Prăjirea este cea mai nesănătoasă metodă de a prepara mâncarea, din numeroase puncte de vedere. Temperatura foarte înaltă degradează nutrienții din alimente, prin interacțiunea aliment-grăsime-oxigen, și dă naștere unor produși toxici pentru sănătatea noastră. Iată ce se întâmplă când prăjim alimentele:
1. La temperatură ridicată, uleiurile vegetale favorizează inflamația din cauza acizilor grași conținuți.
2. Prăjeala eliberează compuși toxici foarte nocivi, unii cancerigeni. Acești compuși rezultă din încălzirea alimentului prăjit în combinație cu uleiul și pot fi radicali liberi, aldehide, peroxizi lipidici, etc. Toți acești compuși, extrem de reactivi și instabili, caută să se lege de orice componente disponibile, spre exemplu se depun direct pe vasele de sânge. Cu cât grăsimea este mai nesaturată, adică bogată în acizi grași polinesaturați, cu atât se oxidează/perioxidează lipidic și formează compuși cancerigeni. Cea mai mare cantitate de grăsimi nesaturate se regăsește în uleiurile vegetale, de aceea ele ar trebui evitate pentru prăjit. În schimb, grăsimile solide la temperatura camerei, fiind bogate în acizi grași saturați sau combinate cu acizi grași mononesaturați, sunt mult mai rezistente la oxidare.
3. Prin prăjire, mâncarea obține grăsimi „rele” și calorii fără valoare nutritivă. Caloriile goale sunt grăsimile rafinate care au 9 kcalorii pe gram și cantități foarte mici de vitamine, minerale, antioxidanți, fitonutrienți, etc. Excepție fac uleiurile considerate „terapeutice”, care oricum nu se folosesc la prăjit, ci se adaugă în diverse preparate, cum ar fi sosurile sau salatele.
Citește și: Sfaturi pentru a reînvia romantismul în relația de cuplu!
Urmărește-ne pe Facebook dacă ți-a plăcut articolul. Dă Like paginii noastre pentru a afla mai multe noutăți sau descarcă aplicația gratuit din Google Play!
Sursa foto: ://www.bzi.ro/ce-boala-grava-poti-sa-faci-daca-mananci-alimente-prajite-420978