Banala varză, consumată de toată populația din colțurile lumii, are numeroase beneficii pentru organism, de la efecte antiinflamatoare la protecția tractului digestiv și a sistemului imunitar. De asemenea, are un conținut scăzut de calorii (25kcal/100g) și multe fibre (2,5g/100g), lucru care o face ideală pentru a menține greutatea corporală.
Ideală pentru stomac și tractul digestiv
Varza este o sursă bogată de fibre și asigură un tranzit intestinal sănătos. Compușii din varză protejează împotriva gastritei sau a ulcerului prin întărirea pereților stomacului și creșterea rezistenței acestora la atacul acidului gastric.
Conține cei mai importanți nutrienți
Deși are un număr scăzut de calorii, varza conține o cantitate semnificativă din unii dintre cei mai importanți micronutrienți: vitamina C, acid folic, vitamina K, vitamina A, magneziu și calciu. De asemenea, varza este bogată în antioxidanți, astfel contribuie la reducerea riscului de cancer de stomac și de colon.
Moduri inedite de a folosi varza
Varza se poate prepara și în alte feluri, în afară de varză călită, sarmale, salată de varză sau varză murată călită. Iată câteva preparate de care probabil nu știai și care merită încercate.
1. Paste cu cartofi și varză - preparatul este cunoscut sub numele de pizzoccheri și este o rețetă specifică regiunii Lombardia din Italia. Se mai adaugă unt și brânză iar rezultatul este unul spectaculos. Rețeta completă aici.
2. Supă cu ciuperci, varză și orez - antitdotul zilelor geroase de iarnă. Se poate pregăti ușor și este pe placul tuturor. Opțional se poate folosi carne de pui sau de curcan, alături de câteva legume și condimente. Rețeta aici.
Sursa foto: ://foodstory.stirileprotv.ro/cum-sa-guides/5-retete-cu-varza-pentru-o-toamna-sanatoasa