Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, trebuie însă să fie și benefic pentru organism. De cele mai multe ori suntem tentați să consumăm pe stomacul gol croissante, iaurt, suc de portocale, dar acestea nu sunt cele mai indicate alimente de consumat înainte de orice.
Potrivit experților, sistemul digestiv își începe activitatea la aproximativ două ore de la trezire, pentru că și el, la rândul lui, s-a odihnit peste noapte. Pe stomacul gol se recomandă consumul de apă călduță, eventual cu puțină lămâie pentru alcalinizare, urmată de un mic dejun sănătos. Iată o listă cu alimente pe care nutriționiștii nu le recomandă să fie consumate pe stomacul gol:
1. Preparate sau alimente picante
Dacă sunt servite la prima oră pot irita mucoasa stomacului, iar acest lucru produce aciditate și crampe. De asemenea, pot declanșa și indigestia, din această cauză se recomandă consumul de alimente mai neutre ca o primă masă a zilei.
2. Preparate sau alimente dulci
A devenit un trend ca la micul dejun să se consume croissante, produse de patiserie, pâine cu unt și gem, băuturi dulci. Deși aceste alimente sunt de-a dreptul delicioase, pot cauza probleme dacă sunt consumate pe stomacul gol. Produsele de patiserie conțin drojdie, ingredient ce irită mucoasa stomacului, cauzând flatulență. Excesul de zahăr atât din alimente, cât și din băuturi, obosește ficatul și îngreunează pancreasul.
3. Băuturi carbogazoase
De obicei acestea sunt pericoloase pentru sănătate indiferent de momentul din zi în care se consumă. Băute pe stomacul gol sunt și mai nocive deoarece acizii carbonați se amestecă cu acizii stomacali și pot cauza greață și gaze.
4. Băuturi reci
Indiferent de tipul de băutură, dacă este rece și consumată pe stomacul gol mucoasa acestuia se poate deteriora, iar acest lucru duce la încetinirea digestiei pentru întreaga zi. Băuturile calde stimulează sistemul digestiv și metabolismul.
5. Cafea
Este o practică extrem de răspândită începerea zilei cu o ceașcă de cafea. Deși ne desparte de somn, cafeaua consumată pe stomacul gol poate duce la aciditate gastrică. Cofeina crește secreția de acid clordihric în sistemul digestiv și poate cauza gastrită.
Dacă ți-a plăcut acest articol distribuie-l și urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!
Sursa foto: ://finca.micalas.com/product/breakfast-continental/