Acesta este un cozonac Keto de inspirație poloneză, își are originile în cozonacul numit babka, un desert tradițional evreiesc din Europa de Est, cu umplutură de ciocolată și aromat. Pe lângă faptul că este delicios și bun și pentru persoanele care suferă de diabet, cozonacul acesta arată diferit de cele clasice, foaia fiind tăiată pe lungime, pentru ca umplutura să fie expusă.
Ingrediente aluat pentru 2 cozonaci (aproximativ 20 de felii):
- 4 ouă întregi,
- 2 gălbenușuri,
- 10 grame de drojdie uscată,
- coaja de la o lămâie și de la o portocală,
- 200 ml kefir,
- 30 grame tagatoză pudră (îndulcitor),
- 120 grame amestec de făină pentru reducerea de carbohidrați,
- 30 grame de de făină de migdale,
- 100 grame unt topit,
- 50 ml ulei de alune de pădure.
Ingrediente pentru umplutură:
- 100 grame miez de nucă sau nuci pecan,
- 20 grame merișoare deshidratate,
- 50 grame cocos proaspăt,
- 30 grame cacao,
- 40 grame ciocolată 85% cacao,
- 2 albușuri,
- 50 ml smântână dulce,
- 1 linguriță esență de rom.
Cum se prepară?
Aluatul: se amestecă ouăle cu drojdia dizolvată în puțină apă caldă, se adaugă kefirul, esența de rom, de migdale și pudra de tagatoză. După se adaugă în ploaie amestecul de făină combinat cu coajă de portocală și se frământă ușor până când nu se mai lipește de vas. Se adaugă unul topit, făina de migdale și se frământă bine, iar apoi se acoperă cu un prosop curat. Trebuie să crească pentru 60 de minute la temperatura camerei (22-23 grade Celsius).
Umplutura: nuca, merișoarele, cacaua, îndulcitorul și ciocolata de blendează, după care se pune smântâna, esența și albușurile, și se mixează din nou; trebuie să se obțină o cremă fluidă.
Prepararea cozonacului propriu-zis: aluatul se împarte în două părți egale ce se întind cu sucitorul. Blatul de lucru se unge cu ulei de alune de pădure ca să nu se lipească. Se pune umplutură din belșug pe foi, după care se rulează ca o ruladă. Se taie pe lung fiecare ruladă și apoi se împletește cu grijă. Cozonacii se pun în forme tapetate cu hârtie de copt și se dau la cuptorul preîncălzit pentru 60 de minute, la 170 de grade Celsius.
Citește și: Ce trebuie să știe părinții despre tranziția de la garderoba de copil la cea de preadolescent!
Urmărește-ne pe Facebook dacă ți-a plăcut articolul. Dă Like paginii noastre pentru a afla mai multe noutăți sau descarcă aplicația gratuit din Google Play!
Sursa foto: ://www.csid.ro/diet-sport/retete-culinare/cozonac-keto-cu-faina-de-migdale-si-ciocolata-reteta-fara-zahar-buna-si-pentru-diabetici-19695132/