Brânza este un aliment îndrăgit de toată lumea, pentru că se poate consuma ca atare sau se poate utiliza în rețete, sandvișuri, salate și tot felul de preparate. Unele voci spun că brânza este plină de grăsimi, sodiu și calorii, dar trebuie reținut faptul că este, de asemenea, bogată în proteine, calciu și alte substanțe nutritive ce nu se regăsesc în alte alimente. În funcție de sortimentul consumat, brânza poate ajuta la scăderea în greutate și la ameliorarea simptomelor osteoporozei.
Ca în cazul tuturor alimenetelor, specialiștii recomandă moderație atunci când vine vorba de consumul de brânză; ar trebui să mâncăm între 50-70 grame pe zi, cu un maximum de 100, în funcție de constituție și de activitățile fizice. Brânza care se poate consuma zilnic ar trebui să fie mai slabă caloric, pentru a nu contribui la creșterea colesterolului și a nu aduce kilograme în plus; iată câteva tipuri:
1. Feta
Originară din Grecia, brânza feta este pe placul multor persoane. De obicei se face din lapte de oaie sau de capră și este una dintre cele mai sărace în calorii. 50 de grame de brânză feta conțin 120 de calorii, 10 grame de proteine, 8 grame de grăsimi și 120 mg de calciu.
2. Mozzarella
Originară din Italia, mozzarella se face din lapte de bivoliță sau de vacă. Este mai săracă în calorii și în sodiu decât restul brânzeturilor. Mozzarella conține anumite bacterii care acționează ca probiotice, inclusiv tulpini de Lactobacillus casei și Lactobacillus fermentum, care îmbunătățesc sănătatea intestinelor și cresc imunitatea. 50 de grame de mozzarella conțin 170 de calorii, 12 grame de proteine, 12 grame grăsime și 290 mg calciu.
3. Brânza albastră
Se obține din lapte de vacă, oaie sau capră la care se adaugă culturi de mucegai nobil, are un miros puternic și un gust specific, tare. 50 de grame de brânză albastră conțin 200 de calorii, 12 g proteine, 16 grame grăsime și 260 mg calciu; în funcție de producător însă, poate fi mai slabă.
Printre brânzeturile sănătoase se mai numără și brânza de vaci slabă, ricotta, parmezanul, brânza elvețiană, de regulă brânzeturile neprocesate, fără alte ingrediente. Cele mai puțin sănătoase feluri de brânză sunt cele care conțin aditivi, ulei de palmier: brânza topită, sosurile de brânză din comerț, brânza sub formă de spray; ar trebui evitate îndeosebi de către copii.
Citește și: Cum poți să-ți albești dinții acasă, fără să mergi la medic!
Dacă ți-a plăcut acest articol distribuie-l și urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!
Sursa foto: ://www.selection.ca/cuisine/nutrition/les-bienfaits-sante-du-fromage/