Cafeaua nu are nevoie de prea multe introduceri, ea fiind aproape cea mai consumată băutură din lume, în parte din cauza faptului că se poate prepara într-o mulțime de combinații, dar și pentru gustul delicios și energia care o dă organismului. Iată 10 curiozități despre cafea de care probabil nu știai, potrivit stiridelifestyle.ro:
1. Cafeaua a fost descoperită de un păstor de capre
Potrivit legendei, devenită cel mai acceptat mit, un păstor de capre etiopian a descoperit că animalele sale se comportă nervos după ce consumă fructe de cafea roșie. Păstorul a dus boabele la un călugăr care a făcut o băutură din ele și a constatat că îl ține treaz noaptea.
2. Mocha a fost inițial numele unui port din Yemen
Orașul Mocha a fost primul din lume care a răspândit boabele de cafea pe Pământ. Boabele de cafea din Yemen aveau o calitate superioară, ca a ciocolatei, o caracteristică ce a dus ca băuturile cu ciocolată să fie etichetate moka.
3. Există două specii de cafea: arabica și canephora (robusta)
„Cafeaua este o băutură de culoare neagră ce conține cafeină și care se obține din boabe de cafea prăjite și măcinate. Boabele de cafea sunt fructele arborilor de cafea din familia Rubiaceae, genul Coffea, cu două varietăți mai importante: Coffea arabica și Coffea robusta (coffea canephora). Coffea arabica furnizează sorturile cu aromele cele mai fine, pe când Coffea robusta este mai amară și mai puțin aromată” a explicat Andrei Ianoși, coffee specialist boabepenisip.ro.
4. O plantă de cafea poate trăi până la 200 de ani
Vârful plantei de cafea arată ca o sămânță mică atunci când răsare, apoi, în timp, devine o plantă stufoasă, cu boabe întâi verzi, apoi galbene, portocalii sau roșii, când se coc, în funcție de soi. Dacă nu ar fi recoltate pentru procesare și pentru a fi mereu tinere și proaspete, plantele de cafea ar putea trăi până la 200 de ani.
5. O porție de cafea neagră are 1 calorie!
Este foarte adevărat, o ceașcă de cafea neagră are o singură calorie. Adăugarea de îndulcitori, frișcă, lapte, crește numărul de calorii. „Zahărul și îndulcitorii ascund gusturile amare și defectele de prăjire din bobul de cafea. Ca să puteți beneficia de adevărata valoare a cafelei, recomandarea experților este să o bem exact așa cum se servește, fără zahăr sau îndulcitori” a mai spus Ianoși.
6. Cafeaua se savurează cel mai bine la ora 10:00
Cel mai bun moment al zilei pentru a savura cafeaua este ora 10:00. Specialiștii spun că trebuie să așteptăm o oră după trezire înainte de a bea. Corpul nostru produce cortizol pentru a ne trezi și asta înseamnă că tocmai atunci când ne-am trezit, cofeina din cafea nu își face efectul cum trebuie.
7. Măcinarea cafelei are un rol special în procesul de preparare
Odată măcinată, cafeaua se învechește mult mai repede. Dacă vrei să ai parte de cea mai bună cafea posibilă, cumpără boabe întregi și macină-le acasă. Proprietarii cafenelelor știu asta și de aceea cheltuiesc mii de dolari pe o râșniță.
8. Gustul cafelei este dat de prăjire și preparare
„Cafeaua, dacă o prăjești prea mult, gustul devine extrem de amar, iar când o prăjești cât trebuie, obții o cafea dulce și delicioasă. Procesul de prăjire poate să distrugă o cafea de bună calitate sau poate să o ducă pe culmi, pe care până să ajungă pe mâna persoanei care o prăjește, nici nu se credea că poate să ajungă” a mai explicat Andrei Ianoși.
9. Cafeaua nu stă în frigider
Cafeaua trebuie ținută într-un loc întunecat, la temperatura camerei, în punga în care ai cumpărat-o sau într-un recipient etanș. Cafeaua preia foarte ușor gusturile și mirosurile din jurul ei.
10. Cei care consumă cafea, trăiesc mai mult
„La nivel mondial a existat tot timpul o dispută între cât de bună sau Ne-bună este cafeaua pentru sănătatea umană. Acum, ca și în multe alte situații, depinde de fiecare cum alege informațiile credibile. Eu personal nu cred că băutura numită cafea poate să facă rău sănătății. Principalul atu este faptul că, conține extrem de mulți antioxidanți la care adăugăm și gustul perfect, cofeina - aici avem toate elementele necesare pentru o dimineață ideală. Evident, ca orice lucru consumat în exces poate dăuna sănătății!” a mai spus coffee specialistul.
Citește și: Ce să mănânci ca să ai un fund bombat și picioare subțiri!
Urmărește-ne pe Facebook dacă ți-a plăcut articolul. Dă Like paginii noastre pentru a afla mai multe noutăți sau descarcă aplicația gratuit din Google Play!
Sursa foto: https://www.beko.ro/blog/2021/12/18/cum-sa-prepari-cafeaua-perfecta/amp