Sosul Aioli, deși servit foarte des în restaurante alături de pește sau carne, se poate prepara și acasă, dacă se urmează rețeta originală. Acest sos este specific regiunii franceze Provence, dar se folosește la scară largă acum și în restul Europei.
Aioli este o emulsie groasă și onctuoasă care se prepară cu ulei de măsline descompus cu oțet sau mai des cu zeamă de lămâie. Pentru a știi când ajunge la consistența dorită, lingurița trebuie să stea vertical în el.
Usturoiul, ingredientul de bază, trebuie neapărat pisat cu un mojar și un pistil până ajunge pastă. În unele rețete se adaugă gălbenuș de ou, dar bucătarii chefi spun că oul îl va face mai mult maioneză, decât adevărat aioli.
Cum prepari sosul Aioli? După ce usturoiul a fost zdrobit bine, se adaugă sare, suc de lămâie sau oțet după preferință și apoi uleiul puțin câte puțin. Se mai pot adăuga în el piper proaspăt măcinat, boia de ardei, fulgi de chili sau ceapă verde, în funcție de cât de dispuși sunteți pentru combinații.
În mod tradițional, acest sos se mânca alături de legume, dar în restaurante se servește acum și lângă pește precum codul sărat.
Te-ar putea interesa: Patru sfaturi pentru vacanțe reușite!
Ne poți urmări pe Facebook sau poți descărca aplicația gratuit și te anunțăm noi când apare ceva nou!
Sursa foto: https://stylzycia.radiozet.pl/Kuchnia/Przepisy/przepis-na-sos-aioli-sprawdz-jak-go-wykonac-krok-po-kroku-przechowywanie