, mai ales dacă în bucătărie ai și mașina de spălat vase.
Păstrează condimentele în cămară, la loc întunecat, uscat și răcoros, fără insecte, departe de cutiile cu detergenți, vopsea sau alte alimente cu mirosuri puternice.
Piperul se păstrează în recipiente bine închise, departe de soare, deoarece expunerea poate duce la deprecierea calității prin modificarea formulei piperinei.
Cuișoarele întregi sunt valabile 3-4 luni, iar cele măcinate câteva zile.
Cum știi dacă un condiment mai este bun? În cazul boabelor de piper, anason sau coriandru este simplu: le spargi și le miroși. Dacă nu simți o aromă puternică, trebuie să înlocuiești condimentul cu unul proaspăt.
În cazul celorlalte condimente, culoarea este cel mai bun indicator al prospețimii: cele vechi au nuanțe mai deschise. De asemenea, sunt mai ușoare, iar dacă vorbim de frunze uscate, dacă sunt vechi sunt casante.
Citește și: Cum să te coafezi fără să îți distrugi părul?
Urmărește-ne pe Facebook dacă ți-a plăcut articolul. Dă Like paginii noastre pentru a afla mai multe noutăți sau descarcă aplicația gratuit din Google Play!
Sursa foto: ://www.sensodays.ro/blog/inspiratie/depozitarea-condimentelor-cum-sa-o-faci-intr-un-mod-nu-doar-corect-ci-si-armonios/